Această rețetă de ghiveci călugăresc o punem la dispoziția dumneavoastră pentru zilele de post din vara care va veni știind că de la piață și/sau din grădina Dumneavoastră vă puteți procura toate ingredientele necesare. Noi zicem că va fi de folos atât în zilele de post cât și în cele de dulce, pentru că acest ghiveci călugăresc este incredibil de gustos.

Ce anume diferențiază rețeta de alte rețete de tocană de legume?

Ceea ce face rețeta de ghiveci călugăresc diferită față de o banală tocană de legume este faptul că nu este gătit doar pe plită. Lucrarea se începe la focul plitei, într-o cratiță de tuci sau alta cu fundul mai gros, dar este finalizată la cuptor. Toate legumele se coc împreună, minimum o oră, astfel gustul mâncarii va fi amplificat și mult mai delicios.

Din cantitățile de mai jos ies 6 porții de ghiveci călugăresc.

Observație: puteți adăuga și alte legume în această combinație, în funcție de sezon și de ceea ce vă place mai mult. De exemplu, credem că ar ieși o nebunie dacă se pun și niște ciuperci, noi așa vom face data viitoare!

Ghiveci călugăresc

Mâncare de vară excepțional de gustoasă, soră bună cu ratatouille-ul francezilor, de care aceștia sunt atât de mândri!

Fel de mancare Fel principal, Mâncare de post, Vegan 

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Bucatarie românească 

Timp de preparare 20 minutes 

Timp de gatire 1 hour 

Timp total 1 hour 20 minutes 

Portii 6 

Calorii 126 kcal

Ingrediente

  • 1 buc vânătă 350-450 gr
  • 1 buc dovlecel 350-450 gr
  • 1-2 buc ardei gras colorat noi am folosit roșu și galben
  • 1 kg roșii bine coapte, dintr-un soi cărnos
  • 2 buc cartofi 350-450 gr
  • 3-4 buc căței de usturoi
  • 100 ml ulei
  • 1 leg cimbru proaspăt
  • după gust sare
  • după gust piper
  • 1 leg pătrunjel verde tocat
Instructiuni de preparare
  1. Vânăta, dovlecelul și cartofii se decojesc, se spală și se taie cuburi cam de 3-4 cm. Vânăta și dovlecelul nu e nevoie să se decojească de tot, se pot lăsa porțiuni de coajă din loc în loc. Vânăta se presară cu sare și se lasă deoparte într-o sită, cât se pregătesc celelalte. Ceapa se curăță, se spală și se taie peștișori. Roșiile se taie cuburi și se pun într-un castron. Ardeii se curăță, se spală și se taie fâșii sau bucăți, după preferință.
  2. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 C (foc mediu pentru cuptoarele cu gaz).
  3. Într-o cratiță încăpătoare se încinge uleiul, pe foc potrivit. Se adaugă ceapa și se presară 1 pic de sare. Se călește ceapa timp de 5-6 minute, amestecând constant și nepermițând să se ardă. La nevoie, se adaugă câte 1-2 linguri de apă caldă, ca să se domolească focul.
  4. Se adaugă cuburile cartof crud și se călesc împreună cu ceapa, amestecând constant, încă 4-5 minute.
  5. Se trage cratița se pe foc și se adaugă toate legumele rămase: ardeiul gras, dovlecelul și cuburile de vânătă în prealabil zvântate cu prosoape de hârtie de apa eliminată. Se adaugă și roșiile, frunzulițe de cimbru, usturoiul pisat, sare și piper după gust. Se omogenizează bine și se toarnă o cană de apă fierbinte (250 ml).
  6. Se acoperă cratița cu capacul și se dă la cuptorul preîncins la 180 C, la o înălțime medie. După 30 de minute, se îndepărtează capacul și se lasă ghiveciul să scadă și să prindă o crustă apetisantă la suprafață.
  7. După ce ghiveciul e rumenit și scăzut, se presară cu pătrunjel verde tocat și se servește cu pâine proaspătă, cald sau rece. Merge bine și ca garnitură alături de alte preparate.

Sperăm sincer că v-am convins să încercați rețeta noastră de ghiveci călugăresc.

Poftă bună!