România este o minunăție. O țară frumoasă cu locuri fascinante, unele dintre ele chiar rarități în Europa și în lume.

Cu permisiunea Dumneavoastră, astăzi, vă invit să mergem într-unul din cele mai frumoase județe ale României. În județul Harghita. Pentru a descoperi într-un moment special o adevărată bijuterie a naturii: cascada cu apă termală de la Toplița.

Toplița este un oraș frumos, cu mare potențial turistic. Așezat în nordul Depresiunii Giurgeu din Carpații Răsăriteni, pe cursul superior al râului Mureș, încadrat de Munții Călimani, Giurgeului și Gurghiului, orașul oferă o priveliște înconjurătoare fantastic de frumoasă.

Merită să ajungeți acolo dacă tot v-am convins să mergeți la cascada cu apă termală.

Cascada cu apă termală de la Topliţa se află pe malul stâng al râului Mureș. Este o minune a naturii: în fiecare anotimp îşi schimbă culoarea, iar cei care ştiu acest lucru vin să o vadă de mai multe ori pe an.

Toată lumea știe că orașul Toplița și, în general, județul Harghita, este un fel de pol al frigului în România. Totuși, ca o particularitate a acestei cascade este că ea îngheață foarte rar sau chiar deloc. Zilele foarte friguroase din urmă ne-au făcut foarte norocoși să o găsim înghețată pentru că asta făcea sa fie extrem de frumoasă și deosebită. Dimineața în care am fost să o vizităm termometrele înregistrau -20 g C și era imposibil să stea mai mult de jumătate de oră dacă nu erai îmbrăcăm cu câteva rânduri de haine pe tine.

Pe bună dreptate, cascada a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Este deosebită atât pe timp de iarnă cât și în anotimpurile călduroase. Se consideră a fi o raritate în România datorită faptului că s-a format în urma depunerilor de travertin precipitate din apa termominerală, bircabonatată și depuse pe afloriment și pe vegetație.

Suprafața totală a rezervației este de 0,5 hectare. Vara, spun vizitatorii, căldura pe care o simți vine chiar de la vaporii de apă, a cărei temperatura atinge chiar și 27 de grade.

Printre beneficiile ale apei termale este dovedit științific că este foarte bogată în calciu, însă aspectul deosebit al Cascadei cu apă termală de la Toplița se datorează culorilor care îți încântă ochii. Este chiar așa, cum spuneram, O MINUNĂȚIE.

Culorile speciale reflectate de apă de la alb la brun închis se formează datorită travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.