Alba Iulia, în româna veche Bălgrad, (în maghiară Gyulafehérvár, în trad. Cetatea Albă a lui Iuliu, în latina medievală Alba Iulia, în germană Weißenburg, apoi Karlsburg) este municipiul de reședință al județului Alba, format din localitățile componente Alba Iulia (reședința), BărăbanțMiceștiOarda și Pâclișa. Se află în zona de sud-vest a Transilvaniei, pe malul râului Mureș.

În antichitate, pe locul actualei cetăți s-a aflat castrul roman Apulum. Orașul a fost între anii 1541 și 1711 reședința principilor Transilvaniei și astfel capitala politică a Principatului Transilvaniei. Între 1595–1596, sub Sigismund Báthory, respectiv între 1600–1601, sub Mihai Viteazul, a fost reședința conducătorului politic al MoldoveiTransilvaniei și Țării Românești, aflate în uniune personală. La 1 decembrie 1918 a fost locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța simbolică a orașului, datorită rolului său de capitală istorică.

Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270 m, la o distanță de 340 km de București, 100 km de Cluj, 70 km de Sibiu și la 241 km de Arad și are o suprafață de 10.365 ha. Este așezat în perimetrul format de râul Ampoirâul Sebeș, crestele munților Apuseni și Podișul Transilvaniei. Orașul propriu-zis este așezat pe prima terasă a Mureșului, care formează spre est un șes lung de 8–10 km și lat de 2–4 km. Partea de vest a orașului este străjuită de înălțimile împădurite ale Munților Metalici cu Vârful Mamut (630 m). Spre est, peste Mureș, se disting dealurile argiloase de culoare roșiatică ale podișului ardelean, erodate de râurile Mureș, Sebeș și Secaș, acestea formând un șir de râpe cu forme interesante și vegetație rară. Spre partea de sud se văd culmile munților Sebeșului, cu Vârful Șurianu (2245) și cu vârful Pătru (2130). Municipiul Alba Iulia este așezat în centrul podișului ardelean, la 46°05′ latitudine nordică și 23°34′ longitudine estică, 330 m altitudine, într-o zonă de interferență a dealurilor ce coboară din Munții Trascăului cu șesurile din valea cursului mijlociu al Mureșului.

Principala zonă istorică a orașului este Cetatea Alba Carolina, dezvoltată foarte mult de Carol al VI-leaHabsburgii au redenumit orașul în Karlsburg în onoarea sa. Fortăreața în stil Vauban cu 7 bastioane, în formă de stea, a fost construită în perioada 17161735, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fiind cea mai impresionantă de acest tip din sud-estul Europei, în special datorită porților triumfale ce asigurau accesul, inițial în număr de șase.

Principalele obiective turistice care sunt situate în interiorul fortificației sunt: Catedrala Romano-CatolicăCatedrala Încoronării, Muzeul și Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan, situată în ansamblul arhitectural al porții a 3-a a cetății, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea, Cloșca si Crișan, Traseul Celor Trei Fortificații – incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorită de voievodul Mihai Viteazul, Busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria etc.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În interiorul Catedralei Încoronării se află două importante lucrări de artă care au scăpat de teroarea și prigoana comunismului, reprezentându-i pe regele Ferdinand și pe regina Maria. În interiorul Catedralei Romano-Catolice este îngropat guvernatorul Ioan de Hunedoara. Pe partea laterală stânga a Catedralei Romano-Catolice, deasupra unui vitraliu se poate vedea o interesantă poziționare a trei capete de cal cu trei urechi, fiecare cap cu câte două urechi, sculptură realizată și poziționată într-un mod interesant. În cripta catedralei se află înmormântat episcopul Áron Márton.

Catedrala romano-catolică Sf. Mihail este o remarcabilă operă de arhitectură religioasă în stil romanic târziu, cel mai valoros monument de arhitectură din Transilvania, de aceași vârstă cu celebra Catedrală Notre-Dame de Paris, 1247 – 1291. A fost construită în perioada 12471291, dezvoltând o basilică din sec. 9, distrusă parțial de mongoli la marea invazie din anul 1241, și se pare că la elaborarea planurilor inițiale a contribuit și arhitectul francez Villard de Honnecourt.

Alba Iulia este înainte de toate Capitala Marii Uniri de la 1918.

