Gârda de Sus este o minunăție a Munților Apuseni. Mulți o consideră și o numesc Centrul Turistic al Munților Apuseni.
Comuna Gârda de Sus este o localitate de pe teritoriul județului Alba fiind aşezată pe cursul superior al Arieşului Mare, în inima Munţilor Apuseni la poalele Bihariei, culmea cea mai înaltă şi masivă din Carpaţii Occidentali, dominată de vârful Curcubăta Mare (1849 m).
Amplasarea satelor din comuna Gârda de Sus se încadrează în zona caracteristică a Munţilor Apuseni fiind răsfirate pretutindeni în grupuri de trei pâna la zece case formând cătunele, sau în grupuri de zece până la cincisprezece case la care se adaugă cătunele vecine formând sate. La această dată comuna are 17 sate în componenţa sa administrativă şi o suprafaţă de 8.211 ha.
Teritoriul comunei Gârda de Sus, localitate care lucrează pentru a obține statutul de staţiune turistică de interes local este parte a Parcului Natural Apuseni.
Gârda de Sus reprezintă o zonă importantă cu peisaj carstic montan, cu o biodiversitate bine conservată, cu un turism specific şi de calitate, cu un mod de utilizare durabilă a resurselor şi o infrastructură care sprijină dezvoltarea durabilă.
Comuna, fiind situată în inima Munţilor Apuseni, dispune de numeroase obiective turistice şi culturale, pe teritoriul comunei aflându-se un număr de 10 peisaje declarate rezervaţii ale naturii precum şi de numerose formaţiuni carstice (peşteri, chei).
În comuna Gârda de Sus se află Peştera Gheţarul Scărişoara, peştera ce adăposteşte cel mai mare depozit de gheaţă fosilă din ţară (75.000 mc). Este un gheţar de tip static, aflat pe fundul unui aven, reprezentând prima peşteră declarată monument al naturii din România.
Din centrul comunei pleacă majoritatea traseelor turistice ale zonei, deci putem spune că Gârda de Sus este „centrul turistic” al Munţilor Apusenilor.
Prima atracție de neratat în Parcul Natural Apuseni este Ghețarul Scărișoara. Peștera adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Cu o vechime de 4.000 de ani Peștera Scărișoara se întinde pe o suprafață de 700 de metri. Aici puteți explora: Sala Mare, Sala Biserică și sala acoperită cu stalagmite, asta după ce veți cobora 270 de trepte. Peștera a fost declarată monument al naturii în anul 1938, iar drumul până la ea este unul spectaculos.
Pentru a ajunge la ghețar aveți 3 opțiuni. Primul drum turistic este marcat cu roșu și trece prin cătunul Mununa. După o distanță de 10 kilometri veți ajunge la Peștera Scărișoara. O a doua variantă, mai lunga – are 23 de kilometri, este cea care pornește din Valea Ordancușei. Ultima opțiune este pe Valea Gârda Seacă. La aproximativ 2 kilometri de Gura Urdancușei se face un drum forestier, lung de 12 kilometri, ce leagă satul Mununa de Ghetar.
În Munții Apuseni, un alt loc pitoresc este Peștera Poarta lui Ionele. Prin peștera sculptată în calcare albe accesul se face printr-o poarta înaltă de 17 metri. Peștera din Apuseni se află în Valea Ordancușa, la o altitudine de 800 de metri și puteți ajunge la ea prin Valea Arieșului. Veți urca din comuna Gârda de Sus pe un drum forestier, ce ține 2,5 kilometri, aproape de Peștera Scărișoara.
Dincolo de frumusețea zonei, un atu important al acestui minunat ”Colțișor de România„ este ospitalitatea gazdelor, frumusețea și confortul pensiunilor turistice și agroturistice care se potrivesc de minune unui loc atât de mult dăruit de Dumnezeu.
Astăzi o să vă invităm la Casa Maria, o casă de vacanță mică din Gârda de Sus, amplasată într-un cadru natural superb, administrată cu drag de oameni care sunt prin ființa lor oameni gospodari, gazde minunate, mândri de apartenența lor la Munții Apuseni. Găsiți această frumoasă casă de vacanță în Gârda de Sus pe Strada Principală la nr.75B. Casa Maria are numai 4 locuri de cazare și nu oferă masa, dar datorită dotărilor existente la această locație beneficiezi practic de tot ce ai acasă.
Casa are un living și o bucătărie complet utilată, cuptor cu microunde, frigider, televizor, baie, balcon. În curte este un grătar bine echipat. Nu îți lipsește nici Internetul ca să poți comunica eficient.
Casa Maria este la 10 minute cu mașina de cele mai apropiate pârtii de schi. Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj se află la 76 km de proprietate.
Tariful practicat este de 100 lei / camera / noapte.