Municipiul Târgu Secuiesc este al doilea cel mai mare centru urban al județului Covasna, după reședința Sfântu Gheorghe.
Orașul Târgu Secuiesc este orașul cel mai estic al Bazinului Carpatic cu majoritate maghiară, este centrul Scaunului Kézdi.
Este un oraș fermecător în valea Râului Negru. Orașul este situat în Depresiunea Brașovului (mai exact în Depresiunea Râului Negru) , în partea de sud-est a Transilvaniei, la o altitudine de 560 m.
Este traversat de DN11 Brașov – Bacău. Din centru se ramnifică DN11B, care leagă orașul Târgu Secuiesc de Miercurea Ciuc.
Clima este temperat-continentală, cu veri calde și ierni geroase. Temperaturile în timpul verii rar depășesc 30°, în timp ce în timpul iernii temperaturile ating frecvent valori sub -15°C, frigul fiind amplificat de curenții de aer (Nemirul) care bat dinspre Carpații Orientali , străbătând întreaga Depresiune a Brașovului. Orașul este traversat de râul Turia, care se varsă în râul Negru, în apropierea localității.
Este un oraș maghiar, care păstrează secuimea lui, dintre cei aproximativ 20 de mii de locuitori, 91 % sunt maghiari.
Pe terenul orașului s-a aflat o tabără militară romană, care a supravegheat trecătoarea Oituz.
Prefixul Kézdi se referă la domiciliul secuilor în secolul al XI-lea, la Saschiz, cum se numește astăzi.
Regele Sigismund a declarat localitatea ca loc de târguri, atunci încă cu numele Târgul Turiei. În evul mediu a avut o industrie importantă de bresle.
În timpul revoluției din 1848-1849 a fost centrul apărării din Trei Scaune.
Gábor Áron a turnat în locul aceasta tunurile vestite.
Statuia turnătorului de tunuri se află în centrul orașului din anul 1971. O caracteristică specială a orașului sunt porțile, care formează capătul străzilor din centru. 73 de curți se găsesc și în prezent în oraș.
Muzeul de Bresle Incze László este de vizitat în clădirea fostei primării a orașului, aici este de găsit și unica copie a tunului, fabricat de Gábor Áron. Originalul a fost readus în anul 2010 la Sfântu Gheorghe, în Ținutul Secuiesc.
Târgu Secuiesc s-a unit cu Kanta în anul 1849, și în 1949 cu Ruseni. În prezent Lunga, Tinoasa și Săsăuși aparțin orașului.
Biserica reformată a fost construită în anul 1783 în locul bisericii din evul mediu. A fost distrusă în incendiul din 1834, reînnoirea a fost finalizată în anul 1838.
Centru orașului cu formă de trapez este înconjurat de clădiri din secolele XVIII-XIX-lea.
Clădirea primăriei actuale al orașului a fost construită ca trezorerie în anul 1907. Școala grănicerilor secui, școala militară a fost construit între 1817 și 1823 în stil neoclasic.
Târgu Secuiesc este numit orașul breslelor, cizmarilor și al curților, după Orbán Balázs este Parisul ținutului Trei Scaune.