Orașul Ocna Mureș redevine destinație turistică și balneară. În localitate a fost deschis un complex balnear și de agrement, cu ape sărate, exploatând astfel potențialul natural.

Pentru acest oraș și pentru toată zona, este o investiție care înseamnă revenire economică, în condițiile în care toate fabricile legate de exploatarea și prelucrarea sării au fost închise după ’89.

Istoria băilor sărate de la Ocna Mureș începe cu peste o sută de ani în urmă. Erau foarte apreciate pentru calitățile binefăcătoare ale apei sărate. Acum, primii care se bucură de băi sunt localnicii.

După 1989, atât industria locală de extragere și prelucrare a sării cât și baza balneară au decăzut. Apoi au fost desființate. Noul complex a costat aproape 8 milioane de euro, bani din bugetul local și județean.

Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile sâmbătă, 13 mai 2023, începând cu ora 11.00. Este cea mai nouă și cea mai modernă investiție publică în domeniul balnear din România, lucrările fiind în valoare de 8 milioane de euro.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Începând de duminică, 14 mai, programul va fi zilnic între orele 09.00 – 22.00. Sâmbătă dimineața, oamenii au stat la coadă pentru a fi primii clienți ai stațiunii balneare.

Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara, respectiv 400 în perioada de iarnă.

„Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului trecut au fost finalizate. La Ocna Mureș, acest brand de tratament cu sare datează încă din secolul 19. În perioada interbelică, Ocna Mureș era a treia stațiune din țară ca număr de turiști, după Băile Herculane și Slănic-Moldova. În 1936 a primit statutul de stațiunea balneară. Orașul renaște prin această investiție modernă”, a declarat primarul orașului, Domnul Silviu Vințeler.

Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vor veni la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască, în 2024, și un aquaparc. O problemă este lipsa locurilor de cazare în zonă, dar reprezentanții administrației locale susțin că se va construi și un hotel.