Localitatea Malaia este o adevărată stațiune agroturistică care se află situată de-a lungul râului Lotru, în zona montană nordică a județului Vâlcea, înconjurată de Munții Lotrului și ai Căpățânii.

O legendă locală spune că primii oameni care s-au stabilit în această zonă, în Valea Lotrilor, adică a hoților, au fost cetele de haiduci care, după ce jefuiau în trecătoarea Oltului sau dincolo de creasta muntelui, își găseau adăpost în adâncul pădurilor, unde se aflau multe peșteri.

Legenda mai spune că în sus, pe Valea Lotrilor, își aveau taberele trei haiduci renumiți, anume MălaiCiungu și Voinea. Mai târziu, după ce și-au strâns destulă bogăție, cei trei haiduci și-au întemeiat familii și s-au stabilit definitiv pe locurile care astăzi se numesc, potrivit numelor lor, Malaia, Ciunget și Voineasa.

Principala atracție a locului o constituie Lacul Brădișor, renumit pentru fauna sa piscicolă. Lacul permite pescuitul, dar şi practicarea sporturilor nautice: caiac-canoe şi înot. Tot aici se află și Complexul Piscicol Brădişor, singurul din ţară care mai are crescătorii de lostriţă, specie de pește pe cale de dispariţie în România, declarată monument al naturii.

Localitatea este aşezată într-un cadru natural unic, cu nu mai puţin de 3 lacuri de acumulare, sute de cascade, dintre care una considerată cea mai înaltă din România, cu cea mai mare hidrocentrală de pe râurile din ţară, cu obiective de patrimoniu şi la polalele munţilor Fratoşteanu, străbătuţi de Transalpina.

Pe teritoriul comunei Mălaia se află nu mai puţin de 4 lacuri, toate dispuse într-un cadru natural de vis, toate obiective turistice, toate făcând parte din cel mai mare complex energetic din România: Ciunget – Brădişor.

La 18 kilometri de Ciunget, drumul începe să urce pante din ce în ce mai repezi, iar de după un colț cristalin de gnais se arată silueta în dublu arc a barajului Petrimanu. Altitudinea este de 1150 de metri, sau 1130 după alte surse.  O întindere de apă albastră în care se reflectă cerul și norii cumulus, deloc amenințători. Ea pare aruncată de niciunde, din înaltul pădurilor de molid care înconjoară minidepresiunea unde Latorița primește Pârâul lui Tocan. Lacul are 1,9 milioane de metri cubi de apă, și în aval de baraj se află o stație de pompare care duce apa, prin tuneluri săpate în munte, până la cea mai mare  hidrocentrală din țară, cea de la Ciunget.

Undeva, imediat după barajul Petrimanu, un drumeag forestier face dreapta spre Curmătură Oltețului, la 1620 de metri, ca să coboare spre cele mai înguste chei din acești munți și spre meleagurile Polovragilor lui Zamolxe.

Barajul, răsărit de nicăieri, parcă este acolo de când lumea și muntele. Are aceeași formă ca a celui din aval, iar în spatele lui, lacul cu apă scăzută la jumătate, strălucește în nuanțe de verde și albastru. Volumul este un pic mai mare, de 2 milioane de metri cubi de apă. Silueta piramidală a Muntinului, cu ai săi 2061 metri, se oglindește în coada lacului.

Suntem la 1305 metri altitudine, într-o microdepresiune unde râul Galbenu a creat un golf de toată frumusețea. În zonă, pădurile de pe versanți sunt destul de rare sau rărite, dacă vreți. Drumuri forestiere brăzdează și lărgesc potecile de munte iar zmeurișurile se lățesc în poienile create de drujbele corhănitorilor.

Brădișor, având capacitatea de 115 MW. În 1978 intra în funcțiunea o hidrocentrală cu o capacitate mai mică, hidrocentrala Malaia, respectiv de 18 MW.  În spatele acestor hidrocentrale stă forța apei, astfel, hidrocentrala Malaia funcționează cu ajutorul apei colectate de Lacul de acumulare Malaia. Acesta este situat la altitudinea de 480 de metri, are o suprafață de 46 de hectare și o adâncime a apei de 22 de metri. Lacul Brădişor este prima poveste colorată a Munţilor Lotrului, o întindere de ape care dansează cu muntele, o oglindă a cerului, locul în care turiştii tac, inima pulsează, contemplaţia este ca într-un templu.

Un lac paradis, unde molidul şi fagul îşi aranjează mustăţile, unde soarele se scaldă la prânz, unde te închini în faţa unui Templu realizat, mână în mână, de om şi Creator. 

Situat între Munții Lotrului și Munții Căpățânii, pe DN7A între localitățile Malaia și Păscoaia, Lacul Brădișor, are o suprafață de 230 ha şi peste 40 de metri adâncime. Vorbim de Malaia, localitatea care numără peste 20 de pensiuni şi este una din cele mai căutate destinaţii turistice din România. Deși a fost atât de puțini promovate.

O facem noi, acum.