Comuna Rucăr din județul Argeș este situată pe extremitatea sudică a încântătoarei depresiuni intramontane cu valențe istorice și turistice Bran – Rucăr, pe vechiul drum comercial și diplomatic al țării, drum care făcea legătura dintre Brașov și vechile cetăti de scaun ale Țării Românești, Câmpulung, Târgoviște și, mai târziu, București, în apropierea paralelei 45 grade latitudine Nordică, pe DN 73 dintre Pitești – Câmpulung – Brașov.

Întinsă pe o suprafață de aproape 30 000 de ha, în componența sa administrativă de astăzi se află satel Rucăr și Sătic, pe cursul superior al Dâmboviței, față de cele câteva de odinioară, dintr-o istorie mai îndepărtată sau mai apropiată: Podul Dâmboviței, Dâmbovicioara, Ciocanul.

Numărul locuitorilor este de 6920 persoane, potrivit ultimului recensământ al populației, iar paleta preocupărilor acestora este variată, de la cele tradiționale (creșterea animalelor și exploatarea lemnului), casnice (țesut) pana la cele meșteșugărești, comerciale, chiar industriale ori aparținând exploatăriii resurselor și dotării peisagist – turistice.

În localitatea Rucăr principala îndeletnicire a sătenilor este crescutul oilor. Așadar, turiștii care vor vizita regiunea vor putea pleca cu amintiri frumoase despre modul de creștere al oilor, dar și despre prepararea brânzeturilor, specialitățile zonei.

Localitatea Rucăr, tocmai datorită acestor preocupări milenare are un pitoresc aparte.

Evident, și activitățile ulterioare – prelucrarea produselor animale – pentru realizarea de produse alimentare tradiționale. telemea, caș, lapte, smântână, unt, cașcaval. Cred că nu întâmplător unul din cele mai apreciate feluri de cașcaval poartă numele de ”Rucăr”, fiind un brand sub care produc produse excepționale multe firme din România.

În acest loc de poveste, creșterea animalelor dă consistență serioasă ofertei turistice. Fiindcă aici se produc și și carne de vită, de oaie, de porc, slană, cârnați, costiță și multe alte bunătăți. Și dau un farmec aparte și o mare atractivitate în oferta turistică a localității Rucăr.

Zona este minunată și pentru bogăția de fructe de pădure. O drumeție în zonă produce un adevărat festin cu mure, zmeură, afine și scoruș.

Dacă mai luăm în calcul și produsele minunate și sănătoase produse din fructe de pădure: sirop natural, gemuri, dulcețuri, dar și prăjituri de casă, cozonac și alte dulciuri, îți dai seamă ce festin culinar poți realiza aici. nu numai pentru a mânca aici, în mod sigur și pentru a lua acasă.

Localnicii păstrează cu mare grijă rețetele tradiționale și atunci când pun masa găsești acolo tot ce îți dorești și tot ce îți trebuie.

Așezată la o altitudine de 750 metri față de nivelul mării pe versantul sudic al culmilor maiestuoase ale Munților Piatra Craiului, dar și la poalele australe ale masivului Făgărașilor, pe porțiunea mai joasă a acestora constituită de lanțul muntos Iezer -Păpușa, localitatea Rucăr se află la o distanță aproape egală de Câmpulung și de Bran (25 – 30 Km) și tot așa de reședintele județelor limitrofe Brașov (Brașov) și Dâmbovița (Târgoviște) ori a județului de baștină, Argeș (Pitești), între 63 și 72 km.

Străbătut de cursurile a două ape curgătoare – Dâmbovița și afluentul acestuia Râușor, hotarul localității se întinde de la Dragoslavele și până la Fundata pe axul longitudinal, și din pintenul mărginaș occidental al Leaotei pe Valea Dâmboviței până la Otic, și apoi, la dreapta, în sens latitudinal, pe Valea Răușorului, până la izvorul acestuia din muntele Păpușa.

Localitatea Rucar este una dintre localitatile cele mai vizitate ale regiunii Argesului.

Deși se află localizată în județul Argeș, localitatea Rucăr se află în apropierea județului Brasov. Mulți dintre locuitorii județelor Brașov și Argeș sunt vizitatori frecvenți ai zonei.

Comuna Rucăr are în componență două sate frumoase: Rucăr și Sătic. Pe cursul râului Dâmbovița, în satul Sătic există un lac de acumulare care oferă multe posibilități de distracție.

În apropierea localității Rucăr putem admira crestele munților Iezer-Păpușa, Făgăraș, Piatra Craiului, Leaota. Tot aici, culoarul Rucăr Bran le dezvăluie turiștilor peisaje superbe, bogate în păduri de foioase și conifere, cu creste destul de înalte.

Localitatea Rucar abundă prin numărul de pensiuni și hoteluri, înălțate parcă pentru a sta la dispoziția turiștilor în fiecare clipă.

Ori de câte ori turiștii ajung în această zonă vor putea urma traseele recomandate de către găzduitori, vor putea participa la diferite târguri și obiceiuri ale zonei.