Acest articol nu se vrea unul politic, nu se vrea o poziție politică de atac la adresa actualului Guvern al României. M-a stârnit însă foarte tare decizia luată de autoritățile statului român de a închide restaurantele, cinematografele, teatrele și cafenelele din București ca urmare a creșterii fără precedent a numărului de cazuri de COVID – 19. De parcă acest domeniu de activitate ar fi generat această situație. Omițând cu rea credință că aceste consecințe dramatice în privința exploziei de cazuri COVID – 19 se producea la o săptămână după desfășurarea alegerilor locale și la 3 săptămâni de la începerea anului școlar. Omițând în mod aberant că domeniul HoReCa a generat un singur focar de COVID – 19 și 5 cazuri de persoane infectate dovedite în ultimul timp.

Decizii similare sugerate de autoritățile de la București s-au luat deja și în multe alte locuri din țară, toate aceste decizii sugerând un complex de decizii care vor duce la lichidarea întregului turism românesc. Asta vrem, atâta ne duce capul să facem?

Am înțeles că guvernele noastre nu dau mulți bani pe turism neînțelegând ce comoară poate fi acesta pentru România și pentru români. Cât de mulți bani ar pute aduce acest domeniu de activitate la constituirea PIB-ului României (eu chiar cred că ar putea aduce 10% din PIB și nu exagerez deloc). Dar chiar să vrei să îl omori pentru că ești incapabil să vezi cât de multe beneficii poate aduce domeniul HoReCa este profund condamnabil.

Acest domeniu de activitate trebuie să ia urgent o poziție fermă față de deciziile autorităților. Alba-neagra jucată de Guvern cu acest domeniu nu mai poate continua. Nu există niciun argument logic care să impună asemenea decizii aberante. Nu așteptăm un demers din partea Ministerului Turismului (sau a ceea ce a mai rămas din acesta) în sprijinul acestui domeniu, speranțele sunt legate de zecile de mii de patroni din domeniu, de sprijinul angajaților și, în mod sigur, în primul rând de sprijinul milioanelor de români care sunt amatori de concedii, de vacanțe, de cine petrecute cu familia la restaurant.

Ce nu știu guvernanții noștri este că turismul generează consolidarea clasei de mijloc. Dar asta este o problemă mult prea grea pentru un guvern care pune lacăt pe țară și vrea să o închidă cu totul. Ba nu chiar totul, Rămân deschise păcănelele.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook