Nu știam aproape nimic despre acest loc în urmă cu două luni. Despre localitatea Ciumani din județul Harghita.

Am ajuns prima dată aici fascinat de modul foarte serios în care oamenii din județul Harghita, autorități ale județului, autorități locale dar și oameni de afaceri și ONG-uri care susțin dezvoltarea turismului, vor să dezvolte acest domeniu de activitate. Cu mare pasiune și implicare, conștienți de potențialul turistic pe care îl are județul lor.

Da, harghitenii, sau mai precis secuii, și eu nu mă feresc să îmi scot pălăria cu respect în fața conaționalilor noștri care își iubesc cu tărie locurile natale, tradițiile, istoria, credința, munca lor de sute de ani pe aceste meleaguri. Muncă care face din fiecare localitate secuiască o localitate frumoasă, primitoare, bine organizată și administrată, cu oameni harnici și gospodari mândri de casa lor, de comunitatea lor, de apartenența la acest grup.

Ei bine, secuii au înțeles mai bine ca mulți alții, și au ales un drum extrem de profitabil pentru dezvoltarea economică a comunității lor. Dezvoltarea turistică. Înțelegând prin aceasta nu numai realizarea de pensiuni frumoase, curate și primitoare sau unități de alimentație publică ci un concept mult mai complex, inteligent și perfect construit peste oportunitățile zonei.

Este suficient să vii o singură dată aici și, te asigur, că vei fi pe deplin câștigat. Indiferent de pasiunile tale și de așteptările tale pentru un sejur de câteva zile.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

La Ciumani ai multe lucruri de făcut. În primul rând te întâlnești cu un loc minunat, fermecător pe alocuri, cu peisaje fascinante și posibilități de recuperare, odihnă, recreere excepționale. Și de sporturi de iarnă.

Poți face vizite memorabile la locuri emblematice pentru România, poți practica sporturi de iarnă, poți face drumeție, cicloturism, poți să te bucuri de farmecul inegalabil al bucătăriei tradiționale secuiești.

Poți să cunoști o zonă care și-a păstrat nealterat respectul și mândria pentru tradiție, pentru spiritualitate, pentru credință. În condițiile în care toți cei care se ocupă de turism și de serviciile conexe sunt într-o permanentă căutare să identifice și să implementeze idei și produse turistice inovative care să îi bucure și să îi fidelizeze pe turiști.

Vreau din capul locului să resping cu fermitate ideile deșănțate ale unora care afirmă că vin ”în ungurime” și dacă ceri o pâine în limba română primesc invariabil replica ”Nem tu dom.” Pe românește, ”nu înțeleg”. O asemenea afirmație este o imensă MINCIUNĂ, un neadevăr folosit de pescuitorii în apele tulburi ale politicii românești.

Secuii sunt oameni foarte primitori, ospitalieri, respectuoși, curați, gospodari și foarte harnici. Și foarte serioși. Muncitori și pricepuți în ceea ce fac. Conștienți că fără să muncească nu pot da înainte. Și care merită respectul și prețuirea noastră.

Și să vedeți cum arată satele lor, casele lor, gospodăriile lor, comunitatea lor, unitatea de spirit, de gândire și de acțiune.

Un exemplu de bună organizare este chiar localitatea Ciumani de care, de la prima vizită, am fost foarte încântat. După a doua vizită am fost cu adevărat cucerit.

Drumuri asfaltate, cu apă și canalizare, cu școli și grădinițe frumoase, cu un Centru Cultural cu o sală de spectacole care îi face invidioși pe mulți directori de teatre din România, cu un calendar consistent de activități și evenimente care consolidează mândria oamenilor de a continua lucrurile excepționale făcute de înaintașii lor.

Cu biserici falnice, adevărați stâlpi de susținere ai comunității, la care oamenii vin cu credință și cu drag pentru reculegere și să se roage pentru sănătate, pentru liniște și înțelegere.

