România este una dintre foarte puținele țări din Europa și din lume care dispune de o resursă foarte importantă în această importantă luptă pe care lumea întreagă o duce cu coronavirusul. Este vorba de salinele naturale.
Aflate în număr mare în România, ele, din păcate, și vina aparține în integralitate autorităților statului român nu sunt introduse oficial într-un circuit terapeutic autorizat care să trateze afecțiunile de care suferă mulți români. Ele putând îmbunătăți starea de imunitate a oamenilor, putând trata afecțiuni pulmonare grave, depresiile și, nu în ultimul rând și afecțiuni dermatologice.
Aerosolii salini contribuie la îmbunătățirea imunității organismului, întrucât asigură buna oxigenare a plămânilor și contribuie la producerea dilatațiilor necesare la nivelul bronhiilor. De asemenea, sarea are capacitatea de a reduce iritațiile, de a calma tusea și de a elimina secrețiile de la nivelul căilor aeriene. În plus, rezistența tractului respirator la boli este sporită prin haloterapie.
Știați că salinele sunt mai sterile decat sălile de operație din spitale și clinicile medicale? Acestea sunt considerate cele mai purificate spații, în care oricine poate petrece timp, indiferent de vârstă.
Proprietățile curative ale sării transformă salinele în locul ideal pentru haloterapie, termenul utilizat pentru descrierea terapiei cu aerosoli salini. În plus, puteți beneficia de aceste proprietăți și în cabinele de saună instalate în centrele spa sau chiar la domiciliu.
Valentin Adrian ILIESCU, cercetător științific la INCD Turism București, specialist în probleme de turism balnear și balneoclimatic, ne-a prezentat câteva elemente pe care trebuie să le știm despre această formă de tratament și beneficiile pe care le prezintă pentru sănătate.
Prin haloterapie sau speleoterapie sau salinoterapie, subiecții beneficiază de efectele avantajoase ale aerosolilor salini asupra organismului. Astfel, aceștia se pot bucura de avantajele unei forme alternative de tratament, care implică inhalarea aerosolilor.
- Această terapie a avut rezultate dovedite în tratarea sau ameliorarea simptomelor specifice diverselor tipuri de afecțiuni: astm, bronșită cronică, alergii.
- În plus, haloterapia este considerată o alternativă eficientă de tratament pe care subiecții o pot aborda atunci când se confruntă cu depresia sau anxietatea.
- Mai mult decât atât, ultimele studii efectuate au dezvăluit faptul că haloterapia poate trata și diverse afecțiuni ale pielii: psoriazis, eczeme, acnee.
Originile utilizării haloterapiei ca formă alternativă de tratament datează din Antichitate, însă potențialele sale beneficii au fost analizate mai amănunțit de specialiști în ultimii ani.
Iată care sunt cele mai eficiente metode de efectuare a haloterapiei și avantajele pe care le oferă.
În funcție de modul în care sarea este utilizată, poți opta pentru soluții uscate sau umede de realizare a haloterapiei, cu diverse beneficii pentru organism.
Haloterapia efectuată într-un mediu uscat
Sesiunile uscate de haloterapie sunt realizate, de regulă, în cadrul unei saline cu un nivel de umiditate extrem de redus. Temperatura aerului este setată la maximum 20°C, iar sesiunile de tratament durează aproximativ 30-45 minute.
- Atunci când persoanele aflate în spațiul respectiv inhalează particulele de sare, acestea vor reduce inflamația din organism și vor contribui la eliberarea căilor respiratorii.
- În plus, particulele uscate de sare au un efect benefic asupra pielii, datorită capacității lor de absorbție a bacteriilor.
- Mai mult decât atât, sarea produce ioni negativi și determină corpul să producă o cantitate sporită de serotonină. Aceasta substanță chimică este responsabilă pentru declanșarea stării de bine.
Metode umede de efectuare a haloterapiei
Haloterapia poate fi efectuată și prin utilizarea unui amestec eficient de apă cu sare organică (consumul apei sărate pentru curățarea colonului, efectuarea băilor cu apă sărata și irigarea nazală).
