Am de multe ori, de mult prea multe ori, convingerea că locurile și lucrurile minunate pe care le are România sunt mult prea puțin cunoscute la noi, că turismul și destinațiile minunate pe care România le are nu sunt tratate și, pe cale de consecință, valorificate la nivelul potențialului pe care îl au. Mai simplu spus, că nu știm să valorificăm nici măcar în folosul românilor ceea ce bunul Dumnezeu ne-a dat cu mare generozitate. Și vin în completare cu un exemplu.

An de an, la începutul lunii octombrie se anunță care sunt destinațiile de la nivel mondial incluse în topul destinațiilor sustenabile. Din 2017, primul an în care destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului din județul Neamț a fost inclusă în acest clasament al destinațiilor verzi, fiecare început de octombrie a adus un motiv de bucurie, dar și motivație pentru a continua demersurile la care s-a lucrat în ultimii ani.

Din acest motiv ne-am gândit să vă facem astăzi o prezentare incitantă a unei destinații turistice de top din România. Fiindcă sunt foarte convins că mulți români și-ar dori să ajungă într-un minunat Colțișor de Românie cum este acesta.

Nu puteți trece ca turiști prin Neamț fără să intrați și în „Ținutul Zimbrului”. Parcul Natural Vânători Neamț înseamnă însă mult mai mult decât locul unde trăiesc zimbrii României.

Întins pe o suprafață de aproape 31 mii de hectare, din care peste 26 mii de hectare numai pădure, în partea nordică a județului Neamț, parcul adăpostește o diversitate de valori culturale, istorice și naturale. Aici puteți vedea specii rare, sau aflate pe cale de dispariție, cum ar fi ursul brun, râsul, vidra, pisica sălbatică, cerbul carpatin, căpriorul și, bineînțeles, zimbrul.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Pe teritoriul parcului național se află comunele Crăcăoani, Agapia, Vânători-Neamț și stațiunile Băltățești și Oglinzi. Nu mai puțin de patru arii protejate se află aici. Este vorba despre „Pădurea de Argint”, „Codrii de Aramă”, „Rezervația de stejar Dumbrava” și „Rezervația de zimbri Dragoș Vodă”.

Într-o zi, de exemplu, ați putea pleca de la Mănăstirea Agapia către schitul Sihla și să mergeți ore întregi printre păduri seculare sau, la fel de bine, ați putea să vizitați Mănăstirea Neamțului sau să trageți o fugă până în rezervația cu zimbri.

Iar dacă vă pasionează cinematografia românească, trebuie să mai știți că în Parcul Vânători Neamț s-au filmat în anii 70 „Frații Jderi” și „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”.

Când pleci din Târgu Neamț, în drum spre Pipirig, imediat ce treci de drumul ce duce la Mănăstirea Neamț, pe partea dreaptă se vede drumul ce duce spre centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț. Este o locație ce are multe de oferit.

Pentru a te familiariza cu diversitatea speciilor de plante și animale întâlnite pe raza parcului, poți face un tur al centrului de vizitare. Pe lângă expoziția educațională privind biodiversitatea, poți descoperi și modul în care lucrează insectele sociale: albinele, furnicile. De asemenea se pot desfășura ore tematice cu copii, tineri pe tema mediului și nu numai. Sau, se pot organiza diverse evenimente în spațiul destul de generos din interiorul sau curtea centrului de vizitare.

Pasarela suspendată, înaltă de 13 m, ce are și rol educativ, te va surprinde cu vederea ce se întinde deasupra coronamentului. În anotimpurile mai răcoroase poți avea surpriza să zărești prin pădure și zimbrii ce vin să mănânce.

În imediata apropiere a centrului, poți să-ți antrenezi adrenalina cu ajutorul minitraseului de cățărare, sau a tirolienei amenajate.

De la centru se poate merge pe diverse trasee: fie spre rezervația de zimbri prin păduri de foioase, fie spre țarcul de aclimatizare în căutare de zimbri cu ajutorul rangerilor.

