Ne-am gândit să vă invităm astăzi într-un loc deosebit de frumos care, datorită potențialului care îl are, datorită minunățiilor de care este înconjurat, poate deveni în 1-2 ani o destinație turistică de top în România. Municipiul Gheorgheni, al treilea oraș ca mărime al județului Harghita. O excelentă destinație de city break.

În jurul orașului se găsesc Lacul Roșu, Cheile Bicazului și câteva sate frumoase cu un uriaș potențial turistic.

Principalul avantaj al localității, dincolo de istoria sa seculară și de amprentele ei memorabile – monumente istorice de mare valoare – este poziția sa geografică potrivită: între munți, în apropierea lacului de baraj natural Lacul Roșu (la 25 km), iar la 60 km se află stațiunea Praid (aici se găsesc Salinele Praid, una dintre cele mai mari mine de sare din țară și Europa). De asemenea, la mică distanță, se poate schia în stațiunea Izvoru Mureșului (la 20 km), pe vârful Bucin (situat pe drumul care face legătura cu Praid), sau se poate vizita stațiunea Borsec (la aproximativ 50 km).

Am fost de nenumărate ori la Gheorgheni. De la prima vedere rămâi cucerit de alura de târg armean, clădirile vechi și arhitectura orașului sunt martori muți ai unei istorii frământate.

Gheorgheni (în maghiară Gyergyószentmiklós,  în traducere „Sânnicolau Giurgeului”, în germană Niklasmarkt) este cea mai mare localitate din depresiunea Giurgeu. Este centrul de odinioară al Scaunului Gheorgheni.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Oraşul se află la 59 km de municipiul Miercurea Ciuc, reședința județului Harghita, în partea estică a Depresiunii Giurgeului. Aceasta este prima depresiune strabătută de râul Mureș. Orașul Gheorgheni este traversat de la est spre vest de către râul Belcina, un afluent al Mureșului, extinzându-se de-a lungul acestuia, pe aceeași direcție est-vest. Localitatea se află la altitudinea de 810 m.

Gheorgheni este menționat pentru prima dată în lista dijmelor papale în anul 1333. Așezarea și-a luat numele de la biserica cu hramul Sf. Nicolae.

Conform Wikipedia, istoria de mai bine de 8 secole a localității Gheorgheni este încărcată de suișuri și coborâșuri, de dezastre și de nenorociri dar, întotdeauna, depășite prin muncă harnică, neobosită a locuitorilor zonei. Per total, o istorie palpitantă și fascinantă.

Chiar în secolul al 13-lea a existat o așezare în jurul pârâului György. În 1607 Gheorgheni a primit dreptul de a organiza târguri. Fapt care a dat mare avânt comerțului și micilor producători. Comerțul a înflorit. Din acest motiv, în 1637 s-au stabilit aici foarte mulți armeni, care în 1687 prin păstrarea ceremoniilor proprii, s-au unit cu biserica romano-catolică.

În 1716 localitatea a fost pustiită de tătarii, iar în 1719, o altă nenorocire a zguduit localitatea. Gheorgheni a fost bântuită de epidemia de pestă. În anul 1808 un incendiu de proporții a distrus 700 de case.

În secolul al 19-lea, localitatea se dezvoltă puternic grație faptului că devine centrul comercial al ținutului, apoi din anii ’70 al aceluiași secol apar primele fabrici.

În decembrie 1907 Gheorgheni a devenit oraș. Orașul, dar mai ales Felszeg, partea de sus a localității, a fost distrus de flăcări în septembrie 1944.

Școala, educația au fost preocupări importante ale locuitorilor din Gheorgheni și din zonă. În 1908 şi-a deschis porţile Gimnaziul, însă lucrările de construcție s-au finalizat doar în 1915.

În anul 1910 din cei 8905 locuitori 8549 sunt maghiari, 155 români şi 115 sași. Până la Tratatul de la Trianon Gheorgheni a aparținut de comitatul Ciuc, districtul Gheorgheni. În anul 2002 din cei 20.018 locuitori 17524 sunt maghiari, 2161 români, 305 romi și 7 germani.

Gheorgheni întâmpină vizitatorii cu câteva obiective turistice importante, obligatoriu de văzut.

Biserica gotică a fost sfințită în 1498, între 1756 şi 1837 a fost reconstruită de mai multe ori. Biserica romano-catolică Sfântul Nicolae ale cărei siluete albe și zvelte domină centrul istoric al orașului esteo emblemă a creștinătății și istoriei din Gheorgheni. Predecesoarea Bisericii romano-catolice Sfântul Nicolae din Gheorgheni a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea, în stil gotic. Singurul element de datare a acestei biserici este inscripția cu anul 1498, aflată pe partea superioară a ancadramentului de piatră de pe latura vestică a turnului.

Biserica romano-catolică „Sfântul Nicolae” din Gheorgheni este un ansamblu de monumente istorice, 3 la număr, care sunt următoarele:

-Biserica romano-catolică „Sf. Nicolae” (cod LMI HR-II-m-A-12836.01)

-Zidul de incintă (cod LMI HR-II-m-A-12836.02)

-Casa parohială veche (cod LMI HR-II-m-A-12836.03)

Biserica a primit forma actuală, în stil baroc, în secolul al XVIII-lea, când a fost adăugat și gardul din piatră care o înconjoară.