Deși metodele umede sunt mai puțin eficiente decât haloterapia cu sare uscată, acestea contribuie la eliminarea aerului nefolositor corpului, desfundă zonele blocate de mucus în exces și contribuie la eliminarea infecțiilor din organism.
Condiția pe care trebuie să o îndeplinești este cea de utilizare a sării 100% naturale.
Beneficiile haloterapiei pentru organism
- Efecte benefice asupra sistemului respirator – Sarea are capacitatea de a reduce iritațiile, de a calma tusea și de a elimina secrețiile de la nivelul căilor aeriene. În plus, rezistența tractului respirator la boli este sporită prin haloterapie.
- Efecte avantajoase asupra sistemului imunitar – Aerosolii salini contribuie la îmbunătățirea imunității organismului, întrucât asigură buna oxigenare a plămânilor și contribuie la producerea dilatațiilor necesare la nivelul bronhiilor.
- Generatoare de ioni negativi – Aceștia au capacitatea de a distruge bacteriile sau de a diminua efectele negative ale acestora asupra organismului.
- Îmbunătățirea calității somnului – Haloterapia contribuie la diminuarea filierei aerodigestive superioare, acest lucru fiind avantajos în special în cazul persoanelor care sforăie. Aceasta conduce la diminuarea edemului inflamator și, prin urmare, îmbunătățește calitatea somnului.
Principalele afecțiuni care pot fi tratate prin haloterapie:
Printre persoanele care pot beneficia de numeroasele avantaje ale haloterapiei, se numara si cele care se confrunta cu urmatoarele afectiuni:
- Astm bronșic, laringita, bronșita sau pneumonie;
- Afecțiuni ale pielii: dermatita, psoriazis, eczeme, acnee;
- Stres, depresie, anxietate, insomnii;
- Crește foarte mult imunitatea organismului.
Haloterapia nu este recomandată în cazul persoanelor care se confruntă cu tumori maligne, tuberculoza, abces pulmonar sau hemoragii de orice tip.
Acum există și sisteme artificiale de hidroterapie (capsule cu sare), pe care le puteți utiliza pentru realizarea unui tratament complementar, în funcție de afecțiunile de care suferiți. În plus, puteți beneficia de avantajele terapiei cu sare si atunci cand mergeti la saună, sarea de Himalaya fiind recomandată în acest caz.
Salinele nu sunt simple obiective turistice pe care să le vizitezi într-o vacanță, ci adevărate destinații pentru speleoterapie. Salinele din România sunt destinații care pot asigura tratamentul terapeutic de care organismul are nevoie pentru tratarea mai multor afecțiuni, așa că îți prezentăm cele mai faimoase saline din România.
O salină este spațiul amenajat într-o fostă mină de sare, care asigură tratament natural pentru mai multe boli ale aparatului respirator, dar și pentru diferite afecțiuni ale pielii. Salinoterapia, cunoscută și sub numele de haleoterapie sau speleoterapie, este modalitatea de tratament practicată din cele mai vechi timpuri, care asigură și astăzi cele mai bune rezultate.
Medicii specialiști recomandă tot mai des vizita într-o salină naturală deoarece tratamentul este cât se poate de simplu și de natural. Inhalarea aerosolilor din salină are proprietăți curative, un adjuvant natural pentru diverse boli cronice.
Un obiectiv turistic, salina este locul care poate trata problemele respiratorii cornice, dar și cele care recidivează precum: astmul bronșic, bronșită, tuse, infecție respiratorie, insuficiență respiratorie, emfizem pulmonar, polipi faringieni, rinită, amigdalită cronică sau sinuzită.
De asemenea, vizita într-o salină este un ajutor și pentru persoanele care se confruntă cu imunitate scăzută, probleme neurologice precum paralizii sau distrofii musculare, dar și pentru persoanele care sunt predispuse la alergii.