1 decembrie 1918

Alba Iulia, Casina Militară, 1 decembrie 1918, ora 12.00. Momentul central al evenimentelor de acum 100 de ani l-a reprezentat citirea a Rezoluției Unirii în plenul Adunării de către Vasile Goldiș și apoi adoptarea ei în unanimitate de către cei prezenți. Textul rezoluției, în zilele noastre gravat pe peretele interior al Sălii Unirii, precizează la punctul întâi că: „Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România“.

Astfel, 1 decembrie 1918 rămâne un moment istoric fără precedent pentru Alba Iulia. Căci oraşul, care avea la acel moment numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri, a trebuit și a acceptat să răspundă provocării de a organiza, în doar 10 zile, un eveniment unic, Marea Adunarea Naţională.

Reședință a guvernatorului provinciei romane Dacia, sub numele Apulum, primă capitală a provinciilor românești sub Mihai Viteazul, la 1600, capitală a Principatului Transilvaniei, iar în zilele noastre Capitală a Marii Uniri sunt doar câteva dintre atributele care fac cinste orașului Alba Iulia.

Apulum, Bălgrad, Alba Iulia, Weissenburg, Gyulafehervar, Alba Carolina, Carlsburg, Karolyfehervar sunt denumirile sub care Alba Iulia a intrat în istorie. Diferențele sunt doar de esenţă lingvistică, date de înscriere în documentele oficiale sau de pronunția locuitorilor de origine română, maghiară și germană.

Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României.

Alba Iulia zilelor noastre este un oraș multicultural, profilul său fiind definit de diversele culturi suprapuse și de un patrimoniu arhitectonic unic, ce se cere descoperit și redescoperit, chiar reconstituit atât din perspective istorice cât și din perspective etnice, antropologice, culturale etc.

2018, un an deosebit de important în istoria contemporană a României, un an măreț, anul Centenar, cel care pune pe harta istoriei naționale aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire a Principatelor României. Un astfel de moment nu poate fi celebrat altfel, decât printr-o plimbare imaginară în Alba Iulia, capitala de suflet a românilor.

Începem turul Albei Iulia cu cel mai important obiectiv, Cetatea Alba Carolina, edificată la începutul secolului XVIII, cetate de tip Vauban construită cu eforturi deosebite și cu ajutorul a peste 20.000 de țărani români, după proiectul realizat de arhitectul Italian Giovanni Morando Visconti. Cetatea avea sistem de canalizare, fântâni pentru aprovizionare cu apă, depozite de alimente, moară și diverse amenajări pentru a asigura cele necesare pe timp de război pentru peste 10.000 de soldați. În interiorul cetății vom regăsi Castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina care a reprezentat un centru deosebit de important al Romanilor pe teritoriul Daciei; Castrul a fost parțial reconstruit și face parte acum din Traseul celor Trei Fortificații care înglobează Castrul roman, Cetatea Medievală și Cetatea Alba Carolina, o incursiune în timp, în trei epoci diferite și oferă o panoramă spectaculoasă spre orașul de jos și împrejurimi.

Porțile Cetății Alba Carolina reprezintă repere esențiale pe lista obiectivelor de vizitat. Poarta I se află în partea estică a cetății, în dreptul Bastionului Sf. Capistrano și oferă acces în cetate. Poarta are formă de arc de triumf cu trei deschideri, străjuite de patru pilaștri monumentali, este decorată în centru cu stema Casei de Austria, încadrată de reprezentări statuare ale lui Venus și Marte, iar la extremități, cu două bombarde. Fațadele porții sunt sculptate cu reprezentări din mitologia antică. Poarta a II-a este compusă din doi stâlpi laterali încastrați în zidurile cetății, decorați cu ghirlande de frunze și flori și doi stâlpi interiori decorați cu doi atlanți care susțin greutatea porții pe umerii lor. Poarta a III-a este cea mai importantă și este poarta principală de intrare în Cetate. Este decorată cu reprezentarea ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, iar la interior se află construită o celulă unde se presupune că a fost încarcerat Horea, conducătorul Răscoalei de la 1784. Panourile principale sunt decorate cu reprezentări de inspirație militară și politică iar fațada interioară este decorată cu patru statui reprezentând TemperanțaÎnțelepciuneaDreptatea și Forța. Vis a vis de Poarta a III-a stă impunător, Obeliscul Horea Cloșca și Crișan cu înălțimea de 20 metri, ridicat pentru a marca 150 de ani de la execuția conducătorilor Răscoalei de la 1784. Poarta a IV-a are o intrare semicirculară și este străjuită de doi pilaștri decorați cu atlanți. Luneta este decorată la interior cu un mascheron și simbolul heraldic al Habsburgilor. Poarta a V-a este situată în partea vestică a cetății, în apropiere de Ravelinul Sf. Mihail și comunică printr-un tunel cu Poarta a VI-a, poartă care a fost descoperită în timpul lucrărilor de reabilitare ale cetății și are o formă de tunel boltit. 