Pe turnul care păstrează atât elemente romanice şi gotice a fost descoperit un cadran solar din anul 1756. Prima placă comemorativă cu textul în limba latină descrie, că biserica a fost ridicată pentru cinstirea episcopului Sfântul Nicolae, după cum a ordonat baronul Sigismund Anton Sztojka în anul 1756. Această dată este inscripționată şi pe faţada navei şi apare pe alte două plăci comemorative ca anul încheierii lucrărilor.

Interiorul Bisericii romano-catolice Sfântul Nicolae din Gheorgheni este încântător.

Nava și corul au închidere poligonală și formează un singur volum, pe partea sudică a bisericii fiind anexate volumului principal două porticuri și un acces la turn, iar pe partea nordică o capelă și o sacristie. Îmbinarea neobișnuită a turnului vestic cu nava produce asimetria fațadei vestice a bisericii, unde turnul este alipit colțului sud-vestic al navei.

Interiorul bisericii are bolți cilindrice cu penetrații sprijinite de stâlpi angajați. Nava este delimitată de cor cu un arc de triumf lat, trecerea dintr-un spațiu în celălalt nefiind accentuat.

Biserica dispune de un bogat mobilier baroc. Altarul principal prevăzut cu o decorație plastică bogată, este vopsit cu imitație de marmură în nuanțe verzui și maro.

Figura centrală înconjurată de volute și motive ornamentale vegetale nu este Sfântul Nicolae, ci Maria in sole, o reprezentare răspândită a Maicii Domnului. 

Pe cornișa susținută de patru coloane se află un fronton, în care este amplasată statuia Sfântului Nicolae îmbrăcat ca episcop, cu atributele consacrate, cartea și cele trei fete îngenunchiate. Figura sfântului este înconjurată de raze, sub picioare, șezând pe cornișă sunt mici îngerași. Deasupra capului, în vârful altarului apare Dumnezeul Tată înconjurat de nori și capete de îngerași.

Vă recomandăm să citiți materialul dedicat acestei biserici pe care îl puteți găsi pe http://www.enciclopediavirtuala.ro/, o sursă foarte importantă și corectă de informații despre România.

Biserica catolică armenească este un alt obiectiv turistic important de văzut. Armenii s-au stabilesc în număr mai mare în anul 1672. Localitatea fiind așezată într-un punct strategic, pe ruta comercială, care leagă Moldova cu Ardealul, se poate spune că acest aspect nu a fost întâmplător.

Înainte să fie construită Biserica Armeano-catolică „Nașterea Maicii Domnului” pe care o puteți vedea și citi despre ea în toate prezentările de anvergură despre Municipiul Gheorgheni, se afla o capelă romano-catolică din lemn închiriată și cumpărată de armeni.

La inițiativa preotul Simon Theodorovich o campanie de donație are loc cu scopul de a construi o biserică nouă care, astăzi, este cea mai veche biserică din oraș. În 1733 s-au pus cărămizile primului zid al bisericii.

A fost construită între 1730 și 1734 folosind materialele de la o capelă din 1650. În anul 1748 biserica a fost fortificată cu ziduri şi turnuri. Parohia a fost înființată în anul 1769.

Nava are un acoperiș în formă de cort și este legată la sanctuar cu absidă poligonală printr-un arc de triumf lat.

Biserica este înconjurată de un zid de incintă neregulat cu goluri de tragere, pe latura estică şi vestică având câte o construcție mai mică, de tip bastion cu formă circulară spre exterior și poligonală spre interior.

Interiorul acesteia are picturi cu scene din patimile lui Hristos fresce neobaroce.

Elementele cele mai frumoase din interiorul bisericii sunt: amvonul baroc, altarul principal şi altarele laterale, şi pictura de altar înfăţişând pe sfântul Grigorie, pictată în Veneţia.

Majoritatea vizitatorilor care trec de poarta de lemn a zidului împrejmuitor au o uriașă revelație. Aceea că intră în Paradis. Este un peisaj absolut încântător.

Biserica reformată a fost construită între anii 1895 și 1899.

Biserica ortodoxă a fost construită între anii 1929 şi 1937.

Capela romano-catolică maghiară și armenească Sfânta Ana sunt obiective importante de vizitat în Gheorgheni. Prima a fost construită în secolul al XIII-lea, iar a doua în anii 1700.

Pentru a surprinde cea mai frumoasă imagine panoramică a localității Gheorgheni, urcă pe dealul Ciobot la Capelele Sfânta Ana.

Casa Vertán, azi Muzeul Tarisznyás Márton, odinioară centrul de comandă al regimentului 1 secuiesc de infanterie, a fost construită între anii 1770 și 1778.  

Muzeul găzduiește expoziții care prezintă meșteşugurile tradiționale ale zonei, exploatarea, transportul și prelucrarea tradițională a lemnului, elemente de istorie locală, artă populară și arte plastice.

Parcul Dendrologic Grădina Csiki, este o grădină botanică înființată de avocatul Dr. Csiki Dénes, cu o suprafață de 16 ha și incluzând 185 de specii de arbori și plante.