România are multe locuri foarte frumoase, fascinante chiar, și care, dincolo de farmecul lor greu de copiat au și resurse importante pentru sănătatea oamenilor.

Locuri frumoase din județul Neamț

Unul dintre consiliile județene din România care acordă o foarte mare atenție turismului și potențialului turistic al zonei este Consiliul Județean Neamț.

Domnul Ionel Arsene – Președintele Consiliului Județean neamț

Este în mod sigur meritul președintelui Consiliului Județean Neamț, Domnul Ionel Arsene, dar și al colaboratorilor apropiați care, pe fondul unui management orientat spre prioritățile județului, spre problemele oamenilor, a considerat și consideră ca Județul Neamț a fost dăruit și binecuvântat de Dumnezeu cu resurse turistice excepționale, care trebuie valorificate inteligent și eficient făcând din acest județ un adevărat Colțișor de Rai.

Locuri frumoase din județul Neamț

Mă consider un om umblat prin România, prin multe locuri din lume dar îndrăznesc să spun că județul Neamț este o adevărată mină de aur a turismului românesc, clasându-se, în concepția mea, în primele trei județe din România.

Turiştii care vizitează judeţul Neamţ au parte de o serie de atracţii unice în România prin frumuseţea lor naturală. Această parte a ţării, încărcată de istorie, păstrează, de asemenea, obiective de patrimoniu care merită să fie văzute pentru a ne înţelege mai bine trecutul. Este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase și mai încărcate de istorie județe ale României.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Locuri frumoase din județul Neamț

Pentru a-ți face o impresie corectă și completă despre frumusețea acestui județ dăruit de Dumnezeu cu de toate îți recomandăm să citești trei dintre articolele publicate în COLȚIȘOR DE ROMÂNIA și care s-au bucurat de un imens succes de audiență printre cititorii noștri.

Județul Neamț este de foarte mulți ani o prezență foarte activă la Târgurile de Turism ale României, unde prin standul său, acest minunat Colțișor de România a stârnit curiozitatea și atenția tuturor vizitatorilor.

Fiindcă acest loc este cu adevărat unul excepțional, fiindcă autoritățile județului manifestă un imens interes pentru dezvoltarea și promovarea turistică a acestuia, începem de astăzi un serial cu articole săptămânale dedicate celor mai frumoase destinații turistice din Neamț, insistând mai mult pe locurile mai puțin cunoscute de români.

Din acest motiv ne-am propus să începem acest serial dedicat județului Neamț cu un loc minunat – o adevărată ”fabrică de sănătate” – mult timp aflat în adormire și, pe care, Consiliul Județean și-l dorește activ și atractiv oferind o largă perspectivă de agrement, cazare, masă și posibilități de tratament românilor și străinilor veniți în Stațiunea Negulești.

Stațiunea negulești

Stațiunea Negulești este situată într-o zonă cu dealuri și coline împădurite de la poalele Carpaților Răsăriteni, la confluența Muntilor Goșmanului cu Depresiunea Cracău- Bistrița.

Negulești se află pe teritoriul comunei Piatra Șoimului, la 10 km de orașul Roznov și 25 de km de municipiul Piatra Neamț, Stațiunea Negulești dispune de ape minerale  care din punctul de vedere al calităților terapeutice sunt pe locul doi în Europa, după cele din Karlovy Vary.

Stațiunea Negulești a fost înființată în anul 1874, iar din anul 1935 a fost reamenajată cu o bază de tratament. Stațiunea a funcționat până în anul 1962 când a fost desființată din lipsa dotărilor necesare unui asemenea statut.

Din anul 1978 s-au făcut demersuri pentru valorificarea apelor de la Negulești și abia în anul 1986 s-au început lucrările pentru construirea stațiunii și a bazei de tratament. Până în vara anului 1992, stațiunea a funcționat doar cu un hotel cu funcțiune de cazare dar fără bază de tratament (condiție obligatorie pentru obținerea statutului de stațiune balneoclimatică).

Proiectul pentru dezvoltarea Stațiunii Negulești – faza a II a – a fost demarat în anul 1993 și a continuat până în anul 1996, când din lipsa fondurilor necesare nu s-au mai terminat lucrările de amenajare a spațiilor necesare acreditării și de punere în funcțiune. De atunci și până în prezent Stațiunea Negulești se află in stare de conservare.

