Se spune că orice loc frumos, oricât de frumos și de bogat în minunății ar fi are nevoie și de o poveste care să facă ca acel loc să se vândă și mai bine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tocmai din acest motiv ne-am gândit să lansăm la apă o poveste reală care ar putea fi și ”cârligul” prin care Băile Herculane, cea mai veche și mai reputată stațiune balneoclimatică din România să devină și mai faimoasă printre români și străini.

Banatul are o legătură specială cu una dintre cele mai controversate împărătese ale Imperiului Austro-Ungar. Este vorba de Elisabeta, soţia marelui împărat Franz Josef.

Împărăteasa a vizitat de mai multe ori zona Caraş-Severinului de astăzi şi chiar a avut o reşedinţă, la Băile Herculane. O vilă care pe atunci se numea Casa Tatartzy, iar astăzi poartă numele de Vila Elisabeta.

Istoricii spun că Sissi era considerată o excentrică, din cauza obiceiurilor comune pe care le avea şi a suitei de care se înconjurase.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Ajunsă împărăteasă la 16 ani, Elisabeta era o fire rebelă, pe care cei de la curte nu au înţeles-o niciodată. Scria poezii, călărea, mergea aproape zilnic la cumpărături prin târgurile vieneze, îngrijea oamenii nevoiaşi şi era înconjurată de tot felul animale.

Împărăteasa Sissi a ajuns la Băile Herculane la recomandarea mediciilor de la curte, care i-au prescris staţiunea din cauza reumatismului de care suferea. I-a plăcut atât de mult zona încât a revenit.

Vila în care a locuit împărăteasa a fost pregătită în cel mai mic amănunt ca să-i facă şederea plăcută. A fost mobilată în stil baroc, iar una dintre cele mai impresionante piese era masa încrustată cu sidef roşu, făcut din scoici, extrem de rar. Scaunele aveau inserţii de lemn din esenţe de ulm şi trandafir şi toate erau unicat. Sissi a folosit această reşedinţă de cinci ori, cel mai lung sejur fiind în 1887, când a petrecut şase săptămâni pe malurile Cernei.

Din păcate, vila cochetă în care a locuit împărăteasa este astăzi dărăpănată, conducerea Primăriei Băile Herculane fiind foarte aproape să înceapă reabilitarea ei pe fonduri europene.

Din păcate, în interior, au rămas doar pereţii goi, niciun element de mobilier nemafiind de găsit în prezent.

Cea mai importantă personalitate care s-a ataşat de Banat, împărăteasa Sissi a fost printre cele mai importante personalităţi europene îndrăgostite de Banat. Locul de frunte i se cuvine, fără doar şi poate, împărătesei Elisabeta a Austriei, mai bine cunoscută sub numele de Sissi care a făcut mai multe dovezi ca Băile Herculane i-a fost un loc foarte drag.

Soţia lui Franz Josef a fost fascinată de frumuseţea şi de măreţia Băilor Herculane, pe care le-a vizitat în repetate rânduri.

Cu ocazia unei asemenea drumeţii, ea a ajuns chiar la stâna ciobanului Mihail Feneşan, căruia i-a dăruit propriul său inel cu rubin. Conform unei tradiţii locale, inelul ar fi reprezentat un cadou pentru botezul fiicei acestuia, numită Veta, în cinstea împărătesei. Urmaşii ciobanului au păstrat cu sfinţenie acest inel, indiferent de regimurile politice care au urmat, el aflându-se în momentul de faţă în posesia strănepotului lui Mihail, profesorul pensionar Iancu Feneşan, din Băile Herculane”.

Se spune că atât de bine s-a simţit Sissi pe malurile Cernei, încât şi astăzi spiritul ei mai dăinuie printre clădirile staţiunii. În zonă, circulă tot felul de legende cu Sissi, care s-ar fi arătat sub forma unei prinţese îmbrăcată în alb de mai multe ori turiştilor care vizitau Herculanele.

Revenind la realitatea zilelor noastre, considerăm că împărăteasa ar putea deveni o adevărată emblemă a acestei zone, ceea ce ar ajuta nespus la dezvoltarea turismului. “După ştiinţa noastră, Sissi a fost ultima mare personalitate politică îndrăgostită de Banat şi de frumuseţile sale. De aceea, poate o relansare a turismului în regiune pornind de la o asemenea emblemă ar fi cea mai indicată”, consideră istoricul bănățean Rusnac, autorul celui mai important blog de istoria Banatului. De altfel, împărătesa era atrasă şi de alte locuri din Banat.

A vizitat de mai multe ori staţiunea Marila, foarte bogată în aer ozonat, unde are un monumet dedicat încă din 1899, cunoscut ca „plămânul lui Sissi”. În prezent, acesta se află în curtea bisericii romano-catolice din Oraviţa.

Împreună cu soţul ei Franz Josef, Sissi a vizitat de câteva ori şi Caransebeşul. În 1914, comunitatea de acolo a ridicat o statuie din marmură împărătesei Sissi, una dintre puţinele existente astăzi în lume.

Așadar, imaginează-ți o casă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a fost vizitată de oameni însemnați. O casă care a fost sursa de relaxare și încântare a unei împărătese. Un loc de unde frumusețea stilului arhitectural rococo se simte în fiecare detaliu.

Acum imaginează-ți că această casă există și poate fi admirată pe Valea Cernei, între abrupturi și păduri de pini. Mai mult, această clădire se numește Vila Elisabeta.

Este una dintre puținele construcții restaurate din Băile Herculane. Acum strălucește cu plăcuța ei de patrimoniu din Lista Monumentelor Istorice și așteptă turiști. Ei, ce ziceți, v-am convins să mergeți urgent la Băile Herculane. Poate chiar în această toamnă frumoasă.

Citeste mai mult: adev.ro/pbc188