Fiindcă recenta relaxare a condițiilor de socializare ne permite să practicăm golful ne-am gândit să vă invităm la o partidă pe una din frumoasele baze din România.

Și fiindcă golful nu este un sport foarte popular în România, chit că sunt multe baze pentru practicarea acestui sport și în București și în vecinătatea acestuia dar și în alte locuri din țară, ne-am gândit să începem povestind câteva lucruri despre acest sport.

Golful este un joc sportiv în care competitorii, folosind mai multe tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri.

Acest sport se poate practica de la vârstele cele mai mici până la cele mai înaintate. O rundă standard de golf implică parcurgerea pe jos a unei distanțe de circa 10–15 km, uneori mai mult. ceea ce este un lucru foarte sănătos.

Regulamentul acestui sport nu impune un teren de joc standardizat. Dimpotrivă, jocul se desfășoară pe trasee de golf, fiecare având o formă particulară, conform reliefului pe care este construit. Un detaliu comun este faptul că aceste trasee au în general 9 sau 18 găuri. La nivel internațional și de concurs doar terenurile cu 18 trasee/cupe (golf courses ) sunt luate în considerare.

Nu există limitări legate de condițiile meteorologice sau starea terenului, golful putând fi teoretic practicat tot timpul anului, singura condiție fiind existența luminii diurne, terenurile dotate cu nocturnă fiind foarte rare – având în vedere suprafața foarte mare pe care o ocupă (între 15 și 100 hectare, uzual 70 hectare).

Pe terenul de golf nu se face antrenament, ci este exclusiv destinat jocului. Pentru antrenament și instructaj sunt amenajate facilități de „driving range”. Acestea sunt formate din standuri și terenul de aterizare a mingilor. Dimensiunile uzuale ale traseelor/cupelor sunt 300 x 100 m și pe acesta pot exista ținte (targets). Pentru putting sunt amenajate ” putting greens ” cu mai multe trasee/cupe, uzual 9. Pentru jocul scurt există ” chipping area ” care include o zonă de ” green „, zona de ” fairway ” și unul (sau mai multe) ” bunker(s) „, întotdeauna umplut(e) cu nisip. Un teren de golf are amenajat și un ” driving range ” pentru antrenament, dar aceste „driving ranges” pot exista și în afara terenurilor de golf și sunt de obicei amplasate mai aproape de zonele urbane, exclusiv pentru antrenament.

Jocul de golf a reprezentat din totdeauna un foarte puternic pretext pentru business.

Există o serie întreagă de oameni de afaceri ce frecventează Resort-urile de golf, doar pentru că acolo își găsesc potențialii clienți sau parteneri de afaceri.

Interesant de știut este că această industrie internațională numita „golf”, are cel mai mare nivel al premiilor și aproape cel mai mare număr de practicanți comparativ cu toate celelalte sporturi. Evident că această informație nu este valabilă și pentru România dar este clar că numărul practicanților este în creștere.

Terenul de golf în sine se aseamănă adesea unui paradis în toată splendoarea lui. Astfel nu este deloc de mirare că și în Romania, un număr din ce în ce mai mare de companii, îl aleg drept loc ideal pentru acțiuni de grup.

Competițiile naționale și internaționale (echivalentul jocurilor olimpice și mondiale din alte sporturi) atrag premii de sute milioane euro și feed back media pe măsură.

Care sunt beneficiile practicării golfului?

Beneficiile sunt: îmbunătățirea performanțelor intelectuale și profesionale, datorită revitalizării obținute prin sport în aer liber. Indiferent dacă jucăm sau nu golf, știm că eleganța este atitudinea specifică „golf”.

Spre mirarea celor care nu au incercat, spunem: acest sport nu are nimic în comun cu „lenevia”.

Dacă gândiți astfel, nu aveți toate datele problemei. Vă intrigăm sa loviți corect și puternic, termen de 2 ore jumătate, minge dupa minge fără pauză și veți vedea ce doare și cât.

Jucați 6-7 ore golf fără a folosi golf mobil sau troley și veți vedea cât este de ușor! 18 green-uri de parcurs într-un ritm susținut, în competiție și condiții de stres, vă vor determina să mergeți cel puțin 10 km cu geanta în spate prin soare căutând să obțineți un scor bun. La golf rezultatul poate fi doar bun sau neutru!

10 motive să joci golf
10. Relaxare

Ce te poate face să uiţi de problemele de la servicu mai bine decât o plimbare în natură în care te poţi bucura de linişte, de privelişte, de mult verde şi de vremea frumoasă de afară ?

9. Condiție fizică

Cine nu îşi doreşte să slăbească câteva kilograme? Şi mai ales fără a depune un efort uriaş ca şi cel de la sala de fitness. În cazul în care îţi vei duce geanta în spate, ei bine poţi consuma peste 1000 de calorii la un joc de 18 trasee, cifra variind de la persoană la persoană.

8. Concurenţă

La golf, indiferent de nivelul la care eşti, poţi să concurezi chiar şi cu un jucător profesionist, de la EGAL la EGAL. Atunci când începi să joci golf, primeşti automat indexul 36. Cu cât devii mai bun, cu atât acest index se va micşora, astfel se menţine egalitatea între clasele de jucători.

7. Măreşte durata de viaţă

Profesorul Anders Ahlbom de la Institutul Karolinska, a condus un studiu prin care a reieşit faptul că persoanele care joacă golf au în medie, o speranţă de viaţă mai lunga cu 5 ani.

