Cine a fost la Tușnad Băi în ultimii ani, nu poate să nu recunoască potențialul turistic uriaș al zonei minunate pe care o reprezintă această stațiune turistică de interes național și, totodată, stațiune balneoclimatică.

Hotel Tușnad, recent modernizat, și cu o bază de tratament cu multiple posibilități de refacere

O stațiune căreia i s-a spus cu justificat temei ”Mica Elveție a României”. Și care, acum la jumătatea anului 2024, își păstrează nealterat patrimoniul turistic de care dispune, dimpotrivă, datorită eforturilor de tot felul al agenților economici privați (în special financiar și de implicare în atragerea de turiști) se dezvoltă, se modernizează, se adaptează noilor cerințe de pe piața turismului din România și din lume.

Sigur, sunt multe clădiri private aflate încă în paragină, sigur sunt foarte multe spații comerciale, de agrement și chiar pentru dezvoltarea unor activități de SPA, de relaxare și refacere medicală care sunt nefolosite, nevalorificând la maximum resursele naturale cu efect teraputic ale stațiunii. Dar tot ce se face pozitiv, lăudabil, este exclusiv din ”vina” agenților economici privați. Agenții economici privați duc greul menținerii în stare de funcțiune a stațiunii.

Autoritatea publică locală nu face nimic sau aproape nimic. Scuze, am greșit, a montat jardiniere cu mușcate curgătoare frumoase și bine întreținute pe toți stâlpii de lumină din zona centrală a stațiunii. Și a modernizat parcarea auto de lângă Primărie. Și atât.

Parcul din jurul lacului artificial Ciucaș este neîngrijit. Parcă este chiar abandonat, lacul artificial Ciucaș este murdar și plin de vegetație dar nu mai are apă. Nici urmă de agrement la lac. Nu este apă, evident, nu sunt bărci, nu sunt hidrobiciclete. Ba chiar a dispărut și firma care amenajase un Parc de aventură (cu tiroliene, cu trasee de cățărare prin copaci) care atrăgea mulți tineri, copii și familii tinere cu copii.

Să fii în imediata vecinătate a râului Olt și să nu găsești o soluție comună cu cei de la Compania Națională ”Apele Române” mi se pare un gest incalificabil și de neexplicat.

Nu tu evenimente (puținele care au rămas sunt reminiscențe ale mandatelor fostului primar de Tușnad), nu tu campanii de promovare turistică, nu tu constituirea de oferte turistice complexe pentru tot felul de turiști, din diferite clase sociale, cu bani mai mulți sau mai puțini, români sau străini, care să vină la Tușnad Băi și în zonă pentru un concediu memorabil.

Fiindcă, dacă este să judecăm lucrurile la modul complex, Tușnad Băi trebuie să fie ”locomotiva” dezvoltării turistice a întregii zone. O zonă dăruită de Dumnezeu cu un bioclimat binefăcător, cu izvoare minerale foarte eficiente în recuperarea medicală, cu mofete, cu munți și văi, cu multă pădure virgină, cu peisaje superbe, încântătoare, cu fenomene ale naturii unice în România și în lume, cu posibilități excepționale de drumeție, de sport de mișcare în aer liber. Cu o structură turistică din an în an mai ofertantă, pentru care antreprenorii acestora fac eforturi uriașe să le mențină în funcțiune.

În 2024, stațiunea Tușnad Băi arată mult mai trist decât în anul 2020. Mai puțini turiști, mai puțină activitate turistică, mai mică oferta decât acum 4 ani deși, așa cum spuneam la început, patrimoniul turistic al stațiunii sau al zonei este nealterat. De vină este în exclusivitate autoritatea publică locală care nu face nimic pentru turism și pentru dezvoltarea lui. Nici măcar pentru menținerea stațiunii la un nivel minim de performanță. Tot ce se întâmplă la Tușnad, o spun a câta oară, se întâmplă din voința și din implicarea agenților economici privați, al asociațiilor care promovează turismul în zonă, al oamenilor care își pun toată pasiunea lor în dezvoltarea unor activități în folosul turismului harghitean.

Nu cunosc numele primarului în funcție, culmea, reales de populația orașului Tușnad Băi la alegerile din iunie 2024, nu îl cunosc ca persoană și nici nu voi da mai multe detalii despre el pentru că eu, consider, că implicarea administrației locale în dezvoltarea turistică a Tușnadului este minimă. Nesemnificativă. Am stat de vorbă cu mai mulți localnici care mi-au prezentat motivul pentru care l-au votat în continuare pe actualul primar. ”Fiindcă este bine așa cum este acum la Tușnad. Nu vrem mai mulți turiști, mai multă agitație cu turiștii veniți de peste tot.” Păguboasă concepție. Păguboasă alegere.

Cert este că într-un oraș aflat într-o evidentă stagnare dacă nu cumva un recul pronunțat, o asemenea abordare reprezintă bararea oricărei șanse a tinerilor din localitate de a rămâne acasă. La Tușnad. Fără un suflu nou, fără oameni tineri, proaspeți și capabili să creeze, să muncească, să se implice total în dezvoltarea unor afaceri, Tușnadul este condamnat la moarte. Cine are voie să decidă un asemenea drum de urmat? Fiindcă Tușnad Băi nu este numai ”mica Elveție a României” este și un bun de patrimoniu național.

Ce este de făcut? Veți găsi propunerile mele în episodul 2 al acestui serial – ”Turismul românesc, încotro?” – dedicat stațiunii turistice Tușnad Băi.