Am spus-o mereu. Și o spun cu tărie toți aceia care știu să stea în șaua unui cal și să parcurgă mai multe ore în șir poteci de munte, care se pot considera foarte fericiți.

Fiindcă, după mine, turismul ecvestru, pune cel mai bine în valoare frumusețea peisajului.

Un loc frumos din România unde există un proiect deosebit de promovare a turismului ecvestru este în satul turistic Șirnea, de la Fundata. Unde există un centru de echitație unde cei interesați pot învăța tainele călăriei, să călătoriți în grup pe munte și prin pădure, să faceți o drumeție la stână și chiar terapie cu cai.

Activitățile de agrement cu cai ale Centrului de activități turistice #deSirnea sunt gândite astfel încât să ne ajute să descoperim farmecul locurilor, care la Șirnea nu pot fi separate de legătura oamenilor cu animalele lor.

La Centru se află cei mai drăguți si blânzi cai cu ajutorul cărora se promovează o activitate de agrement, nu una sportivă. Ne-am așezat in colțul de rai al Șirnei, așa cum ne place nouă să îi spunem Văii Ulmului.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Caii de la Șirnea pasc liberi și fericiți de dimineața până seara și beau apă direct de la izvor.  Fiecare cal a fost ales cu grijă și pregătit special pentru ca activitatea de călărie sau atelaj să se desfășoare în siguranță.

O activitate foarte solicitată de turiști sunt lecțiile de călărie.
Lecțiile de călărie pentru începători se desfășoară în sistem manej exterior, la lonjă și dârlogi, alături de personalul de la Centru special destinat pentru a vă asista să faceți primii pași călare.  Învățăm să pregătim calul, care sunt componentele harnașamentului de călărie și cum să îl echipăm. Interacționăm cu calul fără să fim călare la început. După ce intrăm în manej învățăm poziția corectă de stat în șa și care sunt comenzile pentru a ne deplasa pe cal în siguranță. Apoi alături de personalul de la Centru ne plimbăm împreună exersând noțiunile teoretice și practice dobândite.

Plimbarea pe dealuri este o experiență de neuitat. Mergem în grup alături de un ghid însoțitor și învățăm cum să comunicam cu calul atunci când ne deplasăm în teren deschis. Urcăm și coborâm, mergem la pas pe drumurile satului și devenim o parte din istoria sa, un crâmpei din vremurile când așa se deplasau oamenii satului, casele vechi sunt încă mărturie pe ulițele satului.

Drumeție la stână este o activitate la care ținem foarte mult și care ne oferă prilejul unei incursiuni în esența locului, drumul zilnic până la stâna, până la șura cu animale este rutina de căpătâi a locuitorilor Șirnei. Mergem la stână unde facem popas să ne odihnim și noi și caii. Depănăm povești și legende despre viața în sălbăticie a ciobanilor alături de turmele lor.

Abonamentul inițiere călărie cu însoțitor este destinat în special celor care au venit deja la Centrul nostru și își doresc să revină. Am conceput acest pachet pentru a oferi o reducere, în semn de mulțumire (plătiți 5 sedințe și participați la 6). Ne dorim în permanență să aveți o experiență placută, nobilă alături de oamenii însoțitori cât și de căluții noștri linișiți și docili. Programările pentru sedințe se fac pe bază de rezervare online sau telefonică în prealabil cu minim 3 zile.

Terapia cu cai este, de fapt, activitatea pentru care am inițiat activitățile cu cai de la Centru de activități turistice #deSirnea. Ne dorim să putem fi alături de toți cei care au nevoie de ajutorul acestor animale nobile pentru a recupera o situație de viață sau un moment mai dificil. Posibilitatea de a sta alături de caii blajini și buni este oferită gratuit familiilor sau persoanelor aflate în aceasta situație. De reținut că se poate poate veni cu terapeutul personal, specializat în recuperare. La Centru punem la dispoziție doar caii și logistica necesara, neavând studii de specialitate. Avem însă multă iubire față de semeni.

Fiindcă la Șirnea găsiți o echipă de oameni frumoși entuziaști care vă pot fi și instructori de călărie și însoțitori pe traseele de turism ecvestru dar și gazde minunate vă voi oferi numele acestor tineri minunați și posibilități la care pot fi contactați.

Nae Crăciun, Iulia Dolipschi, George Aldulea, Oana Totîlcă, Andreea Aldulea, Denisa Crăciun și Edu Chirciu.

Telefon: 0730237086

E-mail: [email protected]

Adresa centrului: Sat Șirnea nr. 213B, comuna Fundata, Județul Brașov.