Comuna Salva este situată în județul Bistrița Năsăud în zona Muscelelor Năsăudului, la confluenţa râului Sălăuţa cu Someşul Rece.

Fiind locuit de oameni care ”sfințesc locul”, Salva este un loc magic. Un loc de poveste. Un loc în care costumul popular este a doua credință, așa că, își merită cu prisosință numele de ”țara” costumului popular.

Nu de multă vreme la Salva a apărut un loc minunat. Un loc care adună tot ce are mai bun poporul și sufletul poporului român. Costumul popular tradițional românesc. Un loc care se impune și dă măreție în peisajul portului tradițional românesc prin inaugurarea unui loc construit cu suflet, cu dragoste și pricepere de un om care face acest lucru de când a deschis ochii pe lume și, în mod sigur, până îi va închide. Virginia Linul. Unul dintre cei mai importanți ambasadori ai costumului popular tradițional românesc în țară și peste hotare.

În anul 2020 au fost două zile magice în acest loc magic. La Salva.
Inaugurarea Casei costumului popular ”Virginia Linul” – un adevărat muzeu al tradiției și, în același timp, al artei contemporane, un spațiu în care poveștile prind viață – și

Decernarea titlului de cetățean de onoare al comunei Salva acestei creatoare populare, Virginiei Linul – doctor în etnografie, creator de artă tradițională și una dintre ”măiastrele” poveștii.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Casa Costumului Popular „Virginia Linul”

Muzeul costumului popular ”Virginia Linul” este gata și își așteaptă oaspeții iubitori de tradiții. Muzeul este la Salva de acolo de unde este și Virginia Linul! Unde există o mulțime de oameni care păstrează cu mult drag tainele și frumusețea costumului popular, al împletirii mărgelelor colorate în florile și în modelul costumului dar și farmecul inconfundabil al pălăriei cu pene de păun.

Am cunoscut-o pe Virginia Linul in anul 2000 la Bistrița. Veneam pentru prima dată în oraș cu gândul să stau mai mult timp. La Muzeul Județean Bistrița Năsăud, cu ocazia Zilelor Orașului Bistrița. Acolo unde, în poarta muzeului împărțea iubitorilor de frumos comori ale artei populare. Răsărite din mâinile ei. Era de departe cea mai frumoasă creatoare populară, o admirau toți vizitatorii, avea un costum superb din zona Năsăudului și vorbea cu o mare dragoste și pasiune despre tradițiile românești. Modelul 1.000% de ardelean frumos, harnic și pe care te poți baza orice s-ar întâmpla.

Așa a rămas, o superbă floare a județului Bistrița Năsăud, chit că au trecut 20 de ani de atunci. Nu o spun eu o spun toți cu cei cu care am vorbit despre ea. Aceeași impresie puternică lăsând-o în egală măsură și românilor și străinilor care au cunoscut-o. Nu întâmplător, ea și meșteșugul ei de creator de frumos fiindu-ne ambasadori de succes la multe evenimente prestigioase din afara țării.

În urmă cu 20 de ani, Virginia Linul decidea să ducă mai departe meșteșugul pe care îl exersase acasă, încă din copilărie, alături de frații și mama ei: cusutul costumelor populare. 

Dintr-o dată, costumul popular nu mai era un „țărănism” greu de digerat, cum fusese perceput până atunci, ci era privit cu respect și cu drag de tot mai mulți români. Iar asta avea să-i dea curaj să înceapă să-și canalizeze toată energia și priceperea spre a duce mai departe arta coaserii costumului popular românesc.

Din ”Arta Populară”, singura care mai producea costume înainte de 1990, nu mai rămăsese nimic, iar meșteri care mai știau coase după tehnicile tradiționale erau foarte puțini în țară. Așa că Virginia Linul a primit în următorii ani din toate colțurile țării provocarea de a reface costumele populare din aproape toate zonele și subzonele. Așa a ajuns comuna Salva, din Bistrița-Năsăud, patria costumului popular. Iar Virginia Linul – unul dintre cei mai cunoscuți creatori și producători de costume populare din țară.

Sute de costume populare, mai vechi sau noi, din toate zonele țării, lucrate de femeile de pe Valea Sălăuței în ultimii ani, sub coordonarea Virginiei Linul, vă așteaptă să le admirați! Să le comparați sau chiar să le cumpărați! Bineânțeles dacă veniți la Casa Costumului popular din Salva.

Dacă un costum popular tradițional din zona Bistriței și Năsăudului nu mai avea secrete pentru familia Linul, în spatele fiecărui costum reprodus din alte zone ale țării s-au adunat zeci de ore de studiu. Nu de puține ori s-a lucrat după piese de muzeu.

Oricum am defini ocupația sau meseria Virginiei Linul, toată lumea trebuie să înțeleagă același lucru: ea ne spune, în fiecare zi, o poveste. O poveste a florilor și mărgelelor de pe cămășile și pânzeturile înflorate îmbrăcate cu mândrie de fetele și femeile de pe Văile Sălăuței și Someșului.

O poveste a penelor de păun de pe clopurile care stau cu fală pe capul fiecărui fecior gospodar din Bistrița-Năsăud, nemaivăzute și nemaîntâlnite în niciuna din cele patru zări, unicat în lume!

O poveste a podoabelor populare. O poveste a fiecarui lucru făcut cu migală de mână, așa cum se transmite din generație în generație și cum va fi dus mai departe ți de acum înainte.

Pentru că Virginia Linul le spune povestea spiritului românesc oricui, oriunde și oricând.

Astăzi, toate costumele cusute la Salva din 2000 încoace – dar și o colecție impresionantă de costume sau piese din costumul popular vechi de zeci sau sute de ani – pot fi admirate în Casa Costumului Popular “Virginia Linul”, la Salva.

FOTO: Casa Costumului Popular „Virginia Linul” e gata și vă așteaptă să-i treceți pragul!
La etaj, cei care ajung la Salva, vor găsi o expoziție care cuprinde toată istoria veche și recentă a costumului popular. Un loc unde se pot observa și studia evoluția costumului popular, diferențele dintre zone și subzone, ocaziile la care se îmbrăcau, materiale, cusături, etc.

Sute de pânzături niciuna la fel ca alta pot fi admirate, aici. Printre exponate se află chiar și un război de țesut. Un colț este dedicat amenajării interioare tradiționale, cu perne, cuverturi și alte țesături lucrate de mâinile mamelor și bunicilor pentru a înfrumuseța casele.

Aici se vor putea organiza și prezentări, conferințe, colocvii sau dezbateri pe tema tradițiilor și a costumului popular. Tot aici vor fi amenajate inclusiv ateliere pentru cei care vor să învețe meșteșugul cusutului cu mărgele sau cu ață.

În această toamnă frumoasă, în iarna care va veni sau de nu, la anul, mergeți pe Valea Sălăuței, la confluența acesteia cu Someșul Mare, fiindcă acolo izvorăște sufletul românesc nealterat. Tradiția, bucuria și mândria de a fi român.

Vă ofer și coordonatele acestei Case a Portului Popular la care obligatoriu trebuie să ajungeți.

Casa Costumului Popular “Virginia Linul” își așteaptă vizitatorii și turiștii în fiecare zi (de luni până duminică), între orele 10.00 – 19.00. Pe site-urile www.costumepopulare.ro sau www.virginia-linul.ro puteți vedea oricând online toate produsele purtând semnătura Virginia Linul. Le puteți astfel comanda de oriunde v-ați afla. Bine ar fi să ajungeți acolo.

Fiindcă mai aveți o minune de văzut: Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” de la Salva.