În Delta Dunării, puțină lume știe, probabil, că sunt două specii de pelicani. Există pelicanul comun, care este și starul deltei pe timpul sezonului cald. Pelicanii comuni, în proporție de 99% părăsesc delta în toamnă și toată populația se deplasează spre Africa.

Iarna rămâne în Delta Dunării, populația de pelicani creți. Aceștia sunt unii dintre cei mai rari pelicani din lume și păsările cele mai mari din România. Ei au o anvergură a aripilor de 3,20 metri.

În perioada aceasta de iarnă, în ianuarie, februarie, ei dezvoltă penajul nupțial, care este spectaculos.

Au un cioc roșu aprins, care intră frumos în contrast cu capul lor alb, cu pene crețe.

Pelicanul creț stă tot anul în Delta Dunării, iar în momentul în care delta îngheață în totalitate, când sunt ierni foarte grele, el se retrage pe Dunăre, pe brațele principale, dacă rămân dezghețate. Când totul îngheață, pelicanii se pot duce pe mare, chiar și spre Bulgaria,  unde este mai cald și pot pescui.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Este o specie de pelican de talie mare, cu dimorfism sexual redus, femela având dimensiuni mai mici decât ale masculului. Adultul are penele de pe ceafă crețe, iar cele de pe creștet sunt ușor alungite, formând o crestă ușor ascuțită. Penajul general este alb-gri, cu o pată gălbuie pe piept, cu penele de zbor ale aripilor închise la culoare pe partea dorsală, dar mai deschise la culoare pe partea ventrală, lipsind contrastul alb-negru prezent la Pelicanul comun.

Picioarele sunt de culoare gri, irisul este deschis la culoare, regiunea din jurul ochilor lipsită de pene este foarte redusă, iar sacul gular este roșu-portocaliu în cazul adulților. Lungimea corpului este de 160 – 180 cm, anvergura de 270 – 320 cm și greutatea de 10 – 13 kg.

Preferă pentru cuibărit habitate similare cu cele ocupate de pelicanul comun, râuri, lacuri, lagune, estuare, cuibărind de obicei sub forma unor colonii mici în cadrul insulelor sau în stufărișuri extinse.

Este o specie ihtiofagă, consumând în general crap, roșioară, biban etc. Vânează solitar sau în grupuri mici, uneori împreună cu grupuri de cormorani. Consumă estimativ 1200 g de pește pe zi.

Cuibărește uneori în colonii mixte cu pelicanul comun.