În București există un loc cu adevărat deosebit, unic în toată România: Parcul Natural Văcărești.
Acesta reprezintă prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al Capitalei. Timp de 22 de ani, în Văcărești s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii etc.
Parcul Natural Văcărești, prin înființarea căruia fiecare locuitor al Capitalei a primit în plus câte un metru pătrat de spațiu verde, reprezintă o poveste de succes a naturii, care și-a recâștigat drepturile în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară.
Unicitatea acestui loc constă în istoria sa, având în vedere că parcul s-a format pe locul unui fost proiect comunist, un lac de acumulare, abandonat ulterior. O altă particularitate este dată de varietatea de specii și habitate, toate prezente în Parcul Văcărești în mod natural.
Pe locul fostului proiect s-a format, în ultimii 20 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdele de trestie și stuf, care constituie habitatul a numeroase specii de păsări de apă, dar și al multor specii de reptile, insecte, broaște și chiar mamifere.
Parcul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii, care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, chiar dacă este secundar, prezentând toate elementele lanțului trofic.
În contextul în care la jumătatea anilor ’70 regimul comunist a demarat acțiuni ample de sistematizare a Capitalei, zona a fost vizată pentru realizarea unui lac de acumulare. Acesta urma să asigure apă pentru locuitorii Capitalei, dar ar fi avut și utilități de agrement. De asemenea, echipa națională de canotaj urma să își desfășoare antrenamentele pe lacul Văcărești. Proiectul a început la jumătatea anilor ’80.
Exista pe timpuri un cartier, cartierul Văcărești. A fost demolat. Oamenii au fost mutați în blocuri și pe acele terenuri, situate foarte aproape de Mănăstirea Văcărești — monument de arhitectură care a fost demolat cu această ocazie — a început construcția lacului, care a fost realizat în proporție de 95%. Însă evenimentele din 1989 au împiedicat finalizarea proiectului, astfel că, odată cu 1990, aici a rămas cuva goală a ceea ce trebuia să se numească lacul Văcărești. Existând pânza freatică foarte sus, lacurile de aici au fost alimentate permanent de izvoare. Astfel, datorită protecției asigurate de către digul care împrejmuiește zona, s-a dezvoltat un ecosistem viabil, foarte bine reprezentat, de la cele mai mici microorganisme, până la specii deosebit de interesante din punctul de vedere biologic.
Delta Văcărești este un excelent exemplu de cum poate natura să-și recâștige drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. În prezent, Parcul Natural Văcărești este administrat de Asociația Parcul Natural Văcărești.
Fiind singurul parc natural urban din România, Văcăreștiul este o mândrie națională. Reacțiile oamenilor au fost pe măsură, iar asta reiese din toată atenția pe care Parcul Natural Văcărești a primit-o din partea oamenilor și a presei, și o primește în continuare, Văcăreștiul este o senzație și o destinație inedită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru turiștii străini. Un lucru deosebit pe care declararea primului parc natural urban l-a adus, considerând mai ales istoricul zonei, a fost boost-ul de entuziasm și curaj în rândul oamenilor. Văcăreștiul este o dovadă a faptului că se poate și că în România se întâmplă o grămadă de lucruri frumoase.
Văcăreștiul oferă ceea ce un parc urban nu are cum să o facă, prin natura lui. Un parc urban n-are cum să ofere diversitatea de floră și faună ce se regăsește acum în Delta Văcărești. El este valoros din mai multe puncte de vedere. În primul rând educativ. Putem să vedem, la 3 stații cu autobuzul distanță de centru, natura sălbatică. Poți să întâlnești aici o mulțime de specii de păsări, reptile, amfibieni și mamifere, care dacă Văcăreștiul nu ar fi existat, nu ar fi avut ce căuta în București. În afară de asta, vorbim despre habitatul a peste 600 de specii de animale și plante, multe dintre ele protejate la nivel european.
Iar de aer curat, nici nu mai vorbim. Văcăreștiul este un plămân al Capitalei. 184 ha de spațiu verde și luciu de apă, care oferă aproximativ 1mp fiecărui bucureștean.
De asemenea, Parcul Natural Văcărești influențează viața întregului București. Aici mii de adulți și copii, anual, învață că broasca nu dă râie și țin un șarpe în mână pentru prima oară. Este fantastică relația care se creează atunci între om și animal, și mai ales faptul că, în momentul acela, natura mai câștigă un prieten, un apărător. Este poate cel mai eficient instrument de apropiere a omului de natură. Miile de copii care trec pe aici se îndrăgostesc de natură și dezvoltă pasiuni care le pot dicta cariera.
Despre cele cele mai mari provocări cu care se confruntă în activitatea lor, ni se răspunde că acestea țin de schimbările climatice. Acestea se observă în Văcărești de la an la an și modifică echilibrul ecologic al parcului.
Ce pot învăța bucureștenii care vin să viziteze Parcul Natural Văcărești? Administratorii parcului Natural Văcărești pun la dispoziția oamenilor experiența biologilor și ecologilor acestei administrații. Oamenii învață despre biodiversitate și importanța fiecărei specii în lanțul trofic, despre slăbiciuni ale speciilor și problemele cu care natura se confruntă, dar și lucruri concrete pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a proteja natura. Este o adevărată școală de ecologie.
Despre activitățile care se pot face în Parcul Natural Văcărești: „Birdwatching, fotografie de natură, tururi ghidate împreună cu rangerii, plimbări cu bicicleta pe traseele amenajate, alergare și voluntariat alături de Rangerii Urbani, care presupune inclusiv acțiuni de management.” Ne răspund cei care administrează parcul.
În ceea ce privește viitorul pentru „Delta dintre blocuri”: „Viitorul Văcăreștiului arată foarte bine! În câțiva ani, va deveni un adevărat sanctuar al educației pentru mediu, sport și recreere sănătoasă.