Dacă nu ești suficient de norocos/ norocoasă să vezi zimbri în toată splendoarea lor, măcar ai putut să vezi exemplarele împăiate din interiorul centrului de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț.

Ca să prezinți posibilitățile de plimbare, vizitare și relaxare din acest loc ne-ar lua cel puțin o săptămână. Așa că am ales pentru astăzi să vă fac o prezentare a unei activități care aici și nu numai este excepțională. Se cheamă ”Safari cu zimbri”.

Zimbrul este, într-adevăr, frate cu bizonul, doar că un frate care a fost pe punctul de a dispărea de pe faţa pământului, dacă niște oameni plini de pasiune, cum sunt și cei din Ținutul Zimbrului, nu s-ar fi luptat ca zimbrii să redevină mândria pădurilor moldave. Acum, ca să vezi un zimbru adevărat, de-o tonă, trebuie să îl cauţi prin parcul natural, ajutat de un ranger sau, mai ușor, să-l observi atunci când vine să mănânce în anumite locuri amenajate.

Safari-ul cu zimbri se poate face cu o mașină de teren sau pe jos, observând exemplare aflate în sălbăticie sau semilibertate. Cel mai scurt traseu durează 2 ore și dificultatea este medie. Desigur, pe lângă întâlnirile cu zimbrii, vizitatorii pot vedea și alte animale din fauna bogată a parcului natural. 

Activitate organizată de: Administrația Parcului Natural Vânători Neamț

Website: www.vanatoripark.ro

Durata aproximativă: 2 ore

Lungime traseu: 3,5 kilometri

Dificultate traseu: redusă

Punct de plecare/sosire: Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț

Programare: cu 3 zile înainte de vizită, prin telefon sau e-mail la sediul Administrației Parcului Natural Vânători Neamţ

Parcul Natural Vânători-Neamţ este prima locație din România în care zimbrul a fost reintrodus, la mai bine de două veacuri de la dispariția sa din sălbăticie. Pentru a reduce perioada de adaptare și pentru a obișnui animalele cu condițiile din libertate, înainte de a fi eliberate, acestea au fost ținute într-un țarc de aclimatizare situat în apropierea Centrului de Vizitare. Acesta este impresionant nu doar prin suprafața sa de 180 hectare, ci mai ales prin multitudinea de habitate întâlnite. Pădurile pure de foioase, de rășinoase sau de amestec, unele din ele cu arbori mai bătrâni de 200 de ani, sunt întrerupte pe alocuri de poieni sau de albii de pâraie. Pantele și expozițiile diferite contribuie din plin la aspectul mozaicat, propice pentru obișnuirea zimbrilor cu condițiile din libertate. De cinsprezece ani, în zona țarcului nu au mai existat intervenții umane, natura fiind lăsată să își urmeze cursul firesc.

Prezența zimbrilor în această locație reprezintă o oportunitate unică pentru cei ce doresc să cunoască cel mai mare mamifer terestru al Europei, la el ”acasă”.

La Centrul de Vizitare veți primi informațiile necesare care au rostul de a vă pregăti pentru lumea neștiută a zimbrilor. Însoțiți de un ranger al Parcului, dotați cu echipament de teren, veți porni pe jos în aventura găsirii acestora în țarcul de aclimatizare. Mare parte din traseu se suprapune cu potecile folosite de zimbri în căutarea hranei, astfel că veți putea vedea urmele lăsate de acest animal și, pe baza explicațiilor primite, veți întelege de ce zimbrul este un ”arhitect” al peisajelor. Pe traseu există nu mai puțin de 10 puncte de interes în care rangerul însoțitor vă va furniza informații suplimentare despre fauna și flora locului și despre interdependența dintre acestea și zimbri. 