Mersul la salină poate fi un ajutor și pentru persoanele care se confruntă cu dermatită alergică, artroză, spondiloză sau alte boli articulare cronice. Salinele din România sunt atracții turistice care te vor fascina datorită interiorului amenajat, dar care te ajută și să îți menții starea de bine a organismului.
De la ce vârstă poți merge într-o salină – cât timp este indicat să petreci într-o salină? Într-o salină pot merge copiii peste 3 ani, dar dacă este prima vizită, perioada de acomodare nu trebuie să fie mai mare de 1,5 ore în prima zi, urmând ca în următoarele zile să prelungești durata cu câte o jumătate de oră, până vei ajunge la maxim 3 ore.
Nu au voie să viziteze o salină, decât cu avizul medicului specialist, copiii mai mici de 3 ani și bătrânii peste 65 de ani Dacă pentru copii, vizita într-o salină nu trebuie să depășească 3 ore pe zi, în cazul unui adult, acesta poate petrece până la 5 ore pe zi.
Recomandări de cură într-o salină: Procedurile de speleoterapie se pot efectua pe o durată de: 14-18 zile/ în cazul adulților; 7-10 zile/ În cazul copiilor.
Timpul de stat în salină poate să difere în funcție de categoria de vârstă și anume: Pentru vârstnicii peste 65 de ani vizita într-o salină este recomandată doar de către personalul medical avizat, fără a depăși 2-3 ore pe zi, timp de 7 zile.
Efectele unei cure în salină pot persista până la 3 luni după terminarea curei, tocmai din acest motiv se recomandă efectuarea a două vizite pe an.
Temperatura constantă a aerului dintr-o salină este relativ scăzută și oscilează între 10 și 13 grade Celsius. Umiditatea este relativă, cu variații minime de valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină și valorii medii cuprinse între 73-80% în diferite încăperi. Concentrația alergenilor este zero și nu există aeropoluanți și germeni patogeni, respectându-se condiția de aer curat. Având în vedere temperaturile scăzute, în vizita într-o salină este recomandat să fii îmbrăcat corespunzător, cu haine lungi care să te protejeze.
Iată care sunt salinele din România – adevărate ”Fabrici de sănătate” pentru toți românii:
Salina Praid – locul de sare din inima Harghitei
Este mina de sare ce se află în bazinul Minților Gurghiului, în triunghiul Praid, Ocna de Jos și Ocna de Sus. Accesul în salină de face coborând 300 de trepte, iar la 120 de metri adâncime vei descoperi un adevărat orășel subteran.
Ce poți face în Salina Praid: În interior vei găsi săli dotate cu sistem de iluminat, restaurant, loc de joacă pentru copii, mese de biliard, buget, terenuri de sport, locuri pentru odihnă, capelă ecumenică, parc de aventură, etc.
Cum ajungi la Salina Praid: Salina este la o distanță de 7 km de Sovata, județul Harghita, România. De asemenea, o găsești la 62 de km de Târgu Mureș, 72 km de Sighișoara sau 138 km de Brașov.
Salina Turda – muzeu de istorie a mineritului în sare
Reamenajarea salinei Turda s-a făcut între anii 2008 și 2010, iar de atunci s-a instalat un lift panoramic, dar și o roata cu gondole și un spațiu de agrement cu debarcader, unde turiștii se pot plimba cu bărcile.
Ce poți face în Salina Turda: În interiorul salinei vei găsi pistă de bowling, teren minigolf, teren de sport, amfiteatru, masă de biliard, masă de tenis, Mina Ghizela, etc.
Cum ajungi la Salina Turda: Salina se află în județul Cluj, România, la o distanță de 1,5 km de Turda, 29 km de Cluj Napoca, 68 km de Alba Iulia, 146 km de Sibiu, 243 km de Brașov.
Salina Slănic Prahova – Obiectiv turistic Mina Unirea
Mina Unirea s-a deschis începând cu anul 1943, iar exploatarea ei s-a făcut până în anul 1972, de atunci este și destinată circuitului turistic și tratamentului medical. Adâncimea minei ajunge până la peste 200 de metri, camerele măsoară o înălțime de 55 de metri, iar suprafața totală a minei este de aproximativ 80.000 mp.
