“Hora Bucovinei” este un eveniment tradițional asociat unui moment important din viața pastorală – urcatul oilor la munte – și care își propune sã facã cunoscut la nivel național specificul și unicitatea obiceiurilor și tradițiilor pastorale din Bucovina și sã îmbunãtãțeascã imaginea Bucovinei la nivel național.
În urmă cu mai mulți ani, Consiliul Județean Suceava a implementat proiectul „HORA BUCOVINEI”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritarã 5 – Dezvoltarea durabilã și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivitãții României ca destinație turisticã, Operațiunea – Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovãrii produselor specifice și a activitãților de marketing specifice.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintã dezvoltarea durabilã a turismului în județul Suceava prin creșterea numãrului de turiști, îmbunãtãțirea gradului de atractivitate prin promovarea destinației turistice Bucovina.
Obiectivul specific al proiectului îl reprezintã creșterea gradului de atractivitate a județului Suceava, promovarea produsului specific “Hora Bucovinei” prin organizarea unui eveniment cu impact turistic, necesar elaborãrii brand-ului “Hora Bucovinei”, în vederea dezvoltãrii turistice și a stimulãrii economice a județului Suceava.
Ediția a X-a a ”Horei Bucovinei” s-a desfășurat în 2018 la Frasin – Tabăra Bucșoaia, locul tradițional de manifestare a urcatului oilor la munte în această parte de țară. Și anul trecut „Hora Bucovinei” s-a dovedit ca de fiecare dată o manifestare emblematică pentru ideea de românism şi, probabil, în următorii ani, autoritățile statului român vor face toate demersurile necesare pentru a înscrie acest eveniment tradițional în tezaurul imaterial al UNESCO. Ediția din 2018, ediție jubiliară și cu totul specială pentru că s-a desfășurat în anul Centenarului Marii Unirii, a adunat români din toate provinciile românești dar și din Ucraina şi din Republica Moldova.
În Anul Centenarului, hora tuturor românilor a semnificat unirea tuturor provinciilor româneşti. Câteva mii de persoane au participat, în anul 2018, la Frasin, la manifestarea ”Hora Bucovinei”, aflată la a zecea ediţie, în care au fost reprezentate, prin formaţii folclorice, provinciile care s-au unit cu Ţara în 1918, respectiv Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Totodată, au fost reprezentate şi minorităţile din Bucovina, dar şi vetrele folclorice din judeţul Suceava.
Festivalul iubit și sprijinit în toată Bucovina se va desfășura și în 2019, în perioada 18 -19 mai și va avea loc, în fosta Tabără Bucșoaia, de la Frasin.
Organizatorii pregătesc cu grijă și anul acesta, programul evenimentului.
Suntem convinși că experiența pozitivă a precedentelor ediții îi va ajuta pe organizatori să facă vizitatorilor o ofertă de nerefuzat.
În prima zi a evenimentului, care marchează urcatul oilor la munte, vizitatorii vor putea vizita stânele special amenajate şi observa obiceiurile şi tradiţiile legate de măsura oilor, tot în prima zi urmând a fi organizată şi o petrecere a bacilor.
Ziua principală a evenimentului va fi cea dea doua când încă de la primele ore ale dimineţii, mii de suceveni, dar şi turişti din ţară şi străinătate vor veni în incinta fostei tabere Bucşoaia pentru a asista la spectacolele de muzică populară, pentru a degusta din produsele tradiţionale preparate de bacii de la stânele din zona de munte sau pentru a admira expoziţiile de animale. Toţi cei care vor dori vor putea să deguste cele mai delicioase produse tradiţionale gătite de bacii de la stânele din zona Bucovinei: Humor, Frasin, Fundu Moldovei, Breaza și Vama. Din ceaunele care vor clocoti pe foc întreaga zi se vor putea servi balmoş, borş de miel, viţel sau miel în smântână, deliciile culinare fiind completate de miei sau viţei la proţap şi de urdă, caş, brânză frământată sau mămăligă cu brânză şi smântână.
Pe lângă stânele tradiţionale din judeţul Suceava, vizitatorii vor putea să admire expoziţia cu cei mai frumoşi câini ciobăneşti din Bucovina, un moment devenit deja tradițional, dar şi expoziţii de cai şi de oi, prezentate de crescătorii din judeţul Suceava.
Evenimentul este și o foarte bună propagandă pentru produsele alimentare de la stână. Mâncare sănătoasă, curată, gustoasă și de nerefuzat. Fiindcă ”Hora Bucovinei” este probabil unul dintre cele mai mari târguri de produse alimentare din România. Unde românii vin să mănânce bine, să se distreze, să învețe din tainele unei vechi meserii – oieritul – dar să-și cumpere și pentru acasă produse foarte gustoase.
Proiectul „Hora Bucovinei” va fi și în 2019 un proiect de foarte mare succes care, va reuși să facă cunoscut la nivel național specificul și unicitatea obiceiurilor și tradițiilor pastorale din Bucovina și să îmbunătățească imaginea Bucovinei.
COLȚIȘOR de ROMÂNIA dorește să promoveze acest eveniment tradițional și cu dorința de a aduce cât mai mulți români la Frasin, din toate colțurile țării. Vom reveni cu programul complet al manifestărilor.