Continuăm turul cu Catredrala Încoronării, așa cum o spune și numele, a fost construită cu ocazia încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, între anii 1921- 1922 și se numără printre cele mai importante catedrale din țară alături de Catedrala Romano- Catolică Sfântul Mihail care a fost ridicată în forma actuală în 1246 și este considerată a fi cel mai valoros monument de arhitectură romantică din Transilvania împreună cu Palatul Episcopiei Romano- Catolice, care a fost construit în aceeași perioadă și a servit, așa cum o spune și denumirea, ca sediu al episcopiei. Un alt palat important este Palatul Principilor, construit în sec. al XV-lea pentru a servi inițial drept reședință principilor Transilvaniei și vestita statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată din bronz, amplasată în fața acestuia, inaugurată în 1968 cu ocazia semicentenarului marii uniri. În apropiere se află amplasat Muzeul Unirii care este compus din clădirea Babilon construită între anii 1851-1853, unde funcționează muzeul propriu-zis din anul 1968 și Sala Unirii construită între anii 1898-1900, un monument în sine, locul unde s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România.  În apropiere de Catedrala Încoronării se regăsește un muzeu de artă religioasă unic în România, denumit sugestiv Museikon, deschis publicului în noiembrie 2017, unde vizitatorii pot să vadă atât expoziții permanente cât și vernisaje temporare.

Un alt reper de neratat este Biblioteca Batthyaneum, înființată la 1798 de contele Batthyany Ignac, episcop romano-catolic al Transilvaniei și găzduiește în prezent peste 50.000 de cărți, 19.000 documente și aproximativ 600 incunabule. Cel mai valoros exponat este fragmentul din Codex Aureus (111 file) care conține evangheliile după Matei și Marcu. Următorul în șirul edificiilor istorice din Cetate este Palatul Apor, construit între anii 1670-1690 în stil gotic târziu, care a fost recent restaurant și servește astăzi ca sediu secundar al Universității 1 Decembrie 1918, înființate în 1991. În fața universității se află Piața Cetății, amenajată cu ocazia restaurării cetății Alba Carolina și reprezintă zona centrală de organizare a evenimentelor importante din oraș. În partea sudică a pieței se află clădirea Ierihon, construită inițial la 1756, distrusă complet și reconstruită în forma actuală la 1900 și care găzduieste în prezent Protopopiatul Romano-Catolic, iar la parter un restaurant. Tot în Piața Cetății se află Monumentul Losenau ridicat în 1853 în amintirea colonelului Ludwig Losy von Lossenau, căzut în timpul Revoluției de la 1848 și Monumentul Custozza ridicat în 1906 în memoria soldaților români căzuți în războiul austro-italian din 1866, lângă Custozza, Italia. Amplasat, de asemenea în Piața Cetății se află Muzeul Principia, deschis în 2015 și care pune în valoare în scop turistic o parte din Castrul Roman Apulum.

Turul imaginar al orașului continuă cu Parcul Unirii, situat în fața Catedralei Încoronării, reamenajat recent, în mijlocul căruia se află Fântâna Cinetică realizată din inox și sticlă de Murano, dotată cu lumini și muzică. Dacă vă doriți să găsiți locul ideal pentru plimbare și relaxare ar trebui sa alegeți Traseul Sudic, cel mai extins loc de promenadă din oraș, amenajat cu piste de biciclete și alei. Dinspre Poarta  a VI-a traseul se continuă cu  Bastionul Trinitarienilor, Bastionul Sfântul Ștefan și Bastionul Eugeniu de Savoia, Centrul de Echitație, Ravelinul Francisc de Paola, zona de acces la Bastionul Eugeniu de Savoia, Bastionul Sfântul Ștefan și Biserica din lemn Mihai Viteazul. Poarta de acces de lângă biserică duce către Bastionul Eugeniu de SavoiaTraseul Nordic fiind cel mai lung din Cetate și care cuprinde patru bastioane, Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfânta Elisabeta, Bastionul Carol al VI-lea și Bastionul Capistrano, două grădini, Grădina Japoneză, Grădina Romană și Piața Toboșarului, fiind considerat un traseu potrivit pentru plimbare sau mersul cu bicicleta.