Ce poți face în Salina Slănic Prahova: În interiorul salinei vei găsi locuri special amenajate pentru sport. Terenuri de fotbal, de volei, teren de baschet, masă de biliard, masă de ping-pong, kart-uri pentru plimbări. Tot aici poți vizita Sala Genezei unde vei găsi statuia lui Traian și Decebal sculptate în sare, dar și busturile lui Mihai Eminescu și Burebista.
Cum ajungi la Salina Slănic Prahova: Se află în localitatea Slănic Prahova, județul Prahova, România. Este situată la 38 km de Ploiești, 88 km de Brașov, 99 km de Buzău.
Salina Cacica – salina minune din adâncul Bucovinei
Salina se întinde pe o suprafață de 500 de metri și este situată la poalele estice ale Obcinei Mari. În interiorul salinei vei găsi galerii săpate manual ce ajung până la 44 de metri adâncime.
Ce poți face în Salina Cacica: Cele mai impresionante locuri din interiorul minei de sare sunt: Biserica Sfânta Varvara, sala de dans, Capela Ortodoxă, lacul Sărat, sala de sport unde vei găsi teren de fotbal, dar și muzeul minei.
Cum ajungi la Salina Cacica: Salina se află în județul Suceava, la o distanță de 36 km de orașul Suceava, 47 km de Câmpulung Moldovenesc, 92 km de Vatra Dornei, 150 km de Borșa.
Salina Târgu Ocna – orașul din inima sării
Salina este amplasată la o adâncime de 240 de metri și se întinde pe o suprafață de 13.000 mp. Din anul 2005, potențialul turistic al salinei s-a concentrat la orizontul IX al minei Trotuș.
Ce poți face în Salina Târgu Ocna: În interiorul salinei vei găsi terenuri de sport precum: teren de minifotbal, teren de baschet, de tenis de câmp, tenis de masă. Pentru copii sunt amenajate spații de joacă cu leagăne, balansoare și tobogane. Tot în interiorul salinei vei găsi un spațiu pentru gimnastică și un cabinet medical. În interiorul salinei este și o frumoasă biserică.
Cum ajungi la Salina Târgu Ocna: Salina se află în orașul Târgu Ocna în județul Bacău.La o distanță de 14 km de Onești, 51 km de Adjud, 60 km de Bacău, 126 km de Brașov.
Salina Ocna Sibiului – zăcământ de sare exploatat din timpul romanilor
Exploatarea continuă a zăcământului de sare a dus la formarea unor mari caverne subterane, iar prin prăbușirea lor au format lacurile: Horea, Cloșca, Crișan, Lacul Fără Fund, Avram Iancu, Ocnița, Sf. Ion, Brâncoveanu, Sf. Ignat, Austel.
Ce poți face în Salina Ocna Sibiului: Zona se încadrează în climatul continental de deal și de podiș, iar particularitățile climatice au un rol important în tratarea și prevenirea mai multor afecțiuni. Salinitatea crește de la luciul apei spre fundul lacului, iar cota maxima este atinsă la contactul cu masivul de sare. Aici vei găsi lacuri cu o suprafață hidrologică de 35.700 de metri și un volum de 265.700 de metri cubi. Microorganismele care se regăsesc în lacuri formează nămolul sapropelic fosil recomandat pentru tratarea bolilor aparatului locomotor și pentru tratarea reumatismului.
Cum ajungi la Salina Ocna Sibiului: Oraș din județul Sibiu, Transilvania format din localitatea componentă Ocna Sibiului și satul Topârcea. Distanța de la Sibiu până la Ocna Sibiului este de 16 km, 161 km Brașov, 289 km București.
