Mangalia este o staţiune balneoclimatică permanentă. Municipiul Mangalia este situat la aproximativ 45 de kilometri sud de Constanța si la 11 kilometri nord de punctul de frontieră cu Bulgaria.
Mangalia de astăzi este situată pe ruinele vestitei cetăți Callatis. Înființată în secolul al VI-lea i.Hr. de coloniștii greci în locul unei așezări getice, Cetatea Callatis a fost la acea vreme una dintre coloniile elene înfloritoare.
A fost întemeiată de greci în sec.VI i.Hr. şi dezvoltată apoi de romani (sec. II-IV d.Hr) şi revitalizată de genovezi (sec. XIII-XIV) care o numesc Pangalia.
„Pangalia” și era considerată unul dintre cele mai importante porturi dobrogene, alături de Constanța și Varna. Odată cu intrarea Dobrogei sub dominație otomană, zona a decăzut, însă își recâștiga strălucirea dupa 1878, atunci când orașul începe să se dezvolte. În 1930 Mangalia a devenit stațiune balneoclimică. Dupa 1990, autoritățile au demarat ample proiecte pentru dezvoltarea turismului cultural, iar in acest sens sunt organizate in fiecare an mai multe manifestări – Festivalul Callatis, Gala Tânărului Actor, Festivalul ”Zile și Nopți de Literatură” etc.
Mangalia, cea mai sudică staţiune de pe litoralul Mării Negre, are o climă dulce, asemănătoare cu cea mediteraneană, ceea ce face ca primăvara să sosească mai devreme, iar toamna să întârzie aici mai mult.
Mangalia este singura staţiune maritimă care deţine izvoare minerale (sulfuroase, mezotermale şi radioactive, folosite din antichitatea romană).
Baza de tratament include secţii de recuperare medicală, instalaţii pentru băi calde cu apă sulfuroasă şi cu apă de mare, nămoloterapie, kinetoterapie, hidroterapie, saună, săli pentru gimnastică medicală, cabinete de geriatrie (tratamente cu Gerovital).
În staţiune se poate practica echitaţia, se pot vizita Muzeul de arheologie, Moscheea Esmahan Sultan (în stil maur, 1590), vestigiile bazilicii romano-bizantine sec.V-VI, etc.
Mangalia are o plajă cu forma ușor circulară întinzându-se între digul de nord al Portului comercial Mangalia și plaja Saturn cu care comunică printr-o scurtă porțiune neamenajată, în partea de nord a orașului.
În partea centrală plaja are circa 120 m lățime și este mărginită de o faleză înaltă folosită ca loc de promenadă în serile calde de vară de turiști. Accesul pe plajă se face de regulă pe scările care coboară pe plaja chiar din zona centrală a orașului. plaja are nisip fin.
Pentru cei care nu au fost în ultimii ani la Mangalia, trebuie să știe că imaginea stațiunii s-a schimbat mult în sens pozitiv, Mangalia devenind o atractivă destinație de vacanță pentru turiști datorită următoarelor atuuri: – un oraș curat și atractiv; prețuri rezonabile la serviciile turistice; posibilități de cazare la particulari la tarife convenabile: apropierea de celelalte stațiuni din sudul litoralului (între Mangalia și Neptun Olimp pe cei 7 km distanța se inșiră înlănțuite celelalte stațiuni: Saturn, Venus, Jupiter – Cap Aurora, Neptun și Olimp iar la sud se află 2 Mai la 5km și Vama Veche 10km), evenimentele estivale consacrate cum ar fi ,,Zilele Mangaliei” si Ziua Marinei.
Mangalia nu este foarte dezvoltată la capitolul cazare.
În oras există un singur hotel de patru stele. Este vorba despre Hotel President, o locație modernă, care înglobează în structura sa, într-o manieră originală, un fragment al vestigiilor cetății romane Callatis.
Situl arheologic descoperit în această zonă a fost restaurat și amenajat în holul hotelului și la subsolul restaurantului. Hotelul President adăpostește Centrul Roman de Afaceri „Marea Neagră”.
Pe lângă acest hotel de patru stele mai sunt deschise hoteluri de două și trei stele, cateva dintre ele renovate in ultimii ani. unul din cele mai apreciate hoteluri din mangalia este fostul Hotel Siemens sau Paradiso, cunoscut cel mai bine ca și Complexul Hotelier Mangalia.
La capitolul masă, Mangalia are o ofertă diversificată, în oraș existând terase, restaurante, fast-food-uri și pizzerii.
Factorii de cură naturală sunt apa mării, apele minerale sulfuroase mezotermale (21-28°C) provenite de la izvoare din partea de nord a orașului și din zona stațiunilor Saturn și Venus, nămolul sulfuros de turbă, care este bogat în minerale și este extras din mlaștinile din nordul orașului și clima marină bogată în aerosoli salini și radiația solară. Toate acestea au un efect întăritor asupra organismului uman.
Stațiunea este recomandată pentru petrecerea vacanței și pentru tratamentul bolilor degenerative, inflamatorii și reumatice, al bolilor sistemului nervos central și periferic, al bolilor ginecologice și al anumitor boli dermatologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrinologice, ORL etc.
Statiunea are două baze de tratament moderne în cadrul Hotelului Mangalia și în cadrul Sanatoriului Mangalia, destinată recuperării.
Baza de tratament din cadrul Hotelului Mangalia este dotată cu instalații de tratament proprii: patru bazine pentru kinetoterapie cu apă sulfuroasă, o secție pentru electroterapie, două secții pentru hidroterapie, o secție de pneumoterapie, săli de gimnastică medicală și saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize și investigații, cabinete pentru acupunctură, bazine cu apă de mare încălzită etc.
Merită să mergi la Mangalia. aici te întâlnești cu Marea Neagră și cu Fabrica de Sănătate.