Un amănunt inedit despre oraș este realizarea Bulevardului Transilvaniei prin mutarea unui bloc de locuințe, în anul 1987, cu ajutorul unui sistem inventat de inginerul Eugen Iordăchescu. Bulevardul pietonal este artera principală din cartierul Cetate, amenajat cu terase, spații comerciale, pistă de biciclete și multă verdeață. Un alt obiectiv important este Casa de Cultură a Sindicatelor, care găzduiește cele mai importante evenimente culturale din oraș.

Continuăm periplul prin Alba Iulia cu orașul de jos, sau  centrul vechi, unde găsim Piața Iuliu ManiuPalatul Gisella, prima clădire cu etaj din oraș, actualmente reabilitată și restaurată. La nord de Piața Iuliu Maniu se află Sinagoga Veche, Alba Iulia fiind primul oraș din Transilvania care a permis așezarea evreilor în secolul al XVII- lea. Cimitirul Evreiesc de pe strada Vasile Alecsandri face parte din istoria comunității izraelite a orașului și este cel mai vechi din Transilvania, cu o continuitate de peste 300 de ani. Palatul Justiției, o construcție ridicată la începutul secolului XX, care a avut multiple destinații administrative, în prezent servind ca sediu al Curții de Apel, Prefecturii și Consiliului Județean. În apropierea Palatului Justiției se află Biserica Evanghelică Luterană ridicată în 1824-1826 pentru comunitatea mare de sași din oraș la vremea aceea. Parcul I.L. Caragiale este o mică oază de verdeață în centrul orașului și găzduiește clădirea Casei de Cultură a Studenților. Încheiem traseul din orașul de jos cu strada Octavian Goga unde găsim Gara Mică, funcțională între anii 1895- 1981, rută pe care circula vestitul tren Mocănița care are, în prezent, o replică a locomotivei originale, amplasată în locul fostei gări.

Orașul Alba Iulia este recunoscut nu doar pentru însemnătatea sa istorică majoră, ci și pentru unitățile de învățământ cu vechime și renume. Unul dintre cele mai vechi licee din țară, este Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan, înființat în anul 1919. Clădirea în care își desfășoară activitatea astăzi a fost construită în 1923, iar denumirea de colegiu a primit-o în anul 1999. Colegiul Militar Mihai Viteazul, înființat la Alba Iulia în anul 1975, este unul dintre cele mai prestigioase centre de învățământ militar și civil din țară. Lista celor mai importante școli din oraș continuă cu Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian, înființat în 1974 și cu Liceul de Arte Regina Maria, înființat în anul 1990.

Printre obiectivele culturale importante din oraș, menționăm Biblioteca Județeană Lucian Blaga, înființată în 1943 având ca prim fond de carte volumele aflate în biblioteca muzeului Unirii și o donație din partea marelui cărturar Nicolae Iorga, Biblioteca Urbană, un proiect inedit, materializat în 2018, care reprezintă 11 căsuțe cu cărți, puse la dispoziția doritorilor, amplasate în 10 locuri din oraș și Centrul de Cultură Augustin Bena, înființat în 2007 prin reorganizarea Școlii Populare de Arte și Meșteșuguri și a Centrului de Promovare a Culturii Tradiționale și Creației Populare Alba.

Cei care sunt în căutare de activități sportive pot alege Bazinul Olimpic, deschis atât pentru agrement cât și pentru competiții sportive, Stadionul Cetate, cu o capacitate de 18.000 locuri, unde activează echipa de fotbal FC Unirea Alba Iulia și traseele de pe Dealul Mamut, Parcul Dendrologic, un parc natural cu peste 1.200 de specii de plante din toate colțurile lumii, întins pe o suprafață de aproximativ 19 de hectare de pâmânt sau Parcul de Aventură.