Salina Ocnele Mari – cea mai veche mină de sare din țară
Salina se întinde pe o suprafață de cinci hectare și este deja renumită pentru aerul salin. Salina de la Ocnele Mari a fost amenajată ca și obiectiv turistic în anul 2009 și reamenajată în anul 2015. Salina este amenajată la 100 de metri sub nivelul solului și are o înălțime de aproximativ 70 de metri.
Ce poți face în Salina Ocnele Mari: Noul traseu turistic este acum de patru ori mai mare și se întinde pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați. În interiorul salinei vei găsi zona culturală, zonă sportivă, zonă de distracție amenajată pentru copii, zona de distracție, de tratament, dar și un restaurant, o biserică, o cramă și mai multe terenuri de sport (fotbal, tenis, baschet, etc). Terenurile de sport au mărimea standard pentru competiții naționale.
Cum ajungi la Salina Ocnele Mari: Salina se află în județul Vâlcea, România. La o distanță de 6 km de Râmnicu Vâlcea, 34 m de Curtea de Argeș, 63 km de Pitești, 103 km de Sibiu, 119 km de București.
Salina Ocna Dej – una dintre cele mai spectaculoase saline din România
Obiectul de activitate al Salinei Ocna Dej este extragerea, preparare și ulterior comercializarea sării geme, atât sare gemă industrială, cât și sare gemă alimentară.
Ce poți face în Salina Ocna Dej: În interior, ca și obiectiv turistic, poți vizita biserica de cult ortodox cu Hramul Sfânta Mucenița Varvara, dar și spațiile amenajate pentru sport: teren de fotbal, de tenis de masă, spații de joacă pentru copii cu tobogane și leagăne.
Cum ajungi la Salina Ocna Dej: Salina se află la aproximativ 3 km de orașul Dej și la 60 de km de municipiul Cluj Napoca.
Salina Ocna Mureș – una dintre cele mai vechi unități minere în Ocna Mureș
În urma strategiei județene de creștere a obiectivelor turistice și de agrement a anumitor localități din Alba, salina terapeutică Ocna Mureș va deveni o stațiune balneo-climaterică de interes local. La finalul întregului proiect, se propune ca Salina Ocna Mureș să devină stațiune turistică.
Ce poți face în Salina Ocna Mureș: Potrivit descrierii arhitecturale, salina va avea bază de agrement, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, sală de fitness, magazin de echipamente și produse balneare, locuri de joacă pentru copii, etc.
Cum ajungi la Salina Ocna Mureș: Salina Ocna Mureș este situată în partea de nord-est a județului Alba, la aproximativ 22 km de Aiud și 55 km de Alba Iulia.
Salina Ocna Șugatag – vestita stațiune balneoclimaterică
Datorită izvoarelor minerale și a lacului sărat care s-a format prin prăbușirea unor vechi mine de exploatare a sării, acum, localitatea Ocna Șugatac este denumită și stațiune balneară pentru combaterea mai multor tipuri de afecțiuni.
Ce poți face în Salina Ocna Șugatag: Pe lângă multiplele tipuri de tratament unde sunt aplicate mai multe proceduri, de la electroterapie, pana la masaj medical, în alina Ocna Șugatag te poți bucura și de piscinele cu apă termală din zonă.
Cum ajungi la Salina Ocna Șugatag: Salina se află la o distanță de aproximativ 20 de km de Sighetu Marmației și aproximativ 53 km de Baia Mare.
Timp de mai bine de un an de când apare COLȚIȘOR DE ROMÂNIA. prin numeroase articole, dar și prin demersurile făcute din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism București pentru valorificarea potențialului terapeutic al salinelor din România, inclusiv pentru realizarea de saline artificiale în cadrul stațiunilor balneoclimatice și balneare din România, prin prevederile Secțiunii privind relansarea turismului balnear din OUG nr.114/2018 am făcut numeroase solicitări ca statul român să valorifice această importantă resursă balneoclimatică. Din păcate, autoritățile statulu, român au considerat alte lucruri mai importante decât sănătatea românilor. Cu consecințele pe care le vedeți și le simțiți acum.
Valentin Adrian ILIESCU
Cercetător științific INCD Turism București