Situată la altitudinea de 1360 metri, Fundata este cea mai înaltă localitate din țară. Aflată la mijlocul culoarului Rucăr – Bran, aceasta este străjuită de munții Bucegi și Piatra Craiului.

Din Bucureşti către Fundata, cel mai scurt traseu este via Târgovişte, de 170 kilometri iar drumul este unul accesibil. Ar mai fi variantele pe autostradă până la  Piteşti sau Ploieşti, ambele de circa 200 kilometri. Din Braşov, sunt mai puţin de 50 kilometri, însă drumul poate fi extrem de aglomerat de sărbători sau la sfârşit de săptămână.


Situată la graniţa dintre Transilvania şi Muntenia, aproximativ la mijlocul culoarului Rucăr-Bran, Fundata a avut din timpuri străvechi o importanţă aparte. În zonă, arheologii au descoperit pe trecătoarea Branului urmele unui castru roman. În secolele XIII-XIV, apar şi primele menţiuni despre aşezări omeneşti învecinate cu Fundata, iar pe 20 ianuarie 1368, domnitorul Ţării Româneşti Vladislav Vlaicu emite un document prin care acorda scutiri de vamă negustorilor din districtul Braşovului. Acest document arată importanţa economică a trecătorii Branului.

Primul document ce aminteşte de teritoriile comunei Fundata datează de la 1657 şi este o „listă a terenurilor arendate de castelan pe hotarul cetăţii Bran”, conform monografiei „Comuna Fundata, o istorie în imagini”, realizată de Nicolae Pepene şi Bogdan Florin-Popovici. La 1713 apare şi prima menţiune a locuitorilor Fundatei, fiind amintite 27 de familii.

Fundata este cunoscută în ţară, dar şi în străinătate, pentru potenţialul turistic. Şirnea, o localitate din comuna Fundata, a fost primul sat turistic al ţării noastre, prin experimentul reuşit din 1962, realizat de profesorul Nicolae Frunteş, originar din satul brănean. S-au înfiinţat la acea vreme un birou turistic, un birou de cazare, s-au trasat obiectivele turistice şi s-a realizat o colecţie etnografică. De atunci şi până în zilele noastre, comuna Fundata a fost vizitată de mii de turişti, iar sărbători precum „Nedeia munţilor”, datată la 1969, „Iarna la Şirnea” şi „Măsura laptelui” au atras turişti din întreaga lume. În ultimii ani, autorităţile au promovat turistic zona Fundata prin mai multe programe, puse sub egida „Suntem la înălţime!”.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Toate sărbătorile populare îşi găsesc la Fundata rădăcinile istorice, iar costumele populare vechi sunt purtate cu mândrie în zilele noastre, ca o punte între trecut şi prezent. „Ne bucurăm de faptul că am reuşit să-i convingem pe tineri să poarte costumele populare, cusute cu măiestrie artistică de bunicii şi străbunicii noştri. Nici un copil nu merge la colindat fără să poarte costumul popular, ceea ce ne arată dragostea lor faţă de neam, iar biserica ne este plină de oameni înveşmântaţi în portul românesc”, spune părintele uneia dintre bisericile ortodoxe din Fundata, în egală măsură păstrător de credință românească dar și de tradiție și spirit românesc.

De la un capăt la celălalt, Transilvania îşi răsplăteşte vizitatorii cu peisaje incredibile, oameni creativi şi primitori, dar şi cu tradiţii păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie. Întreaga zonă musteşte de splendoare şi încântare, de viață tipic românească iar satele sale păstrează şi astăzi acea atmosferă calmă şi odihnitoare, specifică satului transilvănean. „Veşnicia s-a născut la sat”, cum bine spunea Lucian Blaga, căci la sat timpul se scurge mai încet, ziua pare mai lungă, priorităţile sunt altele iar oamenii mai calzi. Este reţeta perfectă pentru ceea ce mulţi căutăm: linişte, relaxare şi timp pentru noi.

Într-unul dintre locurile unde se împleteşte Transilvania cu Muntenia, ne aşteaptă liniştit unul dintre cele mai pitoreşti şi idilice sate din România, ce veghează mândru asupra întregului ţinut mărginit de Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Fundataeste un mic sat aflat în sudul judeţului Braşov, ce face parte din comuna Fundata, alături de alte două sate la fel de frumoase, Fundăţica, aflat la o distanţă de circa 2 kilometri, la care se poate ajunge şi la pas, respectiv Şirnea, aflat pe valea estică a pasului Rucăr-Bran, la o distanţă de aproape 10 kilometri. Culoarul Rucăr-Bran lega în trecut Transilvania de Ţara Româneasca fiind considerat unul dintre cele mai importante drumuri comerciale.    

Fundata este, așa cum spuneam, comuna aflată la cea mai mare altitudinedin ţara noastră iar panorama care se arată de la cei 1360 de metri este una cu adevărat spectaculoasă. Satul Fundata este dispus în pantă iar pe măsură ce urci către punctul cel mai înalt, peisajul devine ameţitor pentru că cele două masive se arată din ce în ce mai mult.