Păstrarea liniștii nu este necesară doar pentru a ajunge cât mai aproape de  zimbri, ci și pentru a auzi ”glasul” pădurii, mereu altfel. Pas cu pas, veți avea senzația unei întoarceri în vremuri de demult, iar  întâlnirea cu zimbrii, punctul culminant al acestei experiențe, va transforma această părere într-o certitudine.

Tariful de vizitare este de 35 lei/persoană, pentru grupuri de minim 3 persoane. Copiii până în vârsta de 10 ani sunt scutiți de la achitarea tarifului.

Pentru parcurgerea acestui traseu vă recomandăm să aveți la dumneavoastră:

  • încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate de drumeție;
  • pelerină de ploaie;
  • recipient cu apă potabilă;
  • soluție repelentă pentru căpușe și țânțari.

Informaţii suplimentare se pot obţine pe website-ul organizatorilor și la următoarele numere de telefon: 0233206001 sau 0233251060.

Descoperă destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului și ce alte activități se mai pot face în zonă! Și să țineți bine minte. La Parcul Natural Vânători Neamț puteți face extrem de multe lucruri:

Cicloturism.

Ținutul Zimbrului este un loc perfect pentru a fi descoperit pe 2 roți. Peisajele de zonă subcarpatică îți pot încânta și cele mai ascunse simțuri. Poți găsi trasee mai ușoare, sau mai antrenante; mai lungi sau mai scurte; prin pădure sau prin sate; poteci sau drumuri asfaltate.

Vrei să-ți încarci bateriile, să te bucuri de libertate, să descoperi zone noi? Ia-ți bicicleta și vino să te dai pe 2 roți în Ținutul Zimbrului.

Drumeții

Parcul Natural Vânători Neamț poate fi străbătut în lung și-n lat. Poți alege între trasee prin pădure, să te bucuri de aerul curat, poți să ajungi de la o mănăstire la alta pe jos. Poți ajunge la obiective culturale, istorie, naturale bucurându-te de peisajele diverse și frumoase.

Vrei să faci o drumeție de o zi la cele mai importante mănăstiri în România sau în regiune? Vrei să faci o plimbare până la izvorul cu apă sărată atestat de peste 8000 de ani, pe care localnicii încă îl folosesc? Sau vrei să ai parte de o zi relaxantă? Fă-ți bagajul și hai în Ținutul Zimbrului.

Observare de păsări

Parcul Natural Vânători Neamț este un loc perfect pentru iubitorii de birdwatching, cu cele 103 specii de păsări inventariate aici. De remarcat sunt multele specii de răpitoare prezente în parcul natural, precum și păsările protejate.

Specii răpitoare de zi: uliul porumbar – Accipiter gentilis, uliul păsărar – Accipiter nisus, acvila ţipătoare mică – Aquila pomarina, şorecarul comun – Buteo buteo, şorecarul încălţat – Buteo lagopus, numai pe perioada de iarnă, şi viesparul – Pernis apivorus.

Specii răpitoare de noapte: huhurezul mic – Strix aluco, huhurezul mare – Strix uralensis, cucuveaua – Athene noctua şi ciuful de pădure – Asio otus.

Menţionăm existenţa în păşunile înalte şi mai greu accesibile a speciei Crex crex – cristelul de câmp, specie de interes comunitar. Alte specii ce trebuie menţionate sunt: barza neagră – Ciconia nigra, barza albă – Ciconia ciconia, cocoşul de munte – Tetrao urogalus şi pescăruşul albastru – Alcedo athis.

Speciile de păsări întâlnite în arealul Parcului Natural Vânători Neamț sunt diverse, o parte dintre ele fiind protejate prin convenții internaționale. Au fost inventariate un număr de 103 specii de păsări.

Printre păsările ce se pot întâlni sunt 6 specii răpitoare de zi (uliu păsărar, uliu porumbar, șorecar comun, șorecar încălțat, acvilă țipătoare mică, viespar) și 4 răpitoare de noapte (cucuveaua, huhurez mic, huhurez mare, ciuf de pădure).

