Când mi-am propus să scriu un articol despre cum se pregătește un borș pescăresc ca la mama lui m-am gândit, evident, la modul cum îl pregătesc lipovenii în Delta Dunării. Și pe care și eu l-am gustat la fiecare plimbare în acest minunat colțișor de rai care este Delta.

Iată care sunt ingredientele minimale pe care trebuie să le folosiți pentru prepararea unui borș pescăresc:

  • 1,5 kg pește cât mai diversificat (pește gras și pește slab pentru a da savoare ciorbei: crap, somn, știucă, biban, caras, plătică, babușcă )
  • 3 cartofi
  • 2 roșii potrivite
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute
  • 2 cepe de mărime mijlocie
  • boia, sare.
  • verdeață (leuștean sau ţicoare de baltă cum îi spun localnicii)
  • oțet și puțin ulei (uleiul este folosit pentru mujdei).

Cum se prepară borșul pescăresc în Delta Dunării:

Se curata peștele, se taie capul, coada, înotătoarele și se spală. Se taie peștele în bucăți de 2 degete și se sărează. Cepele se curăță și se taie în fâșii subțiri. Cartofii se curăță și ei și se taie în cubulețe.

Pentru ca borșul de pește să iasă ca la mama lui, adică ca în Delta Dunării, trebuie să îl preparați la ceaun, la foc de lemne. Unii ar zice chiar că folosind apă din Dunăre (ceea ce nu vă indicăm). Se ia un braţ de lemne de esenţă tare şi se aprinde focul. Când jarul sfârâie, se pune deasupra un ceaun mare şi se umple cu apă. Puneți ceaunul la foc cu apa. Adăugați legumele, ceapa tăiată solzișori, cartofii tăiați cubulețe mai mari (poate merge și în 4 sferturi) și chiar un morcov (în special vara). Legumele enumerate mai sus trebuie sa reprezinte o treime din volumul de apă. Când legumele s-au pătruns (sunt fierte) adăugați încet peștele și roșiile tăiate și ardeiul gras.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Peştele trebuie neapărat să fie proaspăt, pentru ca borşul să aibă gust bun. Borșul preparat din pește congelat nu are același gust și pescarii îl recunosc cu ușurință.

Se pune  peştele  în oală  şi nu se  mai amestecă ca să nu se sfărâme, doar se va scoate spuma. Peştele trebuie să ocupe şi  el cam o treime din volumul de apă. Când peștele începe să fiarbă (cam după 15-20 de minute) adăugați o lingură de sare și doua de otet. Rețineți, numai după ce peștele s-a fiert se  pune oţetul. Ciorba de peşte tradiţională   se acreşte doar cu oţet.

Când este gata se ia oala de pe foc,  se adaugă leuştean  tăiat mărunt  şi se acoperă  timp de 10 minute.

Cum se servește borșul pescăresc în Delta Dunării. Lipovenii din Delta Dunării au un mod aparte de a mânca borșul pescăresc: scot peștele din ciorbă, unii și cartofii fierți, și îi așează pe un platou. Prepară un mujdei de usturoi specific zonei (mujdeiul din Deltă este cel bătut cu ulei precum icrele de pește sau fasolea bătută) pe care îl diluează cu un polonic de zeamă din ciorbă.  Lipovenii mănâncă întâi peștele cu cartofii fierți cu mujdei dar și cu o bucată de mămăligă aurie și apoi servesc zeama din ciorbă, folosind, de asemenea, mujdei de usturoi și ardei iute (ciușcă cum îi spun localnicii).

Se poate servi cu o votcă sau altă  tărie  sau chiar cu un pahar de vin alb sec.

În afara Deltei, românii servesc borșul de pește ca pe orișicare ciorbă, în farfurie regăsindu-se atât bucățile de pește cât și zeama de la ciorbă.

Poftă bună!