Continuăm să te invităm astăzi să vizitezi România și locurile ei minunate despre care nu ai auzit sau știi mult prea puțin. Așadar, astăzi mergem la Șarlota din Banat.
Cu o denumire atipică pentru o așezare din România, satul Charlottenburg sau Șarlota din Timiș, din zona banatuluit, se remarcă prin forma așezării sale în formă de cerc.
Declarat monument istoric, satul păstrează aerul unei epoci demult încheiate. La tot pasul o liniște profundă te urmărește, lăsându-te să descoperi istoria interesantă a locului.
Șarlota, aceasta ar fi denumirea în limba română a satului rotund din marginea Timișului, Charlottenburg în germană și Sarlotavar în maghiară.
Satul a luat naștere în anul 1771, fiind construit de coloniștii germani.
Charlottenburg este o localitate înființată în 1771, odată cu cel de-al doilea val de colonizări germane. Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) imigrate din Provincia Autonomă Trento. Existenta lui se datorează contelui von Clary und Aldringennumit, în 1769, președinte al administrației Banatului. Construcția a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova.
În anul 1718, după pacea de la Passarovitz, Banatul a devenit, dupa 164 de ani de dominatie turcească, domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare în această regiune au fost colonizați emigranți germani, în trei perioade numite „convoaiele șvabilor”.
Satul a fost construit în formă de cerc, singurul de acest fel în Banat, iar diametrul interior este de circa 210 m.
Moara satului a fost înfiinţată de Irtel Marton şi este situată în apropierea localităţii. În anul 1968, când a fost distrusă complet de comunişti. Biserica a fost ridicată în anul 1876 de familia Sina de Hodos et Kizdia, proprietarii satului, iar parcul de vânătoare a fost înfiinţat la 1900, de contele Siegfried von Wimpffen.
Satul a fost populat de-a lungul anilor de nemți, români, maghiari și alte etnii. În trecut, majoritatea locuitorilor din satul Șarlota erau nemți, care conviețuiau în armonie cu câțiva maghiari și români. Ulterior, populația satului a devenit majoritar română cu doar câțiva maghiari și un singur neamț.
Biserica din sat
În mijlocul satului se înalță mândră biserica greco – catolică a satului Șarlota. Aceasta a fost ridicată de către familia Sina de Hodos et Kizdia în anul 1876. De curând, datorită fondurilor donate de unii enoriași din Germania, biserica a fost reparată și este în stare de funcționare. Deși este o biserică catolică, la slujbe vin preoți și enoriași ortocși.
Charlottenburg – atracție pentru turiști
În zilele noastre, atrași de posibilitatea unor câștiguri mai mari, unii locuitori ai satului și-au transformat casele în mici pensiuni pe care le pun la dispoziția turiștilor ce ajung în sat. Bucuria turiștilor este cu atât mai mare cu cât decorul caselor este mai simplu, mai autentic astfel încât să poată trăi măcar pentru o zi asemeni coloniștilor germani de altădată.
Observând potențialul zonei, în apropierea satului Șarlota, Direcția Silvică Timiș a investit fonduri în construirea un complex de vânătoare. Investiția inițială ce a constat în 100 de hectare de teren și cumpărarea a 30 de mufloni (oi sălbatice) din Ungaria a atras după sine rezultate mai mult decât profitabile. Muflonii s-au înmulțit, iar pasionații de vânătoare nu au încetat să apară, fiind dispuși să plătească taxe de vânătoare cuprinse între 750 și 3000 de Euro.
Parcul de Vânătoare Charlottenburg are acum o suprafaţă de 1200 de hectare şi este populat cu mistreţi, mufloni, cerbi comuni şi cerbi lopătari.
În ciuda aspectului comercial și a modernizării caselor, satul Șarlota sau Charlottenburg din Timiș, Banat își păstrează farmecul și autenticitatea, rămânân un loc unic în România. Este singurul sat din România așezat în formă circulară, fiind în întregime declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.
Evenimente importante din istoria satului:
* 1875-1876: O familie nobiliară construiește în sat o biserică închinată Sfintei Treimi
* 1895-1896: Este construită gara din apropierea satului, la 2 kilometri distanță de localitate
* 1896: Este construită școala din sat. Până atunci, copiii învățau într-o cameră din casa de la nr. 57
* 14 ianuarie 1945: 43 de bărbați și femei au fost deportați în Rusia. Au fost trimiși la muncă silnică, iar 6 dintre ei nu s-au mai întors acasă
* 1946: Are loc naționalizarea terenurilor din sat
* 1964: Satul este electrificat
Deși satul Șarlota nu se situează într-o zonă foarte accesibilă, ci este ascuns printre dealuri între Timișoaraa și Lipova, merită toate eforturile de a fi descoperit, căci este plin de istorie și de cultură.