Parcul Național Cheile Nerei reprezintă un monument al naturii aflat de-a lungul râului Nera, în județul Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou.

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), situată la limita sud-vestică a țării, în sudul Munților Aninei din județul Caraș-Severin

Aria naturală se întinde în partea sud-vestică a județului Caraș-Severin, pe teritoriile administrative ale orașelor Anina și Oravița și pe cele ale comunelor: Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Sasca Montană și Șopotu Nou și este străbătută de drumul național DN57B care leagă orașul Oravița de satul Bozovici.

Deși cu o întindere relativ mică, zona este plină de valori inestimabile naturale și culturale, printre obiectivele turistice regăsindu-se: Cheile Nerei, Cascada Beușnița, Lacul Ochiul Beiului și Lacul Dracului, tunelurile săpate în stâncă, Ansamblul de arhitectură montanistică- Sasca Montană, Muzeul etnografic din Sasca Montană, Mănăstirile Călugăra și Nera, Cetatea Medievală Socolari sau vechiul drumul roman.

Natura se dă în spectacol în Cheile Nerei, iar cine a călcat măcar o dată pe aici cu siguranţă o va face ori de câte ori va avea ocazia.

Aria naturală se întinde în partea sud-vestică a județului Caraș-Severin, pe teritoriile administrative ale orașelor Anina și Oravița și pe cele ale comunelor: Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Sasca Montană și Șopotu Nou și este străbătută de drumul național DN57B care leagă orașul Oravița de satul Bozovici. Natura se dă în spectacol în Cheile Nerei, iar cine a călcat măcar o dată pe aici cu siguranţă o va face ori de câte ori va avea ocazia.

Peisajele de o frumuseţe ireală din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa sunt admirate însă de mult prea puţini turişti, şi asta pentru că în calea Lacului Dracului, fenomen carstic unic, Ochiului Beiului sau Cascadei Beuşniţa se află o mulţime de piedici. Prima și cea mai mare dintre ele este infrastructura de vizitare. Drumurile pe care se poate ajunge pentru a putea vizita aceste locuri minunate.

Distanța pe care se întind cheile este de circa 22 km, din care aproximativ 20 km de chei, e Nera; străbate un defileu, cu aspect de chei, îngust, spectaculos și absolut sălbatic, formând cele mai lungi chei din România. Pereții se înalță până la 200 de metri, apa Nerei și a afluenților săi, a săpat și a format în calcar lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante.

O potecă turistică marcată le străbate, dar parcurgerea lor necesită traversarea râului Nera direct prin apă.

În partea dinspre amonte a cheilor, găsim un alt obiectiv turistic, Lacul Dracului, iar din partea vestică se poate ajunge la Cascadele Beușniței și la Lacul Ochiul Beului.

De asemenea, se mai poate vedea și canionul Valea Rea.

În luna aprilie a anului 2017 a fost depusă către Ministerul Turismului aplicația pentru recunoașterea și declararea zonei Cheile Nerei ca destinație de ecoturism. Este un demers pentru dezvoltarea comunității locale. Și o modalitate de a valorifica de la producătorii locali de lactate, brânzeturi, miere, fructe până la micii meșteșugari, produse alimentare sau nealimentare care pot deveni produse de mare interes pentru turiști’.