Oriunde ai păşi, crestele semeţe şi ascuţite ale Bucegilor sau cele calcaroase ale Pietrei Craiului te vor însoţi iar aerul cel mai proaspăt îţi va purifica până şi sufletul. Aici te simţi cu adevărat deasupra tuturor, eşti în sat şi totuşi eşti atât de aproape de nori… Pentru aceia dintre noi care locuim în oraş, peisajul este uşor straniu fiindcă ochiul nostru este obişnuit să perceapă totul dintr-o altă perspectivă, la o altă scară, şi ni se pare ciudat să vedem munţii de la peste 1300 de metri. Oricum, satul are un farmec aparte atât pe orizontală cât şi pe verticală. Dacă atunci când privim în sus, percepem măreţie, grandoare, uimire şi dorinţa puternică de a explora crestele falnice, atunci când coborâm privirea către gospodăriile oamenilor, ne dăm seama că, de fapt, acolo totul se desfăşoară încet, domol iar oamenii trăiesc simplu, în contopire cu natura, fără aşteptări prea mari sau planuri pe termen lung.

Chiar dacă zona este în plină dezvoltare şi unităţile de cazare răsar ca ciupercile după ploaie, satul păstrează totuşi acea atmosferă calmă şi senină, ceea ce îl transformă într-una din destinaţiile perfecte pentru cei ce caută relaxare şi deconectare de la viaţa citadină. Pentru ceilalţi, există o mulţime de alternative de petrecere a timpului liber, zona fiind împânzită de locuri ce merită vizitate.

În primul rând, nu trebuie ratate cele două biserici ortodoxe din sat. Biserica ortodoxă veche este construită din piatră, acoperită cu lemn şi poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În această biserică, ce există de aproape 200 de ani, încă se mai ţin slujbe în zilele de sărbătoare iar localnicii vin aici cu mic cu mare. Atmosfera evlavioasă este tulburată uneori de câte un grup de turişti curioşi. La doi paşi se află Biserica ortodoxă nouă, a cărei construcţie a fost finalizată în anul 1943. Nici celelalte două sate care alcătuiesc comuna Fundata nu trebuie neglijate, Fundăţica şi Şirnea, cel de-al doilea fiind declarat primul sat turistic din România, în anul 1968. Turiştii erau transportaţi până la marginea localităților cu autocarele iar localnicii veneau cu căruţele sau săniile şi îi aduceau în sat pentru a lua masa şi a le face cunoscute tradiţiile locului.

De o frumuseţe aparte în toate cele patru anotimpuri sunt şi satele Măgura şi Peştera, aflate la o distanţă de 25-30 de kilometri. Ele sunt protagonistele majorităţii fotografiilor care promovează aşezările de la poalele Munţilor Piatra Craiului, însă drumul către aceste două minunăţii este unul destul de anevoios.

Un alt obiectiv care trebuie musai vizitat este Peştera Dâmbovicioarei, luat la pachet cu drumul spectaculos prin Cheile Dâmbovicioarei. Această porţiune de drum de aproximativ 2 kilometri este considerată una dintre cele mai frumoase graţie culoarului strâmt şi impunător creat de chei. La întoarcere, şi ruinele Cetăţii Oraţia merită o scurtă oprire. Întreg traseul nu depăşeşte 45 de kilometri.

Dacă tot suntem la capitolul „chei şi drumuri spectaculoase”, Cheile Zărneştilor sunt şi ele suficient de impresionante încât să merite o zi din sejurul nostru, împreună cu o vizită la Rezervaţia de Urşi „LIBEARTY”de la Zărneşti, prima rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România. Aceasta adăposteşte peste 80 de urşi liberi în cele 69 de hectare. Întreg traseul nu depăşeşte 80 de kilometri, trecând şi prin Bran, cu al său castel care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

De asemenea, Parcul Naţional Piatra Craiului şi Parcul Natural Bucegi oferă o multitudine de opţiuni iubitorilor de trekking, hiking, bungee-jumping, zbor cu parapanta sau schi.

Un alt aspect important al oricărei călătorii este legat de gastronomie. Fundata este recunoscută pentru caşul afumat, brânza de burduf dar şi brânza în coajă de brad. În zonă sunt mai mulţi producători de la care putem cumpăra aceste specialităţi preparate din lapte 100% natural şi de la care putem afla modul de preparare. Chiar şi turiştii francezi, a căror ţară excelează în brânzeturi, au fost încântaţi de savoarea diferitelor sortimente de brânzeturi realizate din ingrediente bio.

Deşi turismul este în plină expansiune, principala ocupaţie a localnicilor rămâne creşterea animalelor. E imposibil ca într-o plimbare de câteva ore în sat, să nu vedem cel puţin  o cireadă de vaci, un cârd de gâşte sau o turmă de oi. Interesant este faptul că, prin comuna Fundata trecea graniţa dintre Imperiul Habsburgic şi Ţara Românească iar unii dintre săteni aveau casele în Fundata şi grajdurile în Fundăţica, fiind astfel nevoiţi să prezinte paşaportul de fiecare dată când veneau să hrănească animalele sau să cureţe grajdurile.

Legat de acest aspect, sărbătoarea „Nedeia Munţilor”, una dintre sărbătorile care atrag cei mai mulţi turişti, este supranumită „târg de două ţări”. Cu această ocazie, ciobanii din Muntenia şi Ardeal se întâlneau pentru a schimba produse. Tradiţia se păstrează şi astăzi în scopul de a face cunoscute turiştilor tradiţiile zonei, portul popular, precum şi produsele tradiţionale.

Aşadar, Fundata poate fi destinaţia ideală atât pentru cei care vor să se bucure de simplitatea şi profunzimea vieţii la sat, cât şi pentru aceia care vor să descopere împrejurimile.