Nu este un secret pentru nimeni că de Ziua Națională a României mâncarea cea mai dragă românilor pe care o primesc în spațiile publice de la autoritățile locale sau pe care o gătesc individual acasă este fasolea cu ciolan afumat. Mâncare excepțională la gust mai ales dacă este pregătită într-un cazan la armată.

Această mâncare de fasole cu ciolan afumat este mai gustoasă dacă se gătește pe îndelete, la foc mic. Devine și mai bună dacă este reincalzita a 2-a sau a 3-a zi, ca si sarmalele de porc în foi de varză. Nouă ne place mult ciolanul afumat și fiert și îl pregătim des sub diverse forme.

Daca vă place fasolea cu afumătură atunci puteți încerca și rețeta cu cârnați și costiță afumată (dată un pic și la cuptor).

Iată care sunt ingredientele pentru fasolea cu ciolan afumat:

  • 700 g fasole boabe uscată
  • o bucată de ciolan afumat
  • sare, piper, boia dulce
  • 1 linguriță seminte de chimen sau 1 foaie de dafin
  • 50 ml ulei (2 – 3 linguri)
  • 2 cepe medii
  • 3-4 morcovi
  • 1 cutiuta pasta concentrata de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă).

Ciolanul este bine sa fie crud si afumat (nu prefiert). Găsiți așa ceva în anumite macelerii locale mai mici sau îl puteți prepara acasă. Dacă nu reușiți să găsiți așa ceva este în regulă să folosiți și ciolan din supermarket.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Fasolea cu ciolan nu e un fel care să fie preparat pentru 1-2 porții. Dacă tot vă apucați de treabă puteți face o oală de 2-3 litri și să păstrați la congelator ce rămâne în plus. Poate fi reîncălzită de 1-2 ori, devenind și mai gustoasă.

Acest fel de mâncare se poate găti si la ceaun, în aer liber. Este și mai gustos.

Hai să ne apucăm de treabă. Mi-am pregătit ingredientele: ciolanul, ceapa, morcovii, pasta de roșii.

Cum se înmoaie fasolea boabe uscată?

Fasolea boabe uscată trebuie să stea la înmuiat în apă rece măcar 8 ore (peste noapte). Dacă nimerești o fasole bîtrână este nevoie de o perioadă de înmuiere mult mai mare (chiar și dublă). În acest răstimp apa rece se schimbă și de trei ori.

După care se pune ciolanul la fiert. Ciolanul trebuie pârlit ușor în zonele unde mai are peri. Ciolanul se așează întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și se acoperă bine cu apă rece (să treacă cu 2 degete deasupra lui). Se pune la foc iute la fiert și se așteaptă vreo 2-3 ore ca acesta să fie făcut. Daca scade apa va trebui completată.

Nu mai punem sare pentru că ciolanul afumat este de obicei destul de sărat. Eu am folosit oala sub presiune (kukta) și am scăpat cu fiertul ciolanului numai o oră și un pic. Am așezat ciolanul în kukta, am turnat apa cât să-l acopere, am închis capacul ermetic și am așteptat să se fiarbă. Din momentul în care kukta începe să fâsâie am cronometrat 45 de minute. Ciolanul nu trebuie să fie complet făcut pentru că el va mai fierbe și în mâncarea cu fasole.

După trecerea acestui timp am depresurizat kukta și am scos ciolanul într-un castron. După câteva minute l-am dezosat și am tăiat carnea (cu șoric cu tot) în bucăți potrivite. Apa în care a fiert ciolanul se păstrează.

Fierberea fasolei. Până a fiert ciolanul nu am stat degeaba. Am pus la fiert fasolea înmuiată. Am scurs fasolea de apa în care a stat la înmuiat și am pus-o într-o oală încăpătoare fiindcă fasolea va crește în volum. Am acoperit-o cu apă rece și am pus-o la fiert. De când a început să clocotească am cronometrat 15-20 minute după care am scurs apa. Astfel fasolea devine mai ușor digerabilă și nu dă balonări și flatulație.

O linguriță de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajută la gătirea celulozei din coaja boabelor de fasole și le înmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune doar la prima apă, cea care se aruncă.

Am pus din nou fasolea în oală și am turnat peste ea zeama caldă în care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 2 degete deasupra fasolei – deci nu am pus toată supa (zeama). Lichidul poate fi completat și ulterior, la nevoie.

Am adus la fierbere din nou, la foc mediu. Fasolea mai are nevoie de cel puțin o oră și ceva ca timp de fierbere.

Ne apucăm să facem sosul de tomate. Am curățat și tocat ceapa. Morcovii i-am tăiat rondele. Într-o tigaie am călit ceapa și morcovii în 2 linguri de ulei, la foc mic. Am presărat și un pic de sare care să ajute la înmuierea lor. Am călit amestecul cam 5 minute, amestecând ocazional în tigaie.

Într-un castron mic am desfcut pasta concentrată de roșii în 2 polonice de supă (zeama de la ciolan).

Am turnat acest sos peste legumele călite din tigaie, am adăugat și 1 linguriță de de chimen (puteți pune 1 foaie de dafin în locul chimenului) și 2 lingurițe de boia dulce (paprika) și am mai lăsat totul la fiert 2-3 minute.

Fasolea a început să clocotească în zeama de la ciolan. Am turnat peste ea sosul de legume cu roșii și am amestecat bine. Am pus în oală și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Am gustat de sare și mi s-a părut ca mai are nevoie (nu toate ciolanele sunt extra sărate). Tot acum i-am pus și puțin piper negru măcinat.

Am redus focul la minim și am acoperit oala parțial cu un capac. De-acum mai poate fierbe 30 de minute, chiar și o oră. Am completat cu zeama de pe ciolan lichidul deoarece a scăzut. Am fiert mâncarea până ce fasolea a devenit moale, păstoasă. Pur și simplu se testează 2-3 boabe și se lasă fiindcă așa ne dăm seama dacă este gata sau nu.

Fasolea cu ciolan se servește fierbinte. Cât sunt de bune, fragede și rozalii bucățile de ciolan!! Și fasolea cât e de gustoasă! De sosul din jur nu vă mai povestesc… Mâncarea asta merge de minune cu murături de casă: varză murată, castraveți gogoșari, sau chiar conopidă murată.

O mâncare sățioasa de iarnă, care te încălzește și-ți dă energia necesară.