Cu centru social bine îngrijit și administrat cu mult suflet, cu muzeu al tradițiilor secuiești.

Este meritul principal al primului gospodar al comunei Ciumani, Domnul , Laszlo Szilard Marton, primarul localității, un om care trudește cu inteligență și pasiune pentru înflorirea comunei Ciumani. În care subiectul principal al activității sale și a Primăriei este omul, cetățeanul, căruia i se adresează toate proiectele și acțiunile sale.

La Ciumani, turismul nu este un moft, o fiță de moment sau, cum se întâmplă de multe ori o promisiune electorală. Este o direcție bine articulată de acțiune menită să valorifice potențialul uriaș al zonei, o formă de sprijin evidentă pentru toți întreprinzătorii care au inițiat activități specifice turismului și o fac cu profesionalism și implicare, o formulă de a creea o mai bună valorificare a produselor din zonă (produse agroalimentare, produse tradiționale) și a serviciilor conexe în completarea unui turism de calitate.

Stăteam și mă gândeam cum se poate că în multe locuri cu potențial turistic din România nu se întâmplă nimic (nu tu asfalt, nu tu apă, nu tu canalizare, nicio preocupare pentru modernizarea comunei) și la Ciumani, primarul Marton luptă cu disperare să electrifice o zonă foarte importantă a localității, cu mare potențial turistic, să introducă canalizare, să toarne asfalt, să creeze posibilități de dezvoltare a turismului în zonă. Sunt lucruri care nu ți le spune cineva, le vezi cu ochiul liber, fiindcă lucrările de modernizare de mare anevergură se văd cu ochiul liber: utilaje, zeci de oameni pe șantier, primarul permanent printre ei, oameni bucuroși că localitatea lor a câștigat cam toate condițiile de la oraș.

Nu cred că greșesc dacă spun că localitatea Ciumani are aspect pe alocuri de oraș, de oraș frumos care se dezvoltă inteligent și bine pentru a-și ține tinerii acasă.

Acest articol este primul episod al unui serial menit să surprindă un model de cum trebuie să se dezvolte turismul în mediul rural.

Localitatea Ciumani se află în zona centrală a județului Harghita, mai precis în Depresiunea Gurghiului, la poalele dealului Amza care face legătura dintre Munții Gurghiu și Harghita. Un loc dăruit de Dumnezeu cu de toate: un relief variat și atractiv, cu muți și păduri și dealuri, cu ape, cu un pământ roditor, cu aer curat și cu multă liniște. O destinație fantastică pentru cei care vor să vină în mijlocul naturii să scape de stress, de nebunia unor săptămâni încărcate la locul de muncă. O adevărată fabrică de recuperare, recreere și de destressare.

Localitatea Ciumani este foarte cunoscută în zonă și pentru pârtiile de schi de pe dealul Veresvirag. Partia de ski Veresvirag sau Ciumani 2 are un nivel de dificultate ridicat si lungimea de 980 m. Altitudinea la plecare este de 1.150 m, iar la sosire de 950 m, diferenta de nivel de 200 m. Pe Partia Ciumani 2 este instalata linie de teleschi.

Localitatea Ciumani reprezintă și locația perfectă atât pentru parcurgerea traseelor din Munții Gurghiu cât și pentru cele din Munții Harghita, iar priveliștea văzută din punctul de belvedere de pe dealul Veresvirag este absolut fascinantă.

Pentru iubitorii turismului religios, aici se poate vizita Biserica Catolică Sf. Petru și Pavel.

O adevărată catedrală.

Nu uitați nici de Mănăstirea de la Izvoru Mureșului, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unul din cele mai frumoase și reconfortante locuri de reculegere din zonă pentru credincioșii ortodocși.

În împrejurimi se pot face excursii la Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Muzeul Tarisznyás Márton din Gheorgheni, Peștera Șugău sau morile de apă de la Ditrău, toate aceste obiective fiind distribuite la distanțe ce nu depășesc 30 de kilometri.

