Cine caută relaxare şi aer curat, dar şi altă apă decât cea a piscinelor, se îndreaptă în perioada de vară spre Sovata, vestită pentru lacurile sărate. Oamenii vin aici pentru lacurile cu apă sărată, pentru linişte şi aer curat. Și, bineînțeles pentru condițiile de cazare, masă și tratament, pentru efectele binefăcătoare ale factorilor terapeutici de la Sovata. Și, în mod sigur, pentru aerul tot mai occidental, al unei stațiuni renăscute de o administrație și de niște directori de hotel și unități turistice dispuși permanent să ofere turiștilor condiții tot mai bune, chiar excepționale.

În ultimii ani, stațiunea Sovata a devenit din ce în ce mai cautată de turiștii români și străini, mai ales pentru nenumăratele posibilități terapeutice și de relaxare pe care aceasta le oferă. Verile răcoroase și iernile blânde îmbie vizitatorul să se relaxeze într-un peisaj parcă desprins din basme.

Celebră pentru calitatea apelor și a unităților de cazare din zonă, Sovata se potrivește oricui, fie că își dorește un pachet de tratament complet, fie că vrea numai să petreacă o vacanță minunată, relaxată, departe de agitație. Din acest motiv vă indicăm să citiți acest articol și să vă programați măcar câteva zile din concediul de anul acesta la Sovata.

People relaxing at the beach in Sovata, Transylvania, Romania.

Turiştii care ajung aici vorbesc despre minunile apelor termale, care tratează multe afecţiuni. Iar afacerile s-au dezvoltat. Există SPA şi proceduri moderne de tratament. Iar oaspeţii vin din toate colțurile lumii.

Hotelierii se chinuie acum să țină ritmul. De la an la an, numărul turiștilor crește, spun unii, și cu 50 la sută.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Menţionată pentru prima oară la 13 septembrie 1578, în actul de privilegiu imperial al Principelui Cristofor Bathory, act confirmat mai târziu şi de Sigismund Bathory, “Confirmatio Assecurationis possessionis Zowatha“,

Sovata este cea mai modernizată stațiune balneoclimaterică din țara noastră. Apele izvoarelor şi a lacurilor sărate erau folosite pentru băi, încă din vremurile premergătoare secolului al XVIII–lea. În 1872 au fost puse bazele primei băi publice din localitate, denumită “Gera”, autorizată ca şi baie terapeutică în 1876. În perioada 1875-1881 a luat naștere Lacul Ursu, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa.
În urma efectuării unor studii complexe asupra proprietăților curative ale apelor noului lac, fondatorul stațiunii moderne, Sofalvi Illyes Lajos, s-a decis asupra valorificării resurselor naturale unice, Stațiunea de Sus, fiind întemeiată oficial în anul 1900. În 1902 el a cumpărat și Băile Gera, unificând astfel cele două băi.

Pasionată de călătorii, Regina Maria, poposea în 1926 la Sovata și nota în jurnalul personal: “Primire extraordinară la Sovata, oamenii, săraci, stând cu picioarele până la glezne în noroi, ca să-mi ofere multe flori frumoase“. Regina mai spunea:”Lacul și odihna pe care le-am avut la Sovata îmi fac întotdeauna bine, este o veritabilă cură”.

La o sută de ani de la vizita Reginei Maria la Sovata putem spune fără teama de a greși că astăzi Sovata este cea mai căutată stațiune din România de turiștii români și străini.

Am încercat să aflăm care sunt motivele pentru care oamenii care au fost cel puțin o dată la Sovata recunosc și susțin supremația acestui loc din România. Am identificat 12 motive în acest sens:

1. Sovata are azi unități de cazare și tratament ultramoderne

Unitățile de cazare și tratament reprezintă mândria stațiunii. Hotelurile Danubius Health & Spa Resort BRADET și Danubius Health & Spa Resort SOVATA sunt printre cele mai cunoscute și apreciate pentru paleta larga de tratamente disponibile(terapie antistress, balneo, hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, pneumologie, dermatologie, fototerapie, ginecologie, fizioterapie).

Mai mult, aflat la baza Lacului Ursu, spa-ul Danubius cuprinde piscina acoperită, jacuzzi, bazin de copii, kneipp cald si rece, bazin de imersie, bază de tratament, sală fitness, bazin cu apă sărată, saune, solar, masaj, baie cu aburi și cameră de relaxare.

