Unic în ţara noastră, Muzeul Pălăriilor de Paie se află în satul Crişeni, din judeţul Harghita, pe valea pârâului Cuşmed la şase kilometri vest de Atid. Acesta conservă şi prezintă arta şi tehnica împletirii pălăriilor de paie şi a obiectelor decorative din paie, un meşteşug cu o tradiţie de 150 ani.

Muzeul este adăpostit de o casă ţărănească tradiţională aparţinând fondatorului muzeului, Szocs Lajos, cel a cărui familie se ocupă de patru generaţii de confecţionarea pălăriilor de paie şi care s-a decis să arate tainele acestui meşteşug înfiinţând acest muzeu în anul 2001.

Muzeul a fost înfiinţat într-o casă ţărănească tradiţională renovată.

În prima încăpere pot fi văzute toate modelele de pălării de paie din ţară.

În încăperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz şi decoraţie.

În ultima încăpere este prezentată tehnica de fabricare a pălăriilor de la seceratul paielor până la pălăria gata făcută.

Tot aici poate fi văzută şi chiar încercată cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metri şi greutatea de 2,65 kg. La fabricarea ei s-au folosit 500 m de împletitură de paie şi 1,5 km de aţă.

În curtea Muzeului, vizitatorul poate admira o extraordinară colecţie. Mai mult de 600 de pietre sculptate de natură, având forme deosebite, ca de exemplu: raţă, porumbel, şapcă etc. Tot în curte se găseşte şi o pălărie de cinci metri.

Vizitatorii pot achiziţiona şi suveniruri de la magazinul amplasat în curtea muzeului care este vizitat în fiecare an de sute de turişti. Anual, la Muzeul Pălăriilor de Paie din Crişeni se organizează tabere de împletit paie şi confecţionare de pălării în care participanţii sunt introduşi în acest univers deosebit, iar în luna iulie are loc şi un festival al pălăriilor de paie.

Muzeul poate fi vizitat zilnic. Dacă este închis, întrebaţi în bar.