”TransApuseana” sau Transalpina de Apuseni este șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni care este aproape finalizată. Vorbim despre un nou drum superb, care traversează Munții Apuseni.
Transapuseana sau Drumului Județan DJ 107I, aşa cum este cunoscut acum acum pe hărţile rutiere, are o lungime de 80 de kilometri şi porneşte din Aiud. Traversează de la est la vest zona de sud a Munților Apuseni și trece prin cele mai spectaculoase locuri din această parte a țării, ajungând în vârf, la peste 1.000 de metri altitudine.
În cele din urmă, peste munți, ajunge în Abrud, pe Drumul Național 74. Practic, putem spune că, indirect, leagă acea zonă de autostradă A10 Sebeș – Turda.
Lucrările au început în anul 2019, dar au fost accelerate în 2023, după ce contractul cu vechiul constructor a fost reziliat. Cel mai probabil, mai ales în timpul verii, drumul va deveni o atracție a zonei, având în vedere peisajele spectaculoase de pe traseu.
Este o zonă pitorească, specifică Apusenilor, în care veți întâlni foare puțini oameni, pentru că micuțele sate de aici sunt depopulate. Primii 40 de kilometri vor fi gata la mijlocul acestei luni, în 15 decembrie, iar restul în primăvara anului viitor.
Acesta este cel mai scump drum județean din țară: 75 de milioane de euro.
De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. Din Ponor, imaginea panoramică cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Salciua – Posaga. Din comună Râmeţ, peisajul se deschide spre culoarul Mureşului şi Podişul Transilvaniei.
Drumul județean care face legătura între Aiud – Rîmeț – Valea Barnii – Mogoș – Bucium, denumit ”Transalpina de Apuseni”, ar urma să fie modernizat cu fonduri europene. Acest drum străbate culmi de peste 1.000 de metri din sudul masivului muntos, o zonă de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieni spectaculoase, fiind unul dintre cele mai frumoase și întortocheate din Români”
În cuprinsul Strategiei de dezvoltare a Județului Alba pentru perioada 2014-2020, unul dintre obiectivele prioritare este cel privind asigurarea accesibilității și mobilității, iar una din politicile de realizare a acestui obiectiv îl constituie dezvoltarea integrată a infrastructurii de transport. În acest sens s-a prevăzut în cuprinsul Strategiei de dezvoltare a Județului Alba creșterea accesibilității teritoriului județean către coridoarele de transport europene și naționale realizată prin modernizarea și reabilitarea drumurilor județene ce asigură conectarea cu rețeaua TEN-T. Rețeaua TEN-T, acronimul denumirii Rețeaua trans-europeană de transport, este un proiect al uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval. Rețeaua urmează să conecteze pe teritoriul Uniunii Europene infrastructura de transport, telecomunicații și energie a statelor membre”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Strategia de dezvoltare a Județului Alba prevede în secțiunea Sistemul conectării principalele lucrări propuse spre realizare în îndeplinirea obiectivului prioritar Asigurarea accesibilității și creșterea mobilității, suport al dezvoltării policentrice a județului în context regional și național în condiții de protecție a mediului.
Primul lot a fost recepționat în luna decembrie. Lotul 2, lung de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, va fi finalizat în prima jumătate a anului 2024.
Traseul străbate Țara Moților, zonă cu peisaje pline de farmec și atracții turistice locale.
Este un proiect de peste 73 de milioane de euro, finanțat în proporție de 80% din fonduri europene.
Întregul traseu se va întinde pe 78 de kilometri și punctul terminus va fi la Abrud, făcând legătura directă cu Drumul Național 74.
TransApuseana va pune în valoare una din cele mai frumoase zone ale României – Munții Apuseni.