Pădurile de fag, rășinoase, tufișurile și fânețele sunt populate de pițigoi de brădet, pițigoi de munte, pițigoi moțat, alunar, ciocănitoarea neagră, corb, mierla gulerată, ochiul boului, sfrânciocul roșiatic.

În apropierea râurilor pot fi observate pescărușul negru, pescărușul albastru, codobatura albă, codobatura de munte.

În parc zboară și barza albă, barza neagră, cioara grivă, bufnița mare, privighetoarea.

Pentru a observa păsările poți alege să cutreieri pădurile, fânețele sau văile râurilor pentru a avea parte de momente unice create de păsări. 

Sau poți merge la observatorul de păsări din apropierea Centrului de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț unde s-a amenajat un spațiu prielnic pentru ca păsările să se apropie. În acest caz este nevoie de o rezervare în prealabil.

Întâlniri cu meșteri populari

Zona Neamțului are o lungă tradiție de meșteșuguri și meșteșugari care, în mod aproape miraculos, a supraviețuit neschimbată până în zilele noastre. E printre puținele locuri din Europa unde mai puteți vedea pe viu cum se face o mască populară, de lemn sau din materiale textile, folosită în scopuri ritualice, la sărbători sau cum se prelucrează lemnul fără mașini moderne. De asemenea, fiind o zonă apropiată de munte, în care oieritul rămâne o ocupație de bază în zona rurală, aici veți găsi cei mai pricepuți artizani în prelucrarea lânii și a pieilor de oaie. Obiectele rezultate sunt nu numai frumoase, ci și unice. Dacă doriți să faceți o vizită într-un atelier de meșter popular, contactați-ne la [email protected].

Meșteri populari în Ținutul Zimbrului
  • Ionela Lungu, Humulești: Modelaj în lut
  • Costin Lungu, Humulești: Măști, bâte, baltage, toiege
  • Neculai Dolhescu, Dolhești: Bundițe cusute
  • Marinica Todici, Pipirig: Țesături covoare
  • Maria Ungureanu, Târgu Neamț: Costume populare
  • Maria Vasiliu, Târgu Neamț: Croșetat
  • Vasile Neamțu, Nemțișor: Mobilier de lemn.
  • Asociația Meșteșugarilor Nemțeanca, ii și costume tradiționale cusute manual.
  • Vasile Gaman, Vânători Neamț, muzeu de sculptat în lemn și colecționar
  • Cristina Capră, Pipirig, tesături, perne, covorașe
Evenimente

Ținutul Zimbrului își pune în valoare tradițiile, inclusiv pe cele culinare, într-o serie de evenimente care revin în fiecare an. 

Ianuarie: Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou.

Organizat și sub forma unei parade a măștilor și costumelor folosite cu ocazia Anului Nou în regiune, festivalul este una dintre cele mai exuberante și colorate manifestări din România. Participanții vin din mai multe sate nemțene, “mascați” în diverse personaje arhetipale sau în animale (urs, capră) și execută o formă de teatru popular care provine, cel mai probabil, din perioada pre-creștină. 

Iunie-Iulie: Zilele Cetății Neamț și Festivalul Medieval, Târgu Neamț

Un eveniment complex, care adună comunitatea în jurul celui mai spectaculos obiectiv turistic al orașului Târgu Neamț, cetatea, Festivalul Medieval e prilej de a vedea pe viu puneri în scenă ale unor secvențe din viața celor care populau aceste meleaguri acum câteva sute de ani. Totul e completat de concerte între zidurile fortăreței medievale, precum și de experiențe culinare tipic moldovenești. 

Festivalul Medieval – Zilele Cetății Neamț

Timp de 3 zile, în primul final de săptămână din luna iulie, orașul Târgu Neamț și Cetatea Neamț îmbracă straie din vremurile medievale. Domnițe, cavaleri, demonstrații de luptă în ehipament de epocă, jocuri, muzică, scenete de teatru, ateliere medievale sunt doar câteva din ceea ce încântă pe oricine ajunge în zona orașului și a Cetății Neamț în această perioadă. Manifestările au loc și la Cetatea Neamț, dar și la baza dealului ce urcă spre cetate. 

