Aceasta cascadă deja foarte cunoscută de străini este o destinație turistică de vacanță de vară.

Căderea de apă este greu accesibilă iarna, din cauza stratului gros de zăpadă şi a cărărilor abrupte, dar pe timpul verii se transformă într-o atracţie irezistibilă pentru turişti.

După două ore de mers agale, pornind din oraşul maramureșean Borşa înspre inima muntelui, prin văi adânci şi pe poteci abrupte, ajungeţi la una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Cu secole în urmă, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor, datorită păşunilor sale întinse. De cum dădea colţul ierbii şi până toamna târziu, oamenii îşi ţineau hergheliile de cai aici mai bine de jumătate de an. Singurul pericol erau urşii și lupp din codrii din zonă care obişnuiau să atace animalele lipsite de apărare.

Cascada Cailor este unul din cele mai impresionante monumente ale naturii de pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropiere de stațiunea turistică Borșa.

Cascada Cailor are o cădere de apă de peste 90 metri și își are originea într-un circ glaciar, alimentat de apa ploilor, de zăpezi și de câteva râuri subterane.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Apa ce provine din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo se aruncă în hău, pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând cascada.

Debitul cascadei variază în funcție de ploi și topirea zăpezilor de pe versant Cascada fiind fabuloasă prin spectacolul oferit, primăvara și toamna, când se topesc zăpezile și când sunt precipitații abundente.

Cascada se află la o altitudine de 1.300 metri, iar căderea de apă are mai multe trepte, dintre acare cea mai mare are 18 metri.

Denumirea Cascadei Cailor pare să vină de la întâmplare reală. Oamenii își țineau hergheliile de cai, din primăvară până în toamnă, pe pășunile bogate din zonă. Într-o primăvară caii au fost atacați de urși și lupi. Unii cai au fost prinși, iar alții pentru a scăpa s-au aruncat în hău.

Mai poetic spus aici, la Cascada Cailor este locul unde caii și-au pierdut aripile. Legendele locului vorbesc despre o hergelie care a fost încolțită de lupi și urși. Aflați pe marginea hăului, caii au vrut să scape sărind în gol ajutându-se de aripile lor. Dintr-un motiv neștiut tocmai atunci caii au rămas fără aripi, iar saltul lor în gol a fost fără nici o șansă.  

În urma acestui incident, mai multe locuri din împrejurimi au primit nume care fac referire la cai (cu sau fără aripi). Aici este Muntele Cailor, Podul Cailor, Izvorul Cailor și Cascada Cailor.

Accesul spre Cascada Cailor se face ușor, fie că se alege drumul pe jos de la Borșa, mergând circa o oră și jumătate, pe o potecă prin valea formată în dreapta stațiunii, fie că se alege telescaunul din stațiunea Borșa. De la telescaun se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.