Pensiunile din centrul localitatii Ciumani sunt extrem de primitoare fiind cel mai potrivit și ospitalier contact cu spritul secuiesc.

Eu am stat pentru puțin timp la Pensiunea Borsika, o pensiune de 3 margarete situată la numai 200 de metri de centrul administrativ al comunei.

Pensiune de care am fost foarte mulțumit. Camere curate și având tot ce trebuie pentru o pensiune de 3 margarete, mâncare variată și bine pregătiră, servire ireproșabilă, un decor de adevărată pensiune de familie în Ținutul Secuiesc.

Pensiunea dispune de camere de cazare (14 locuri), cu posibilitatea de a servi toate mesele zilei, într-un restaurant cochet sau pe terasă sau într-un cort foarte elegant.

Tot un lucru foarte frumos bine de aflat despre existența lui este un salon de evenimente plasat la parterul și etajul unei șure specifică zonei.

Și, cel mai important lucru de știut este că și prețurile sunt foarte avantajoase. Incredibil de mici.

Merită să ajungeți și de acolo să va planificați deplasări prin zonă. Vă ofer și coordonatele de contact ale acestei pensiuni:

Pensiunea Borsika / proprietar Barabas Erzsebet

Telefon fix: 0266.351.301

Telefon mobil: 0745.322.411

E-mail: [email protected]

www.borsika.ro.

Se cuvine să mulțumim nu numai Domnului primar Marton care ne-a dat concursul să facem o foarte bună documentare la fața locului dar și persoanei care ne-a însoțit și ne-a oferit pe teren toate informațiile necesare.

Doamna Eszter Peter de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Ciumani. Doamna Peter și colega Dumneai de la Centru, Julia Lăcătușu, sunt două persoane inimoase, bine pregătite și care muncesc cu multă pasiune pentru confirmarea localității ca o viitoare stațiune turistică de interes local.

În zilele următoare vă vom prezenta detaliat o pensiune-resort din zona Ciumani, un loc care o să vă surprindă foarte plăcut prin ceea ce vă oferă. Pensiunea Erdőszéli Székely din inima munților Gurghiului.

Pensiunea Szekely este situată în inima munților Gurghiului, la doar 9 km de centrul comunei Ciumani, Jud. Harghita. Așteptăm stimații noștrii oaspeți într-un loc mirific înconjurat de munte cu aer proaspăt, departe de urban, de zgomot și poluare.

O cazare de 4 margarete. piscină interioară, ciubere în exterior, restaurant, terasă, baltă și locuri minunate de pescuit, locuri excepționale de joacă pentru copii, barbequeuri pentru doritorii de grătar în mijlocul naturii, inclusiv locuri de o frumusețe răpitoare, cu liniște multă și aer curat.

Ca un om care am străbătut țara asta în lung și în lat vă rog să mă credeți că nu am văzut un loc atât de frumos și atât de potrivit pentru tot ce vrei: team-building, sejururi, concedii, și lista poate fi foarte lungă, fiindcă patronii acestui loc sunt oameni cu o imaginație debordantă și care tot ceea ce fac, fac pentru mulțumirea clientului.

Cum spuneam vom reveni cu o prezentare detaliată a acestui loc fiindcă chiar merită. Și, în plus o subliniere care merită făcută. Rod al gândurilor ambițioase ale proprietarilor acestei pensiune se fac demersurile necesare pentru ca această pensiune să de vină Bege Resort. O unitate turistică de super clasă.

Eu am ajuns acolo pentru o oră. Într-o zi noroasă, în care stătea să plouă. Pensiunea era ocupată până la ultimul loc, de oameni veniți din toată țara. Și, sunt sigur că erau fericiți de alegerea făcută. Voi reveni cu episodul 2.

Până atunci încingem grătarele, punem berea la rece fiindcă, nu-i așa, harghiteni sunt specialiști în producția berii. Cu berea Ciuc și cu berea Csiki Sor.