Este un eveniment prin care se reconstruiește istoria, un indemn spre cultură identitară, pe ritmuri medievale. 

Bucate tradiționale, pregătite la ceaun și nu numai sunt pregătite la vedere de localnici pentru a fi savurate într-un mediu câmpenesc. De asemenea, meșterii populari sunt și ei prezenți pentru a încânta cu măiestria și delicatețea produselor pe care le realizează cu pasiune.

Iar seara se încheie cu un foc de tabără cavalerească și povești încărcate de farmec.

Octombrie: Iarmaroc de toamnă.

O tradiție veche, cea a iarmarocului, e reînviată alături de producătorii locali de produse culinare, meșterii populari ai zonei sau gospodinele vestite ale satelor și orașelor moldovenești. Puteți să vă umpleți cămara cu bunătăți pentru iarnă. Copiii au activități speciale pentru ei, Iarmarocul de toamnă e un eveniment pentru întreaga familie.

Nu am reușit să vă prezentăm decât o foarte mică părticică dintr-un proiect de mare anvergură construit cu migală și într-un timp important de niște oameni care știu să respecte istoria, tradiția și specificul local.

Dacă până anul acesta recunoașterea era înmânată fizic, de data aceasta dezvăluirea microregiunilor incluse în Top 100 Sustainable Destinations a fost realizată online, în prima zi a conferinței Global Green Destination Days, pe 6 octombrie.

Destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț este, pentru al – IV-lea an consecutiv,  singura destinație din România inclusă în acest top exclusivist.  

Nominalizările au fost evaluate de experți internaționali în turism și dezvoltare durabilă, reprezentanți ai Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia și GLP Films. Focusul, în alegerea microregiunilor incluse în clasament, se pune pe comunitate, biodiversitate, protecția mediului, dezvoltarea durabilă, etc. Anul acesta evaluarea s-a bazat în special pe calitatea, eficiența și transparența bunelor practici transmise.

A fi inclus în Top 100 Destinații Sustenabile este o onoare. Și nu puteam fi aici fără colaborarea de la nivel local și național. Ne bucură să fim printre cele mai cunoscute, frumoase, verzi destinații la nivel mondial. Pe lângă faptul că sunt recunoscute eforturile la nivel local,  avem multe de învățat de la celelalte microregiuni pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim și pentru a fi competitivi pe plan internațional.”, transmite Viorela Chiper – manager  destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

Felicitări domnișoarei Viorela Chiper pentru implicare și devotament în susținerea acestei cauze.

Asociația Ținutul Zimbrului împreună cu Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, autoritățile locale din localitățile incluse în destinația de ecoturism, APDTN Valea Ozanei, Asociația EcoLand, Centrul de Informare și Promovare Turistică Târgu Neamț, dar și partenerii locali (pensiunile, producătorii locali, meșterii populari, instituțiile de învățământ, alte organizații, etc) au ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a microregiunii. Ultimii 5 ani se caracterizează prin efort constant în a dezvolta și promova o destinație sustenabilă. Dar eforturi în acest sens s-au depus și în anii anteriori. Dezvoltarea zonei este favorizată și de colaborarea cu Asociația de Ecoturism din România, rețeaua de destinații ecoturistice la nivel național sau de sprijinul Fundației Româno-Americană și Fundației pentru Parteneriat.

Ca exemplu de bună practică la nivelul destinației, este procesul de reintroducere a zimbrilor în zona Parcului Natural Vânători Neamț. Dar pot fi amintite și dezvoltarea infrastructurii turistice, a experiențelor ce pot fi trăite în destinație, informarea și implicarea comunității locale în procesul de dezvoltare și promovare a destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului.

Cine vrea să facă turism de mare calitate aici are enorm de multe lucruri de învățat.