Perla Munților Apuseni cum este denumită, stațiunea balneoclimaterică Moneasa este situată în vestul țării, cuibărită într-o mică depresiune de pe valea Moneasa, relativ joasă, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 m. Stațiunea se află la 102 km de Arad si la 20 de km de orășelul Sebiș și este străbătută de cursul superior al râului Moneasa. 

Așezată într-o vale adăpostită de păduri, pe râul Moneasa, stațiunea Moneasa oferă un climat blând, favorabil curelor balneare, ce are un efect calmant asupra organismului uman. Aerul este încărcat cu ioni negativi, proveniți de la vegetația abundentă, și este benefic sănătății. Ba mai mult, spun unii că este, de fapt, cea mai ionizată zonă din țară.

Încă din vremuri de demult, Moneasa este recunoscută pentru izvoarele termale şi zăcămintele de fier. Documentele atestă localitatea încă din anul 1597, când principele Sigismund Bathory îi dă lui Kornis Gaspar de Goncz-Rusca proprietatea, cu tot cu cetatea Dezna, din care Moneasa făcea parte, şi cu izvoarele termale şi resursele de fier. Aşadar, primii care au profitat de resursele zonei au fost turcii, proprietari ai locului la acea vreme. Ei au deschis primele băi termale.

Un rol important în susținerea turismului zonal l-a avut Asociația Turistică din Arad, înființată în 1898, care organiza pe lângă excursii și reuniuni, serbări, edita anuare, publica articole și a făcut propuneri pentru practicarea sporturilor de iarnă în zona stat iunii Moneasa. Susținătorul turismului în zona Monesei a fost Czaran Gyula,care a exploatat potențialul touristic al zonei.

Eforturile depuse de autorități în zona Monesei au fost încununate de obținerea statutului de stațiune balneară, la 13 mai 1896, din partea Ministerului de Interne Regal Maghiar. Moment de la care s-au scurs mai bine de 2 secole, timp in care Moneasa a fost o adevărată fabric de sănătate pentru milioane de români.

Pe lângă aerul curat, mirosul pădurilor și florilor din pădure aici mai puteți găsi multă liniște și trasee turistice bine marcate pe care să vă plimbați în liniște și să vă bucurați de tot ce găsiti aici, de natura cu mulțimea pădurilor și a apelor întâlnite în această zonă.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Apele termale au temperatura de 25-32°C si sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, toate având efect binefăcător în cazul asteniei nervoase și a îmbolnăvirilor aparatului locomotor și a sistemului nervos periferic. 

Alături de factori naturali de tratament stațiunea Moneasa dispune de instalații pentru băi calde cu apa minerală în căzi și bazine, kinetoterapie, gimnastică medicală, instalații de elecro și fizioterapie, masaj, împachetări cu parafină, bazine cu apă mezotermală în aer liber, solarii pentru aerohelioterapie. La aceasta mai contribuie și aerul plăcut ozonat al parcului din jurul stațiunii și a pădurilor din apropiere. 

Clima stațiunii Moneasa este blândă datorită adăpostului oferit de culmile înconjurătoare. Foarte des în anotimpul de iarnă are loc fenomenul de inversiune de temperatură. Aceste inversiuni nu produc geruri prea mari, ceea ce explică existența castanului comestibil cât și a liliacului sălbatic din împrejurimi. Spectaculoasele culmi ale Masivului Codru-Moma din lanțul Apusenilor, constituite în buna parte din roci calcaroase și înălțate la altitudini ce nu depășesc de regula 1000 m, uneori golașe, strălucind în soare și contrastând cu verdele pădurilor, aduc așezării un plus de frumusețe și atractivitate.

Stațiunea Moneasa are mai multe atracții turistice care pe parcursul anotimpurilor unui an sunt tot atatea puncte importante de interes pentru turiști:

  • Ștrandul Moneasa
  • Pârtia de ski cu o lungime de 250 metri
  • Instalații pentru băi calde în cadă cu ape minerale, pentru electroterapie, hidroterapie și kinetoterapie, bazine în aer liber pentru băi reci cu ape minerale
  • Cetatea Dezna, Hanul Deznei
  • Tezaurul dacic de argint de la Gura Văii
  • Platoul carstic Tinoasa
  • Peștera Liliecilor
  • Peștera Albă
  • Grota de la băi
  • Cariera de marmură neagră și roșie
  • Cascada Boroaia
  • Rezervația de nuferi
  • Rezervația de laur – 10 km de Gurahonț
  • Casa pictorului și sculptorului Gheorghe Groza (nr.180)
  • Galeria de sculptură în piatră
  • Festivalurile de folclor și de artă tradițională românească cu desfășurare anuală

Pentru cazare în Moneasa vă recomandăm Hotel Parc Moneasa.

Hotelul Parc Moneasa este situat în centrul staţiunii balneo-climaterice Moneasa şi oferă un centru de wellness cu piscină interioară și diverse facilități spa. De asemenea, acesta are o sală de fitness și un restaurant care servește specialități locale. Hotelul satisface cele mai rafinate gusturi, în cele 4 restaurante de care dispune și bucătari dintre cei mai buni. Hotelul, având spații de conferințe, poate  organiza traininguri, simpozioane, conferințe cu o capacitate de 200-300 locuri.

Tot în incinta hotelului Parc aveți un bar intim de noapte, 2 baruri și 3 terase iar în spatele hotelului curge un râu cristalin de o frumusețe rară, când te trezești te întâmpină susurul blând al apei si foșnetul frunzelor pădurii.

În afară de Hotel Parc, Moneasa vă mai oferă și alte locuri minunate de odihnă și recreere: Hotel Panoramic, Guest House Lacul Linistit, Pensiunea Mayumi, Vila Dende, Vila Tanamera, Vila Lyly, Casa Flori de Nuc și Pension Ladyna.

Și, nu uitați, un element cu mare atractivitate. În fiecare vară. În luna iulie, la Moneasa are loc un Festival al Clătitelor cu mare succes la public.

Chiar merită să mergeți la Moneasa.