Voi ce știți despre mâncarea din Oltenia. Mulți prieteni mi-au spus și peste tot am citit că mâncrurile tradiționale din Oltenia sunt delicioase. Specific zonei Olteniei și foarte greu de reprodus oriunde altundeva sunt mâncărurile preparate în oale de pământ, denumite tradițional bucate la țest.

De la aproape nici o masă oltenească nu lipsește prazul care se pune în mâncare, lângă mâncare sau este servit gol, crud, cu slănină și sare. Prazul, murăturile și ciorbele acrișoare sunt gustul Olteniei care rămâne viu în amintirea călătorului.

În spiritul temei propuse o să vă prezentăm astăzi rețeta de preparare a unei ciorbe de dovlecei umpluți.

Ciorba de dovlecei umpluți

Caracteristica mâncărurilor preparate în Olteniaeste că trebuie să fie consistente, să sature și, nu în ultimul rând, să fie delicioasă. Dacă vreun fel de ciorbă îndeplinește toate aceste calități, reușind să surprindă prin gust și prezentare, atunci este cu siguranță vorba de ciorba de dovlecei umpluți.

Cei pe care nostalgia, dorul de casă sau curiozitatea îi împing să încerce o masă traditțonală pur oltenească, nu pot da greș dacă aleg această ciorbă delicioasă pentru felul 1.

Ingrediente:

  • 2 kg dovlecei
  • 500 gr carne de vacă
  • 1.5 kg oase
  • 400 gr morcovi
  • 250 gr ceapa
  • 100 gr țelină
  • 100 gr orez
  • 3 ouă
  • Iaurt 500 gr sau smântană 250 gr
  • Făină 2 linguri
  • Ulei 2 linguri
  • Pătrunjel

Dovleceii, de mărime potrivită, se curăță mai întâi de coajă, apoi se taie în două pe lungime pentru a li se scoate miezul.

Din carnea de vacă tocată și combinată cu ceapă călită, cu orezul opărit, albușul de la ou, pătrunjelul și sarea se face o umplutură pentru dovlecei.

Dovleceii astfel umpluți se pun deoparte, într-o oală unde se acoperă cu apă sau zeama de oase de la carnea de vită, câteva linguri de ulei și se pun la fiert.

Separat, se pregătește ciorba din oasele sparte și spălate care se pun la fiert în apă cu sare. Atunci când acestea dau în clocot se curață spuma și se adaugă zarzavat și ceapa tăiată mărunt.

Se combină galbenușurile cu făina, iaurtul sau smântâna și se bat cu telul turnându-se apoi în oala de ciorbă cu zarzavat.

Se servește adăugându-se înâai câteva bucăți de dovlecel peste care se toarnă zeama fierbinte de la ciorba de zarzavat. Se poate decora cu pătrunjel tocat și cu un plus de smântână, dupa preferință.