Orașul Techirghiol este situat la 16 kilometri sud de municipiul Constanța, în vecinătatea stațiunii Eforie Nord (la numai 2 kilometri), pe malul lacului cu același nume. Orașul Techirghiol are o populație de peste 7.000 de locuitori. Techirghiol se numără printre stațiunile balneoclimaterice cu renume național și internațional, datorită proprietaților curative ale Lacului Techirghiol. Apa sărata și bogată în minerale și nămolul sapropelic extras din adâncurile sale sunt utilizate cu succes în tratarea reumatismului, anemiei, rahitismului, spondilozei, hipotiroidiei și a altor afecțiuni neuromotorii, cutanate sau endocrine.

Istoria Techirghiolui, atât cât s-a lăsat ea cercetată până acum, ne poartă din antichitate, de la Iason şi legenda Argonauţilor petrecută pe ţărmuri euxine, acolo unde marea şi lacul se logodesc cu o floare, la bătrânul orb Techir şi măgarul sau, tămăduiţi în apele lacului, de la Apostolul Andrei, ocrotitorul Dobrogei, la domnitorul Mircea cel Bătrân şi până în vremurile de apus ale ocupaţiei otomane.

Staţiunea Techirghiol este favorizată de climă de stepă marină, fiind mai adăpostită de brizele puternice ale mării şi de vânturile de nord-est, datorită distanţei faţă de mare şi reliefului din jur. Staţiunea balneoclimaterică Techirghiol beneficiază de existenţa unor condiţii naturale deosebite, concretizate în prezenţa unor factori naturali sanogeni şi anume: climatul stimulent, nămolul sapropelic şi apă cloruro-sodică-iodurata a lacului.


Prima mențiune documentară a localitatii Techirghiol datează de la jumătatea secolului al 16-lea, atunci când Dobrogea se afla sub dominația Imperiului Otoman. Denumirea turcească a lacului apare în firmanele sultanului Suleiman Magnificul.

Înainte de a se numi Techirghiol (Lacul lui Techir), el s-a numit Tekfur Golu (Lacul vărgat) şi chiar Tekfur Koy (Satul vărgat). Termenul de vărgat îi vine de la culoarea stranie pe care o are lacul adesea vălurit. În 1560 Tekfur-koy era o localitate importantă a Dobrogei otomane, reşedinţă de caza (unitate administrativă asemănătoare plasei). De unde ştim acest lucru? Din două firmane ale sultanului Soliman (Suleyman) Magnificul, documente adresate domnitorului Moldovei Alexandru Lăpuşneanu şi în care se făcea referire la câteva aşezări din Dobrogea. Tekfur-koy era aşadar o localitate importantă şi este posibil ca la un moment dat să fi fost vizitată chiar şi de către Sultanul Soliman. Acesta trecuse prin Dobrogea în 1538 timpul unei campanii militare în Moldova (contra lui Petru Rareş). Ştim din jurnalul acelei expediţii că Soliman a ajuns atunci la Bulbul (Ciocârlia), Kara Muratli (Mihail Kogălniceanu de Constanţa), Carasu (Medgidia) şi Esterabad (oraş dispărut azi, din zona Târguşor) şi este foarte probabil să fi atins şi punctul Tekfur-koy. Legat de acest vechi nume al Techirghiolului avem şi o legendă, care asemenea tuturor miturilor are şi un sâmbure de adevăr. Se spune că, odată, de mult, turcii se luptau în Sudul Dobrogei cu bizantinii (!). Una dintre bătălii s-ar fi purtat, zice povestea, chiar pe malul Lacului Vărgat. Înaintea luptei, otomanii s-au aşezat la rugăciune, cadiul a cerut ajutor lui Allah iar apoi toţi soldaţii au strigat în cor Dumnezeu să ne ajute, Tekpur (potrivit sursei, Analele Dobrogei, serie veche). Potrivit unei alte variante Tekir are şi sensul a ceva ce se învârte asemeni unei roţi. Sunt poveşti fel de fel legate de vechiul Techirghiol. Pe atunci, pe vremea lui Soliman Magnificul, era un oraş important. A decăzut apoi, din cine ştie ce motive, pentru a renaşte în secolul XIX iar astăzi dăinuie în continuare, cu ale sale poveşti minunate.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

După 1 decembrie 1878, dată la care Dobrogea redevine pământ românesc, Techirghiol își câștigă renumele în rândul intelectualilor români. Beneficiile nămolului sapropelic atrag personalități ale vremii, precum: Mihail Kogălniceanu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu și Tudor Arghezi, care își construiesc reședințe de vară pe malul lacului.

În anul 1894, Ministerul Agriculturii și Domeniilor vinde Societății de binefacere Eforia Spitalelor Civile din București 100 ha pe malul lacului. Astfel, se pun bazele localității Techirghiol de astăzi.

La 1 ianuarie 1928, Techirghiolul primește statutul de stațiune balneară. În anul 1930, stațiunea Techirghiol avea o plajă amenajată cu suprafața de 6000 mp, 23 de hoteluri, 318 vile și un sanatoriu.

