Așa cum vă informam cu ceva vreme în urmă unul dintre proiectele noastre de suflet – Școala de Turism ”Colțișor de România” – și-a deschis porțile recent și pentru copii și tinerii din Banatul Montan, respectiv pentru elevii liceelor din Băile Herculane și din Mehadia, urmând a fi dezvoltate proiecte similare și la Cornereva și la Domașnea.

Locuri cu mare potențial turistic și unde, ca în orice loc minunat din această țară, este nevoie de oameni bine pregătiți care să lucreze în turismul românesc. Niciodată până acum turismul românesc nu s-a aflat într-o penurie atât de mare de personal calificat care să lucreze în această activitate economică. mulți dintre agenții economici apelând tot mai des la aducerea de străini care să lucreze în acest domeniu: nepalezi, taiwanezi și multe alte nații în special din țările asiatice.

Școala de Turism ”Colțișor de România” este un proiect care a demarat în urmă cu doi ani. La început, în primul an, numai în București, din anul trecut și în alte locuri din țară, în special, în locurile cu mare potențial turistic: stațiuni balneoclimatice și balneare, stațiuni turistice, în marile orașe ale României.

În acest moment se derulează proiecte de pregătire și de inițiere a copiilor și tinerilor în domeniul turismului în mai multe localități: în București, în Banatul Montan, la Băile Herculane, la Mehadia, la Cornereva și la Domașnea, la Orșova și la Turnu Severin, la Amara, la Sărata Monteoru, la Tușnad, la Covasna și la Sovata, la Eforie, la Techirghiol și la Mangalia, la Sinaia, la Bușteni și la Azuga, la Călimănești, la Olănești și la Drăgășani. Lista fiind în continuare deschisă și pentru alte localități care doresc asemenea cursuri pentru copiii lor. Acvitatatea școlii nu este numai una de formare profesională este, înainte de toate, o activitate de orientare școlară și profesională.

Cursanții iau cunoștință în cadrul cursului de meseriile care sunt practicate în acest domeniu, de cerințele fiecăreia dintre ele, află despre termenii specifici acestui domeniu, despre structuri de primire turistice, despre destinații turitice, despre ofertele acestora, încercând e fiecare dată să intre în pielea fiecărei categorii dintre aceste meserii. Activitatea de curs nu este numai una de predare a cunoștințelor necesare este în primul rând un schimb fructuos de informații cu copiii și tinerii prezenți la curs, cursul fiind unul interactiv.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Pe întreaga perioada a cursului, Domnul Valentin Adrian Iliescu, cel care coordonează această activitate, le-a pregătit tinerilor cursanți, multe exerciții, confruntări de idei și de soluții, teste de verificare a cunoștințelor dobândite la curs și, mai ales, multe exerciții practice.

Am completat activitățile de formare și cu o serie de alte activități în folosul comunității. Astfel, elevii de la Băile Herculane au participat și la plantarea a 36 de trandafiri în parcul Central al orașului, în imediata vecinătate a Vilei Elisabeta, încercând să pună astfel bazele unei grădini de trandafiri – grădina de trandafiri a împărătesei Sissy, o mare admiratoare a Băilor Herculane – proiect care va fi continuat de acești elevi și de autoritățile publice locale pentru a realiza o grădină frumoasă de trandafiri cu câteva sute de exemplare din cât mai multe soiuri care să îii bucure în egală măsură pe vizitatori și pe localnici.

Nu este de neglijat efortul și implicarea totală a primarului orașului Băile herculane – Cristian Miclău – și a primarului comunei Mehadia – Panduru Iancu – care au oferit gratuit acest curs pentru 30 de elevi și câte 2 cadre didactice din fiecare localitate.