România este o țară superbă din punct de vedere turistic. Am zice aproape fără egal când vorbim despre peisaje, fenomene carstice, păduri încă virgine cu toată flora și fauna caracteristice acestor arealuri din Munții Carpați.

Astăzi ne vom opri să vă informăm despre cele mai înalte cascade din România. Pentru a afla care sunt, unde se află și pentru a vă da câteva scurte detalii pentru a vă îndemna să mergeți acolo. Și pentru că, vorbind de data asta despre străinii care vin să viziteze România, aflându-se într-o zonă de munte, nu consideră experiența lor ca fiind completă dacă nu vizitează și admiră și câteva cascade cu căderi de apă spectaculoase.

Cascada Bâlea – Cârțișoara

România este renumită pentru frumusețea naturală și diversitatea pe care o oferă în materie de cascade.

Există numeroase cascade impresionante în țară, fiecare cu caracteristici unice și atmosfere speciale, rolul acestui articol este să vă prezentăm pe primele 5 dintre ele.

Până nu de mult cea mai înaltă cascadă era considerată Cascada Cailor din județul Maramureș, despre care publicația noastră a mai scris într-un articol anterior.

Articol din Colțișor de România despre Cascada Cailor

Specialiștii în materie au descoperit că de fapt aceasta nu este cea mai înaltă ci se află pe locul 3.

Cu siguranță că în țara noastră există cascade mai mari, decât cele pe care le vom prezenta în acest articol, doar că nu sunt accesibile.

De exemplu, am dat peste o cascadă din Munții Caraiman, cu o înălțime de peste 150 de metri, însă nu se poate ajunge la aceasta pentru a fii măsurată sau vizitată.Iată care sunt primele cele mai înalte 5 cascade din România:

Pe primul loc, cu o înălțime de 120 de metri este Cascada Cociu.

Cascada Cociu

Cascada Cociu se află în munții Mehedinți, în județul Caraș Severin și are o înălțime de 120 de metri. Cascada se află la o altitudine cuprinsă între 660-790 metri iar împrejurimile acesteia sunt sălbatice și neîngrijite. Pe traseul ce duce spre cascadă sunt copaci căzuți, bolovani rătăciți. Nu este un traseu amenajat, cel puțin momentan. Peisajul de la baza cascadei este absolut divin. Merită tot efortul. Apa cascadei cade pe stâncile calcaroase într-un mod impresionant. Datorită înălțimii, cascada nu se poate vedea în întregime atunci când te afli la baza acesteia.

Pe a doua poziție a clasamentului nostru, cu o înălțime de 104 de metri este Cascada Scoruș.

Cascada Scoruș se află în județul Vâlcea, în apropiere de localitatea Mălaia și are o înălțime de 104 metri. Căderea apei nu este directă, ci se prelinge pe peretele aproape vertical. Până în anul 2015 cascada era cunoscută doar localnicilor, celor care treceau pe lângă ea atunci când își duceau oile sau vacile la păscut. Nici aici traseul nu este amenajat, de aceea este nevoie de echipament adecvat. Chiar dacă drumul este dificil pe alocuri, merită tot efortul. O dată ajuns la destinație, nu vei regreta nimic.

Așa cum menționam în preambulul articolului nostru, pe locul al treilea al clasamentului se află Cascada Cailor cu o înălțime de 90 de metri.

Cascada Cailor

Cascada Cailor se află în apropierea stațiunii Borșa, în județul Maramureș. Înălțimea cascadei este de 90 de metri și este situată la o altitudine de 1300 de metri. Cursul apei este format datorită unui circ glaciar ce se scurge peste un abrupt calcaros, în mai multe trepte. Cascada Cailor este într-adevăr impresionantă. Traseul până la aceasta este relativ ușor. Pe alocuri abrupt, dar orice grup de vârstă poate ajunge la ea și înapoi. Chiar dacă se poate ajunge din mai multe direcții la cascadă, cel mai comod și ușor este cu telescaunul din stațiunea Borșa.

Pe locul patru avem Cascada Șerbota a cărei înălțime este estimată la circa 80 de metri.

Cascada Șerbota

Cascada Șerbota se află în apropiere de localitatea Porumbacu de Sus din județul Sibiu. Înălțimea cascadei este de 80 de metri și este situată la o altitudine de 1410 metri. Vizitarea cascadei este recomandată în sezoanele mai calde, deoarece peste iarnă apa deseori îngheață. Traseul este accidentat și plin de serpentine, de aceea se recomandă ca cei ce vizitează cascada să fie echipați corespunzător. Urcarea spre cascadă este destul de dificilă, nu este recomandată persoanelor care nu au experiență în escaladări sau măcar trasee mai complexe și complicate.

În sfârșit pe locul al cincilea se află Cascada Bâlea cu o înălțime estimată de 60 de metri.

Cascada Bâlea se află în apropiere de localitatea Cârtișoara din județul Sibiu. Înălțimea cascadei este de 60 de metri și este situată la o altitudine de peste 1200 de metri fiind situată în Munții Făgăraș între vârful Moldoveanu și vârful Negoiu. Traseul spre cascadă este unul ușor și poate fi parcurs de oricine, mai ales că există mai multe variante de a ajunge aici.