Călătoria prin Cealaltă Capitală continuă cu evenimentele care se organizează aici an de an. Pe timp de vară, orașul prinde viață și te îmbie cu o varietate de evenimente pentru toate gusturile atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Pe locul I, nominalizăm Alba Fest, care este un festival dedicat zilelor orașului Alba Iulia, și adună, pe an ce trece, zeci de mii de turiști. Un alt eveniment important este Festivalul Roman Apulum, eveniment care se organizează din anul 2013 și pune în scenă reconstituiri ale evenimentelor istorice într-un mod cât mai apropiat de realitate. De asemenea, invităm turiștii care vizitează Alba Iulia în luna mai, la Noaptea Muzeelor, unde istoria prinde viață în Cetatea Alba Carolina, spre deliciul publicului prezent.

Menționăm de Gala Premiilor Uniter, un eveniment cultural deosebit de important pentru scena teatrului românesc, găzduit în 2018 de orașul Alba Iulia, cât și de Festivalul Dilema Veche, care a devenit unul dintre cele mai bine cotate evenimente culturale din Romania, organizat la Alba Iulia în fiecare an, începând cu anul 2012 până în 2017. De asemenea, Alba Iulia Music and Film Festival aduce, în fiecare început de toamnă, proiecții în sală și în aer liber, concerte și evenimente care conectează muzica și filmul, în Cealaltă Capitală, iar Sărbătoarea Muzicii bucură spectatorii cu muzică clasică de calitate.

Evenimentele pentru copii nu lipsesc nici ele, astfel încât în Alba Iulia, Festivalul Cetatea Copiilor adună mii de copii dornici de joacă, în fiecare an, iar  Bastion Session, un eveniment dedicat sporturilor extreme și culturii urbane din Alba Iulia, adună foarte mulți tineri dornici de aventură pe skateboard sau bike.

Un alt eveniment aparte și foarte frecventat de iubitorii de animale este Expoziția Chinologică Internațională, un eveniment care oferă proprietarilor de câini șansa să își evalueze cel mai bun prieten patruped.

Continuăm seria de evenimente cu Rowmania, o competiție sportivă pe râul Mureș și o lecție de vâslit de la marele campion Ivan Patzaichin, cu Cântec de Suflet, un eveniment care aduce în scenă nume mari ale folclorului românesc și cu Dark Bombastic Evening, un concept atipic care susține spiritul underground și exprimarea artistică pe o platformă inovativă. De asemenea, toamna aduce la Alba Iulia, Mamut Bike Race, o competiție în aer liber desfășurată în pădurea de pe Dealul Mamut din apropierea orașului, Alba Iulia City Race, un eveniment care adună pasionații de sport în fiecare an pentru a se întrece în Cetatea Alba Carolina, și Bucurie în Mișcare, un prilej de a face sport și a te inspira în alegerea de noi metode de a face mișcare, eveniment urmat de Cel mai mare 100 – cea mai mare hartă a unei țări formată din oameni, eveniment care a unit 4807 persoane pentru a intra în Guiness World Record și care a avut loc în acest an centenar.

Pentru cei gurmanzi, vă invităm la Târgul Agraria, un eveniment care vă oferă un prilej de a vedea locul în care producătorii locali își prezintă recolta și de a gusta din roadele toamnei, iar Street Food Festival este un eveniment culinar prezent în toată țara, care îi poartă pe vizitatori într-o poveste culinară pe cinste, în care degustarea este obligatorie.

Anotimpul rece nu se lasă mai prejos și încălzește turiștii cu trei evenimente importante în acest sezon, Festival de România, eveniment care are loc în fiecare an de 1 Decembrie, ziua națională a tuturor românilor și este cel mai important festival organizat în oraș, Serbările Zăpezii, eveniment care îmbracă Cetatea în strai luminos și aduce spiritul sărbătorilor de iarnă în inima Cetății și Crăciunul din 21, unde administrația locală anticipează sfânta sărbătoare prin mini-concerte și multe surprize pentru cei mici, în asteptarea lui Moș Crăciun.

Cei care poposesc la Alba Iulia au ocazia să vadă Schimbul De Gardă, un spectacol de reconstituire militară, care are loc în perioada mai-octombrie pe esplanada Catedralei Romano-Catolice. De asemenea, vizitatorii pot să facă turul virtual al orașului prin aplicația Questo, să acceseze Get Pony prin sistemul inteligent de car-sharing sau să pedaleze prin Cetate cu bicicletele  I’Velo disponibile în oraș.

Acest articol a folosit pentru documentare Wikipedia, enciclopedia liberă.