6. Diversitate

După ce începeţi să jucaţi, va începe tentaţia de a vedea şi alte terenuri de golf. De ce? Pentru că fiecare teren de golf este UNIC, în lume.

5. Prieteni 

O partidă de golf poate dura între 3 și 5 ore în funcție de teren și nivelul jucătorilor. Când ați petrecut ultima dată cu un cunoscut sau prieten  atâtea ore ?

4. Hole in One

Orice teren de golf are şi câteva trasee Par 3 ( acestea sunt trasee mai scurte, cu distanţe care variază între 100 de metri si 225 de metri) unde există şansa de a face o singură lovitură. Şansele unui jucător amator să înscrie un hole-in-one sunt de 12500 la 1.

3. Este un sport sigur

Golful, spre deosebire de alte sporturi este unul foarte sigur, şansele de a te accidenta fiind foarte reduse.

2. Este pentru toate vârstele

Cei mici pot începe să învețe jocul de golf de la 2-3 ani, la început sub formă de joacă iar pentru cei mari nu este limită de vârstă.

1. Regulile de etichetă

Cea mai mare parte a jucătorilor de golf cunosc aceste reguli, unele scrise altele nescrise. Toate acestea au la bază un singur lucru, şi anume RESPECTUL PENTRU PARTENERUL DE JOC.

Acestea sunt cele 10 motive pentru care cred că merită să începi să joci golf. Dacă te-am convins atunci poți încerca jocul de golf

În ultimii ani în România au apărut terenuri noi de golf, cum este SUN GARDEN GOLF RESORT sau THEODORA GOLF CLUB dar chiar și așa suntem departe de țările membre ale Uniunii Europene din punct de vedere al investițiilor. Găsiți mai jos lista terenurilor din România cu specificația că avem doar două terenuri cu 18 cupe iar restul au între 6 și 9 cupe. Pe lângă acestea mai sunt două terenuri de antrenament, Cluj Golf Driving Range și Stejarii Driving Range dar și patru simulatoare indoor, GolfRoom, Champ Du Golf, Golf Studio în București și InTo Golf în Cluj Napoca.

CLUBUL DIPLOMATIC  – București. Acest club are o istorie veche de aproape 100 de ani. În 1923 a fost inaugurat terenul, clubul funcționând ca unul privat, sub numele Asociația Sportivă Country Club.

Este cel mai vechi club de golf din București și chiar dacă adăpostește un teren cu numai 6 găuri, este un loc care oferă un ambient sportiv de excepție, în cadrul natural al Parcului Herăstrău. Poți deveni membru al Clubului Diplomatic dacă îndeplinești una dintre acestee condiții.

GOLF CLUB PAUL TOMIȚĂ – Județul Alba. Începuturile terenului de golf de la Pianu de Jos sunt legate de dorința, pasiunea și influența profesorului Paul Tomiță de a înființa un club de golf în România. În anul 1995 s-a obținut concesiunea celor 70 de ha de teren, însă în prima fază a fost utilizată doar jumătate din suprafața terenului, pentru amenajarea primelor 9 cupe (găuri), care deveneau competiționale prin jucarea de două ori a parcursului. Fiind singurul teren de golf din țară la vremea aceea, s-a încercat creșterea numărului de membri și promovarea sportului golf la nivel național.

10 ani mai târziu, în 2005, terenul a fost mărit pentru a acomoda toate cele 70 ha, devening astfel singurul teren de golf din România cu 18 cupe. Toată suprafața a fost împrejmuită, toate parcursurile au fost redesenate, green-urile au fost refăcute și irigate, iar pe teren au fost construite 15 iazuri cu apă, pentru irigarea terenului. În anul 2013 a fost finalizată noua clădire a clubului de golf, care pe lângă funcțiunile specifice, adăpostește și un teren de antrenament interior, precum și spații tehnice, garaj și parcare interioară.

Singurul mare regret este legat de faptul că profesorul Paul Tomițăa nu a apucat să vadă și să se bucure de toate aceste realizări, acesta plecând dintre noi la câțiva ani de la înființarea clubului. În prezent, visele lui au devenit realitate, iar dorința sa legată de clubul de golf, sau cum îi plăcea lui să spună, “cea de-a doua casă”, a fost împlinită.

KINGS LAND COUNTRY CLUB – Județul Bihor

LAC DE VERDE GOLF CLUB – Județul Prahova. Situat in orasul Breaza, acest teren de golf este la aproximativ 100 km de Bucuresti, Lac de Verde – Golf & Leisure Resort reprezinta o alegere pe care nu o veti regreta când decideți să evadați din cenușiul urban, într-o oază de liniște și relaxare, unde veți fi însoțiți în permanență de muzica naturii.

Terenul de Golf este proiectat după standarde internaționale, având o suprafață de 24 de hectare de teren.

IZVOR DE GOLF – Județul Prahova

SUN GARDEN GOLF CLUB – Județul Cluj

THEODORA GOLF CLUB – Județul Alba

TRANSILVANIA GOLF CLUB – Județul Cluj

Așa că dacă v-ați hotărât să ieșiți în natură făcând și sport, un sport al domnilor, haideți la o partidă de golf. În oricare din locațiile mai sus menționate.

Nu încheiem înainte de a vă întreba câte gropițe are o minge de golf? Știți? Vă spunem noi. Adânciturile din mingiile oficiale de golf sunt alintate cu numele de „gropițe”. De fapt, regulile jocului spun că o minge profesionistă trebuie să aibă fix 336 de „gropițe”.