Fosta stațiune balneară, cu izvoare sărate, Calul – Iapa, numită așa după numele comunei de care aparținea satul Negulești, numită acum Piatra Șoimului. Numele vechi al comunei derivă de la numele celor doua râuri de munte curgând pe văi paralele orientate vest – est și care confluează în localitate: Calul, la nord și Iapa, la sud.

Apele de Negulești sunt ape clorosodice, magnezice, iodurate. Substanța uscată (reziduul) variază în funcție de perioada anului 26-40g/l. Se mai spune că despre efectele benefice ale apei se ştia încă de pe la 1870, ele fiind remarcate de nemţii şi polonezii care au pus bazele unei fabrici de sticlă în satul Negulesti.

Din 1985, dupa reînoirea analizelor chimice, plaja de indicații terapeutice cuprinde :
– Afecțiuni reumatice cronice (spondilita cervico-dorso-lombara, coxartroze, gonartroze, artroze tibiotarsiene);
– Afecțiuni neurologice ale aparatului locomotor (stări după accidente vasculare cerebrale, pareze spastice și flasce);
– Lavajul bucal cu acest tip de ape determină diminuarea inflamației gingivale provocate de tartrul dentar cât și de parodontopatii;
– Afecțiuni reumatice cu mecanism autoimun (spondilita anchilopoetică);
– Compoziția chimică a apelor minerale de Negulești are un efect antiinflamator și antispastic în afecțiunile pulmonare cronice – administrată sub formă de aerosoli;
– Afecțiuni ginecologice cronice (metroanexite).

În apropierea izvoarelor sărate există un izvor cu apă dulce – ”izvorul de ochi„ – ce conține elemente oligoradioactive, calitate care le indică în tratamentul conjunctivitelor alergice și nespecifice cât și al blefaroconjunctivitelor.

Consiliul Județean Neamț intenționează să facă toate demersurile necesare pentru a valorificarea potențialului turistic al Stațiunii Negulești, motiv pentru care caută cele mai bune soluții ca aceasta sa revină în circuitul turistic al județului și al țării.

Stațiunea Negulești oferă posibilitatea unor drumeții superbe, unor întâlniri minunate cu natura.

Unul din obiectivele pe care nu ai voie să îl ratezi este cascada Duraș. Ca să ajungi la această cascadă, situată în Negulești trebuie mai întâi să traversezi comuna Piatra Șoimului, o comună răsfirată în lungul păraielor Calu și Iapa.

Cascada Duraș

Din Piatra Neamț mergi cu mașina pe drumul ce duce spre Bacău. La Roznov faci dreapta spre Tazlău iar apoi, după primul pod, imediat dreapta spre Piatra Șoimului. Comuna Piatra Șoimului este formată din satele Piatra Șoimului, Negulești, Luminiș și Poieni și este situată în zona de contact a părții estice a Munților Tarcău cu depresiunea subcarpatică Cracău-Bistrița.

Negulești – Cetatea Horodiștea

În comuna Piatra Șoimului se află și urmele Cetății de la Horodiștea, fapt care atestă continuitatea de locuire a acestei zone din neolitic și până în vremea geto-dacilor.

Un alt loc minunat în Negulești este lacul Veselaru. La intrare în Negulești, pe partea stângă, traversând părăul Calu, se poate urca în padure pe un drum de TAF, vreme de 25 de minute. Acolo întâlnim Lacul Veselaru, un lac de baraj natural format în anii 40. Deși este mai mic ca suprafață decât celelalte două lacuri astfel formate din județul Neamț: Lacul Roșu respectiv Lacul Cuejdel, Lacul Veselaru impresionează călătorul prin sălbăticia și frumusețea locului. Am folosit pentru a exemplifica frumusețea acestui loc fotografia unui fotograf special, poate cel mai pasionat și mai profesionist din județ, care a surprins multe locuri superbe din județul Neamț cu fotografii pe măsură.

Acest fotograf excepțional din județul Neamț, o să-i spun simplu Daniela – face prin fotografii și constatări obiective din teren o promovare minunată județului Neamț ca destinație de vacanță.

Daniela, prin fotografiile sale profesioniste și foarte inspirate postate pe site-ul său – www.eusuntdaniela.ro – a imortalizat peisaje dumnezeiești. Pentru care. în numele Dumneavoastră, al cititorilor îi mulțumesc din inimă. Chair vă rog să intrați pe acest site surprinzând nu unul ci multe locuri rupte din rai din județul Neamț. Chiar merită.