Astfel, indiferent dacă suferi de afecțiuni fizice sau neurologice sau îți dorești numai s te relaxezi, spa-urile Danubius îți vor oferi tot ceea ce îți dorești.

2. Micile ”minuni dulci de la Sovata”

Numeroși turiști trec pe lista lor de “minuni de la Sovata” și cozonacul secuiesc, cunoscut sub denumirea de Kurtos Kalacs. Colacul, pufos și aromat pe dinăuntru, crocant și caramelizat pe dinafară este una dintre micile plăceri ce fascinează turiștii.

Sovata însăși miroase a vanilie și scorțișoară, iar copiii se dau în vânt după acest desert unic. În zonă vei gasi colacul preparat dupa tradiții vechi secuiești și după rețete numai de localnici știute. Mereu proaspăt și aromat, mereu cald și îmbietor, nu poți să pleci din Sovata fără să fi gustat măcar această delicatesă locală.

3. Apă sărată și relaxare sănătoasă

Apa este personajul principal în povestea Sovatei. De la tratarea și vindecarea unor boli ginecologice, ale unor afecțiuni degenerative, inflamatorii, reumatismale și până la tratarea unor boli cardiovasculare, apa sărată a lacurilor din Sovata este benefică tuturor celor care vor să își îmbunătățească sănătatea.

Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat din stațiune și sufletul acesteia, fiind și pe lista unor recorduri mondiale. De exemplu, este singurul lac sărat din lume ce e totuși înconjurat de o vegetație bogată, în ciuda faptului că se afla situat pe un munte de sare.

Lângă Lacul Ursu există și un lac sărat mai mic: Lacul Aluniș, care, deși nu este la fel de amenajat pe cât este Lacul Ursu, oferă turiștilor aceleași beneficii asupra sănătății și relaxării. Pe lângî Hotelurile Danubius, în apropierea acestor lacuri sărate se află si Hotel Belvedere***Hotel Lacul Ursu*** și Hotel Făget**, perfecte pentru vacanțe cu familia și pentru grupuri de tineri sau cupluri aflate in căutarea relaxării.

4. Înghețată aromată și rece care te îmbie atunci când ieși de la ștrand

În apropiere de Lacul Ursu sunt numeroase standuri stradale cu înghețată foarte bună, prezentând toate aromele posibile.

Perfectă în arșița verii, înghețata de la Sovata devine din ce în ce mai cunoscută, iar copiii se întrec în a gusta toate sortimentele – care nu sunt puține deloc. După un gulaș picant, o înghețată excelentă face deliciul oricărui turist.

5. Vederea panoramică asupra Lacului Ursu

Peisajul este primul care te fascinează atunci când vrei să vizitezi Lacul Ursu. Restaurantul Ciuperca Mică de pe malul lacului nu oferă numai un meniu excelent, ci și o panoramă superbă asupra lacului.

La fel, restaurantul de la intrarea în Lacul Ursu îți oferă un peisaj panoramic nemaivăzut asupra Lacului Ursu și a vegetației care îl înconjoară, făcându-te să vrei să savurezi măcar o cafea în timp ce te bucuri de priveliștea asupra lacului.

6. Gulaș ca la mama acasa

După o zi petrecută la spa sau înotând în apă sărată, ai nevoie să îți recapeți forțele, iar când e vorba de Sovata, ai toate motivele să nu refuzi o porție de gulaș (sau ‘gulyas’, dacă e să respectăm scrierea pe care o vei găsi in meniuri).

Bucătarii din zonă par într-o continuă competiție să ofere turiștilor un adevărat recital culinar, iar gulaș-ul este rege. Preparat dupa rețete tradiționale, gulaș-ul este cel mai căutat fel de mâncare din stațiune. îl recomandăm pe cel de la Hotelul Danubius ca fiind excelent, însă trebuie să încerci mai multe înainte de a da un verdict final.

7. Stațiune in plin proces de reinventare

Sovata a făcut subiectul a numeroase investiții de milioane de euro, astfel încât majoritatea hotelurilor vechi au fost renovate și au inaugurat spa-uri noi și piscine. Au apărut numeroase zone inedite de petrecere a timpului liber, precum și zone de agrement perfecte pentru întreaga familie.

