Pentru perioada de post ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă foarte apreciată de români. Este vorba despre prepararea unei iahnii de fasole – mâncare de post foarte gustoasă dacă se respectă câteva condiții esențiale.
TIMPI DE PREPARARE
- Timp de preparare: 30 min
- Timp de gătire: 30 min
- Gata în: 60 min
INGREDIENTE
- 400 g fasole boabe uscată
- 3 cepe roşii
- 3-4 căţei usturoi
- boia dulce şi iute
- cimbru
- 1 foaie dafin
- 4 linguri pastă de roşii
- 3-4 linguri ulei
MOD DE PREPARARE
Iahnie de fasole – mâncărică tradițional românească pe care o servim cel mai adesea în zilele de post. Chiar dacă durează mai mult până se face, asta nu înseamnă că ne și solicită foarte mult această rețetă.
1. Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele.
2. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
3. În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
4. Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor. Se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde.