Fiindcă mulți dintre noi ducem dorul bucatelor românești astăzi o să vă prezentăm o rețetă tradițională de fasole cu ciolan pregătită la ceaun.

Pe altă parte trebui să vedem și dacă ne permite buzunarul. Iată lista de ingrediente pentru o fasole cu ciolan de nota 100.

2 rasoale de aprox 2,5-3 kg

1 kg de fasole boabe

0,5 kg de kaizer afumat sau slanina

2-3 ardei grasi sau kapia taiati cubulete

6-700 g de ceapa

1 radacina de pastarnac

100 g de telina

2 morcovi

bulion din rosii si ardei

1 borcan de rosii in suc propriu

50 ml de ulei

sare

piper

cimbru

frunze de dafin

1-2 catei de usturoi

Cum se prepară această mâncare supergustoasă:

Punem rasoalele de porc la fiert, cu apa cat sa le acopere cu 2 degete. Lasam sa dea apa in clocot, adunam spuma, apoi punem capacul oalei cu presiune.

Am citit multe rețete și am aflat multe secrete dar cele mai bune recomandări le-am preluat de la Doamna Gina Bradea

”Eu folosesc oala sub presiune si timpul de gatire se reduce la un sfert. Daca nu aveti oala sub presiune, folositi o oala normala, dar va dura mai mult, poate 2-3 ore, depinde cat de repede fierbe ciolanul.

Din momentul in care incepe sa fasaie supapa oalei, mai lasam sa fiarba 20 de minute.

Rasoalele trebuie sa fie pe jumatate patrunse, nu le fierbem complet, le mai nagam si la cuptor, sa se rumeneasca putin.  adaugam 2 polonice de zeama intr-o tava, punem si putin ulei.

Punem tava la cuptor, 170-180 de grade Celsius, pana cand se coace carnea bine si rumeneste frumos carnea.

Dam deoparte 1 ibric (cam 1 l de zeama de la rasol), vom folosi la legumele din ceaun.

Cum se opareste fasolea

Folosim 1 kg de fasole pe care am spalat-o in apa calduta.

Pentru inceput punem apa fierbinte peste fasole, cat sa o acopere, o lasam sa dea in clocot, iar din acel moment o mai lasam 10 minute.

Apoi punem alta apa, o schimbam de 3 ori in acest fel. Daca scurgem apa de 3-4 ori, nu ne vom mai balona prea tare – din pacate, desi este delicioasa, stiti bine si cate gaze ne produce fasolica asta!

Punem fasolea peste restul de zeama ramasa de la rasol, in oala sub presiune. Folosind oala sub presiune timpul de gatire se va reduce la un sfert.

Punem capacul oalei si lasam fasolea sa fiarba timp de jumatate de ora din momentul in care fasaie supapa.

Fasole cu ciolan afumat, la ceaun

Taiem kaizerul sau slanina in felii groase, eu am taiat 10 felii, pentru fiecare portie cate o felie.

Am folosit un ceaun de 10 litri, in care am pus uleiul si kaizerul.

Cand s-a rumenit kaizerul putem adauga si ceapa, morcovul, ardeiul gras, radacinoasele. Amestecam totul foarte bine. Lasam asa timp de 5 minute, amestecan des, cat sa se inmoaie bine legumele.

Peste acestea adaugam zeama de la rasol, putin cate putin. Punem capacul si lasam legumele sa se inabuse, pana cand se inmoaie.

Rasoalele trebuie sa fie pe jumatate patrunse, nu le fierbem complet, le mai nagam si la cuptor, sa se rumeneasca putin.  adaugam 2 polonice de zeama intr-o tava, punem si putin ulei.

Punem tava la cuptor, 170-180 de grade Celsius, pana cand se coace carnea bine si rumeneste frumos carnea.

Punem peste legume si bulionul si rosiile in suc propriu.

Mai punem si 2 frunze de dafin, o lingurita cu varf de cimbru, piper, sare, 3-4 catei de usturoi taiati felii.

Amestecam totul bine si lasam sa fiarba timp de 5 minute, dupa care putem adauga fasolea fiarta. Eu am pregatit totul in ceaun, pe soba racheta (cu lemne).