Mă număr printre aceia care pun umărul și susțin cu toată puterea mea consolidarea și dezvoltarea turismului românesc. Asta pentru că sunt 7 zile pe săptămână, 12 luni pe an în contact cu întreprinzătorii români care gestionează o mică afacere în domeniul turismului.

Sunt mulți aceia care investesc în dezvoltarea capacităților de cazare, de masă, de agrement și tratament dar, ca un făcut, mereu apare câte ceva care le taie elanul, le sporește frica și îngrijorarea. Riscul de faliment.

Una dintre marile probleme ale momentului este prețul energiei. Scăpat total de sub control și care umflă nepermis de mult costurile de întreținere a unei structuri de primire turistice cu funcțiune de cazare, de masă, de agrement și de tratament (recuperare, întreținere).

Fiindcă ne-am săturat de vorbe, cred că este nevoie să trecem urgent la fapte. Vin și propun Guvernului României o măsură imediată menită să sprijine investitorii din domeniul turismului.

Vin și propun.
Guvernul României să sprijine cu fonduri guvernamentale prin Administrația Fondului de Mediu achiziția și montarea de panouri fotovoltaice pentru producția de energie electrică și apă caldă pentru hoteluri, pensiuni și alte structuri de funcțiune de primire turistice clasificate cu funcțiuni de cazare, alimentație publică, tratament și agrement. Respectiv, decontarea integrală a cheltuielilor efectuate de agenții economici care achiziționează și montează prin firmele specializate panouri fotovoltaice și solare pentru producția de energie electrică și apă caldă pentru funcționarea structurilor de primire turistice clasificate pe care le dețin în proprietate sau în administrare și pentru realizarea de chargere electrice pentru automobilele de acest fel.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

O asemenea măsură aplicată de îndată printr-o ordonanță de urgență de către Guvernul României, finanțată prin bugetul de stat pe anul 2023 prin Administrația Fondului de Mediu, ar facilita funcționarea întreprinderilor mici și mijlocii cu activitate de turism, a tuturor structurilor de primire turistice clasificate din țară, implicit ar conduce la clasificarea pensiunilor turistice care astăzi funcționează la negru, reducând la modul serios evaziunea fiscală prin activitățile nefiscalizate.

Ar reduce consistent poluarea în stațiunile turistice, ar diminua consistent cheltuielile de întreținere și, implicit, ar menține la prețuri mai scăzute biletele pentru sejururi turistice în România.

Probabil, având experiența din anii 2020-2021 nu ar trebui exclusă nici posibilitatea relansării programului Electric-Up.

Reamintim că prin programul Electric-Up, în prima fază, Ministerul Economiei punea la bătaie în anul 2020 un buget de aproape 100 de milioane de euro, folosibili în anul 2021, din care ar urma să se acorde fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro fiecare pentru microîntreprindere și/sau firmă mică și mijlocie (IMM) din aproape toate domeniile și pentru firme din domeniul HoReCa indiferent de dimensiune (restaurante, pensiuni, hoteluri etc).

„Prin Programul de finanțare se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor întreprinderi mici și mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, precum și beneficiarilor operatori economici care activează în domeniul HORECA, conform Clasificării activităților din economia națională – CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, astfel cum a fost actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007, una dintre activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, în sumă maximă de 100.000 euro/beneficiar, reprezentând un suport financiar de până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile” – se arată în Ghidul de finanțare Electric-Up.

Susținerea activității turistice este o măsură care de adresează consolidării și sprijinirii clasei de mijloc, pe care orice țară normală ar trebui să o dezvolte.