Știai că poți face Kurtos Kalacs acasă la tine, fără ingrediente sau instrumente speciale? Iată o rețetă simplă pe care o poate face oricine, în propria bucătărie.
Cozonacul secuiesc (în limba germană baumstriezel, în limba maghiarăkürtőskalács) este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. Atât sașii din Țara Bârsei, cât și secuii din județul Covasna revendică originea acestui preparat vechi de mai multe secole.
În întreaga Românie, acest preparat a devenit cunoscut abia după căderea regimului comunist, când brutari secui (cei mai mulți din județul Covasna) au dezvoltat cu succes afaceri proprii și l-au răspândit în toată România (de unde și denumirea de „colac secuiesc”).
Cozonacul secuiesc este un produs foarte popular la sărbători, festivaluri și târguri. În limba germană denumirea Baumstriezel este alcătuită din termenii „Baum” (copac) și „Strielzel” (împletit), însemnând deci „cozonac împletit” (în jurul unui trunchi de copac) – o aluzie la sulul de lemn în jurul căruia este împletit aluatul.
În limba maghiarăkürtő înseamnă coș de fum, iar kalács înseamnă cozonac împletit. Astfel, termenul Kürtőskalács înseamnă „cozonac împletit” (în formă de coș de fum) – o aluzie la gaura din forma cilindrică a acestui preparat.
Cât timp durează pregătirea cozonacului secuiesc?
- Timp de preparare: 90 min
- Timp de gatire: 20 min
- Gata in: 1 ore, 50
De ce ingrediente avem nevoie?
- încă puțin unt topit și zahăr pentru caramelul de deasupra
- 300 ml lapte călduț
- 30 g drojdie
- 100 g unt topit
- 60 g zahăr
- 2 ouă
- 750 g făină
- 50 g coajă de lămâie rasă
Mod de preparare
1. Se pune făina într-un bol și se face o gaură mică în mijloc. Se pune drojdia în această gaură și apoi se toarnă laptele călduț. Se amestecă bine cu mâna până când drojdia se dizolvă complet în lapte. Se acoperă bolul cu o cârpă și se lasă timp de 10-15 minute, până când drojdia începe să ‘lucreze’.
2. Separat, se amestecă untul topit, zahărul și ouăle, apoi se toarnă peste aluat și se frământă bine. Aluatul se lasă la dospit într-un loc călduros timp de aproximativ o oră.
3. Între timp, se pot pregăti ‘instrumentele’. Pentru a obține forma specifică de Kurtos Kalacs se pot folosi cutii goale de bere acoperite bine cu folie de aluminiu. Folia se unge apoi cu unt topit ca să se poată desprinde cu ușurință la final.
4. Când aluatul este dospit, se întinde în fâșii înguste și lungi pe suprafața de lucru. Aceste fâșii se înfășoară pe cutiile de bere ‘ambalate’ în folie de aluminiu.
5. Colacii tradiționali se coc la cărbuni încinși, însă se poate folosi și cuptorul. În acest caz, se coc aproximativ 20 de minute la 200 de grade. După primele 10 minute se scot din cuptor sau se iau de pe grătar, se ung cu unt topit, apoi se dau prin zahăr și se mai lasă la foc încă 10 minute sau până când zahărul se caramelizează ușor. Colacii se mai pot da și prin nuncă, scorțișoară, etc.
6. Când colacul este gata, se lovește capătul cutiei de bere de o suprafață dură și aluatul copt ar trebui să alunece ușor.