Străduțele curate, pline de flori, micile părculețe, fântânile arteziene, învecinarea cu zone turistice deja celebre (excursii ghidate la Praid, Corund, Câmpu Cetății, Odorheiu Secuiesc, Călimănești, Rimetea) dar și vizite la Sighișoara și Târgu Mureș, drumețiile montane și Muntele de Sare, toate acestea reprezintă tot atâtea motive pentru care ai vrea să vizitezi Sovata în orice anotimp.

8. Zona montană perfectă pentru plimbările de seară

Prin Sovata trec opt dintre traseele consacrate ale Muntelui Gurghiu, iar stațiunea în sine îmbie la plimbări și drumeții.

Unul din cele mai populare trasee este cel care înconjoară toate lacurile din stațiune. O drumeție până la Muntele de Sare, Vârful Cireșelu sau Dealul Saca este binevenită pentru turiștii dornici de mișcare și curioși să exploreze o zona unică. Pentru o plimbare de sear[, pentru aer curat, soare și relaxare, dealurile împădurite și lacurile sunt cele mai bune terapii pentru minte, corp și suflet.

9. Trenulețul stațiunii și Mocănița

Sovata este o stațiune perfectă și pentru familiile cu copii, pentru că localnicii se străduiesc să-i atragă cu activități și pe cei mici. Astfel, există un trenuleț care-i poate plimba pe cei mici (și pe cei mari deopotrivă) prin stațiune. Conductorii sunt veseli și prietenoși, iar pentru deliciul celor mici, de cele mai multe ori se antrenează in diverse giumbușlucuri (muzica, claxoane și salutarea tuturor oamenilor de pe stradă).

În cazul în care îți dorești un traseu mai lung decât cel al trenulețului stațiunii, îți recomandăm să încerci și Mocănița. Recent reabilitată, Mocănița pe aburi și-a reluat traseul Sovata – Câmpu Cetății. Călătoria de aproape două ore cu trenul cu aburi oferă turistului o întoarcere în trecut și o aventură magică, desprinsă parcă dintr-un basm.

10. Parc de aventură pentru întreaga familie

Adrenalin Plus, parcul de aventură din Sovata este cu siguranță unul dintre locurile cele mai căutate de tineri, dar și de familiile cu copii. Tiroliana, aventurile printre brazi, nenumăratele surprize, activitățile de grup, provocările, toate acestea fac din parc un loc in care fiecare își poate descoperi o nouă pasiune și o nouă abilitate.

În timp ce te aventurezi în cele mai diverse activități, poți admira un peisaj magnific și te poți bucura de distracție, aer curat, și de prieteni noi pe care o să ți-i faci pe loc.

11. Langoșul și combinația ideală de smântană și brânză

Tot în sfera turismului culinar, nu putem să nu adăugăm langoșii pe listă. Langoșii sunt plăcinte prăjite, tipice zonei, iar în combinația de brânză, smântână și usturoi devin adevărate delicatese tradiționale.

În Sovata vei găsi langoși proaspeți aproape oriunde competiția e mare, pentru că fiecare se laudă că-i prepară pe cei mai buni din stațiune. Pufoși dar și crocanți, fierbinți si răcoriți de smântănă, langoșii sunt gustarea perfectă pentru o după amiază plină de aventură.

12. Piața cu obiecte tradiționale

Sovata nu este o stațiune extrem de întinsă, așa că piața mică din capătul stațiunii (de pe Strada Trandafirilor) este un adevărat tărâm de basm. De la pepeni verzi la ii tradiționale, obiecte din lemn, suveniruri, vase de ceramică și podoabe lucrate manual, piața tradițională din Sovata bucură ochiul și inima. Mică, cochetă, plină de viață și de farmec, de o rară bogăție, acest loc magic te va încânta și te va cuceri cu frumusețea ei.

Tu ai vizitat vreodată Sovata? Ce amintiri frumoase ai legate de aceasta stațiune montană? Dacă nu ai vizitat încă Sovata, poți alege una dintre ofertele noastre pentru concediul tău în țară. Fiindcă www.coltisorderomania.ro promovează cele mai frumoase destinații turistice din România.