Am intrat în luna decembrie și cum pentru mulți români, Crăciunul se petrece acasă cu familia și cei dragi, cu atât mai mult în vremuri de pandemie, ne gândim încă de pe acum ce punem pe masa de Sfântul Crăciun. Din acest motiv, ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă ușor de pregătit pentru masa de Crăciun: piftie sau răcitură de porc.
Nicio masă de Crăciun nu pare a fi completă fără acest preparat, denumit și „răcitură”. Piftia se face doar din ingrediente naturale și nu se folosește deloc gelatină sau alte produse pline de conservanți.
Aceasta este cea mai simplă rețetă de piftie de porc! iată care sunt ingredientele necesare:
- ureche de porc, preferabil 1-2 urechi;
- picioare de porc, minim 2 bucăți;
- căpățână de porc, minim o jumătate de căpățână;
- morcovi, 2-3 morcovi;
- foi de dafin, după gust;
- sare
- usturoi
Urechile, picioarele și căpățâna de porc se curăță bine, prin răzuire. După aceea se spală bine cu apă fierbinte.
Se pun toate într-o oală mare și se toarnă apă, morcovii tăiați rondele și foile de dafin.
În rețetele clasice de răcituri este indicată fierberea lentă, îndelungată, timp de 3-4 ore, la foc foarte mic. Se pot face răcituri în kukta (oala sub presiune) și se scurtează timpul de fierbere la 1,5 ore. Mult mai convenabil!
În plus, în oala sub presiune lichidul nu scade: cât pui, atâta găsești la final. Un alt avantaj al oalei sub presiune este faptul că fiertura nu trebuie spumată deoarece precipitatul proteic format la fierbere se lipește singur de pereții oalei, lăsând în urmă un lichid limpede și fain.
Se lasă să fiarbă până ce zeama devine lipicioasă.
Se adaugă usturoiul pisat, precum și sare după gust, după care se vântură. Se strecoară și se pune în vase, la răcit. Nu uitați s=ă puneți în vase carnea rezultată din fierberea ingredientelor de bază.
După ce s-a răcit bine, o puteți pune la frigider, unde se va închega.