Stațiunea Izvoru Mureșului a fost multă vreme cunoscută ca și stațiune turistică națională a tineretului, ceea ce este oficial și acum cu observația că Ministerul Tineretului și Sportului nu își manifestă în niciun fel tutela, susținerea și, cu atât mai mult identificarea și promovarea de proiecte de dezvoltare pentru localitate. Stațiunea astăzi a stagnat și și-a pierdut strălucirea de odinioară. Chiar și pe cea din epoca Nicolae Ceaușescu. Păcat. Mare păcat fiindcă stațiunea are un imens potențial turistic.

Izvoru Mureşului este o localitate montană la poalele Hăşmaşului Mare (1793 m), pe versantul sudic al Muntelui Negru (1538 m), o staţiune recreativă ce şi-a primit numele de la izvoarele râului Mureş, aflate pe teritoriul localităţii.

Izvoru Mureşului este indicat pentru cura climatică, mai ales pentru cei suferinzi de nevroze astenice, stări de debilitate, surmenaj fizic şi intelectual, convalescenţă cu stare generală bună, hipertiroidie benignă, rahitism şi tulburări de creştere la copii. 

Localitatatea are o locaţie favorabilă pentru practicarea unui turism de recreere, agrement şi refacere fizico-psihică cu condiţii excelente pentru drumeţii montane, sporturi de iarnă, alpinism, pescuit, cicloturism, punct de pornire în expediţii montane pe diferite trasee turistice în zona carpatică înconjurătoare (munţii Hăşmaş, Giurgeu, Ceahlău, Căliman, Gurghiu, Harghita, Ciomatu), oferind un bioclimat tonic şi stimulent, caracterizat printr-o presiune atmosferică relativ joasă, aer curat, lipsit de praf şi cu o ionizare accentuată a atmosferei, elemente necesare în fortificarea şi păstrarea sănătaţii organismul uman.

În zonă se poate ajunge atât feroviar urmând traseul Braşov – Miercurea Ciuc – Siculeni – Izvoru Mureşului, de la sud la nord, sau Deda – Topliţa – Gheorgheni – Izvoru Mureşului, de la nord la sud, cât şi rutier de la Miercurea Ciuc spre Gheorgheni sau invers, cu trecere prin localitatea amintită.

Izvoru Mureșului este localitatea cea mai însorită din România – aici soarele strălucește aproximativ 250 de zile pe an. Având în vedere că puțin mai la vale se află localitatea Joseni, considerată “polul frigului”, pare de necrezut că localitatea să beneficieze de atâtea zile însorite într-un an. Daca iti mai spun ca are ca vecini orasul Miercurea Ciuc si Gheorghieni, alte doua zone racoroase de la noi, atunci este de-a dreptul incredibil!

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Izvoru Mureșului este o localitate minunată, poate cel mai frumos loc din acest colțișor de țară, sat component al comunei Voșlăbeni din județul Harghita. Este o stațiune turistică de interes local situată în zona montană care oferă turiștilor un real tratament cu natură, puritate montană și relaxare.

În afară de cazarea la pensiuni și mâncarea extraordinar de gustoasă specifică zonei, Izvoru Mureșului vă oferă o largă paletă de obiective turistice de văzut și admirat. Acestea sunt în strânsă legătură cu amplasarea înaltă a stațiunii, cu specificul laic-rural-tradițional.

Din punct de vedere administrativ, așa cum spuneam anterior, acesta este parte componentă a comunei Voșlăbeni. Totodată Izvoru Mureșului este format din partea superioară, denumită de către localnici – Stațiunea – și Izvoru Mureșului sat, care la rândul lui are în componență două cătune: Cătunul Tincani și Cătunul Boteni.

Staţia de cale ferată reprezintă punctul cel mai înalt (850 m) a căii ferate circulare ce străbate Secuimea. Pe DN 12 se află la 45 km de Miercurea-Ciuc şi 23 km de Gheorgheni, la cumpăna apelor dintre bazinul hidrografic al Mureşului şi Oltului.

Izvoru Mureşului este o localitate specifică care are casele înşiruite pe linia drumului naţional, un centru de recreere a tineretului de renume naţional. Partea dinspre Gheorgheni este cunoscută şi sub denumirea de “Marosnyíre”. Căpâlna aflată pe lângă izvoarele Mureşului a fost construită de către părintele Ébner Jenő.

DN 12, strada principală a localităţii este paralelă cu albia Mureşului şi trece peste acesta numai în locul numit Poiana Popii. Îmediat după acest pod, la vest începe rezervaţia naturală “După Luncă”. Mlaştina ”După Luncă” aflat la confluenţa Mureşului, pârâului Senetea şi a pârâului Ponc, la vest de DN 12 la 2 km de aşezare este zonă de protecţie a naturii. Această zonă are o suprafaţă totală de 40 de hectare, cu un strat de turbă de grosime între 2-3 m.

Izvorul râului Mureş se găseşte pe versantul sudic al Muntelui Negru. Locul din centrul satului, nu departe de şosea, la vest de aceasta, la poalele muntelui Greţeş, unde la altitudinea de 866 m există un mic izvor este desemnat de localnici ca izvorul râului – probabil din considerentul, că este uşor acessibil turiştilor – dar specialiştii precizează, că izvoarele adevărate sunt sus, la 1350 m altitudine pe versantul sud-vestic al Muntelui Negru în apropierea Vârfului Fagului, şi localnicii, pe primii câţiva km îl cunosc sub denumiri variate: pârâul Varului, pârâul Baci sau pârâul Forica, afluent al pârâului Mare, se varsă în acesta în apropierea staţiei de cale ferată. Lungimea totală a râului Mureş este de 803 km, din care 80 km în judeţul Harghita, 768 km în România.

Staţiunea de tineret a fost în trecut unul dintre cele mai importante centre de recreere de tineret din ţară. Din păcate, această calitate nu mai este vizibilă astăzi, trecătorul care din viteza mașinii parcurge Izvoru Mureșului are sentimentul unei stațiuni părăsite. Închise. Abandonate. Cele câteva decenii de existenţă frumoase s-au concretizat în numeroase facilităţi turistice, staţiunea Izvoru Mureșului dispunând de pârtie de schi de bună calitate.

Izvorul Mureşului are o nouă biserică catolică, construită în locul capelei vechi. În curtea parohiei se află o clopotniţă care are in componenţă una din curiozităţile locale – clopotul adus din Italia de către Dr. Kurkó Alajos. De asemenea s-a construit şi o casă de rugăciuni reformată.

Din 1999 în Izvorul Mureşului există şi mănăstire şi o biserică ortodoxă sfinţită de P.S. Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei. O adevărată mănăstire a spiritului ortodox românesc. Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului”.

Un lucru este clar. Stațiunea Izvoru Mureșului are nevoie de un nou start, de un nou drum și de un nou proiect care să stârnească interesul potențililor turiști. Cu Ministerul Tineretului și Sportului la timonă, stațiunea este condamnată la moarte clinică. Ceea ce s-a și instalat.

Probabil că preluarea stațiunii de Consiliul Județean Harghita și, de ce nu, de Consiliul Local Voșlăbeni înseamnă soluția cea mai potrivită pentru Izvoru Mureșului. Temă pe care vom reveni cât de curând fiindcă nouă ne este drag acest proiect. Stațiunea Izvoru Mureșului poate să-și recâștige strălucirea de odinioară.