Lacul Techirghiol este declarat monument al naturii în 1972. Ca măsură de protectie și conservare, circulația cu ambarcațiuni pe lac a fost interzisă, măsura păstrandu-se pana in prezent.

Plaja stațiunii Techirghiol se desfășoară pe malul nordic al lacului, acolo unde este amplasată întreaga așezare. Cunoscută sub denumirea de “Băi reci”, plaja localității are dimensiuni reduse și este acoperită cu nisip. Pe timpul sezonului estival, plaja este populată de turiștii care se bucură de efectele terapeutice ale nămolului extras din lac, dar și de relaxare, zona fiind liniștită și ferită de aglomerația specifică litoralului. Nămolul poate fi achiziționat pentru sume modice de la vânzătorii ambulanți care își desfășoară activitatea în zona plajei.

Stațiunea Techirghiol oferă cazare în hoteluri de mici dimensiuni, vile și pensiuni, în care turiștii se pot bucura de o atmosferă intimă și relaxantă. Unitățile de cazare sunt dispuse atât în centrul stațiunii, cât și pe străduțele liniștite și umbroase ale Techirghiolului. De remarcat este Hotelul Anina 3*, amplasat în centrul stațiunii, unde veți găsi condiții bune de cazare. De asemenea, turiștii pot opta pentru cazare în cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare sau în cadrul Centrului Social-Pastoral din incinta Mănăstirii Sfanta Maria, unde pot beneficia și de tratament balnear.

Techirghiolul le oferă turiștilor posibilități diverse de servire a mesei. Pe lângă restaurantele care aparțin hotelurilor și pensiunilor, în centrul stațiunii sunt deschise terase, pizzerii, restaurante, fast food-uri și patiserii.

Punctul forte al stațiunii Techirghiol este tratamentul balnear.
Techirghiol și-a câștigat renumele de stațiune balneară datorită proprietăților curative ale Lacului Techirghiol. Nămolul sapropelic extras din adâncurile lacului este folosit cu succes în cele doua baze de tratament existente în statiune. Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol dispune de una dintre cele mai mari baze de tratament de pe litoralul românesc.

În baza de tratament a sanatoriului se pot trata până la 800 pacienți și se pot realiza peste 2500 proceduri zilnic. O bază de tratament modernă există și în cadrul Centrului Social-Pastoral al Mănăstirii Sfanta Maria. În ambele baze de tratament se efectuează băi de namol, băi sarate cu apă din lacul Techirghiol, băi galvanice, băi de plante, masaj, kinetoterapie, electroterapie, magnetoterapie. Procedurile sunt utilizate cu succes în tratarea afecțiunilor reumatismale, posttraumatice, ale sistemul osos, ale sistemului nervos central și periferic, afecțiunilor ginecologice, dermatologice, vasculare și endocrine.

Techirghiol este o stațiune destinată persoanelor care iubesc liniștea și relaxarea. Principala atracție a stațiunii este lacul Techirghiol.

Situat între stațiunile Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud, lacul Techirghiol este cel mai întins lac salin din Romania. Fauna și flora care populează lacul furnizează materia primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenți minerali activi care îi dau o valoare terapeutică deosebită. Lucios, onctuos, cu un miros caracteristic, nămolul sapropelic posedă proprietati care îl fac foarte util în tratamentul diferitelor afecțiuni.

Din toate punctele de vedere, nămolul de la Techirghiol este unic. În bazele de tratament, nămolul se folosește încălzit pentru diverse proceduri și în amestec cu apa sărată din lac, pentru băi la cadă.

Pe plaja amenajată pe malul lacului, turiștii își ung corpurile cu nămolul-minune. Aceasta este prima și cea mai veche metodă de tratament cu nămol, folosită încă din secolul al XIX-lea pentru tratament.

În inima stațiunii, într-o zonă liniștită, se află Mănăstirea Sfanta Maria, o oază de spiritualitate și pace. Mica biserică din lemn este originară din Maramureș și a fost adusă la Techirghiol în anul 1951.

In interiorul mănăstirii funcționează un mic, dar deosebit muzeu al creștinismului dobrogean. Într-o plimbare relaxantă prin centrul stațiunii veți observa statuia lui Techir împreună cu măgarul său. Potrivit legendei, bătrânul Techir ar fi fost cel care a descoperit beneficiile nămolului sapropelic din lac. Olog și orb, Techir călătorea împreună cu măgarul său atunci când s-a împotmolit în nămolul lacului. Mare a fost bucuria bătrânului atunci când și-a dat seama că datorită nămolului ochii săi puteau distinge din nou o geană de lumină, iar picioarele sale erau vindecate. De asemenea, rănile măgarului se vindecaseră și ele. Vestea vindecării miraculoase s-a răspândit rapid și o mulțime de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scăldându-se și ungându-se cu nămol pentru a se vindeca în tratamentul diferitelor afecțiuni.