Peştera Sfântului Apostol Andrei este aşezată într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani.

Tradiţia şi unele descoperiri arheologice acreditează această peşteră ca fiind locul în care, pentru o perioadă de timp, a locuit însuşi Apostolul Andrei, ajuns pe meleagurile strămoşilor noştri geto-daci în misiunea lui de propovăduire a Evangheliei. De aceea şi poartă numele lui Andrei cel întâi chemat. În această peşteră, pentru prima oară în zona Dobrogei de astăzi, s-a săvârşit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii.

Sub numele de Peștera Sfântului Andrei este cunoscut un așezământ religios (mănăstire), situat în Dobrogea, în apropierea localității Ion Corvin, județul Constanța. Este construit în jurul unei peșteri în care tradiția populară spune că trăit și creștinat, Sfântul Apostol Andrei. Peștera se găsește la mai puțin de 2 kilometri de „Cișmeaua Mihai Eminescu”, la apoximativ 4 kilometri de șoseaua Constanța – Ostrov.

După ce în timpul stăpânirii otomane, peștera a fost uitată, prin 1943 a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrău, împreună cu avocatul Ion Dinu, pentru ca în 1944, peșterea să fie resfințită și redată cultului, prin construirea unei turle și a unui zid de protecție. Dar, revine în uitare până după 1989, când se reîncep lucrările de dezvoltare a ansamblului monahal.

Abia din 1990 parintele Nicodim Dinca, monah de la manastirea Sihăstria, împreuna cu părintele ieromonah Victorin Ghindăoanu, având binecuvantarea preasfințitului Lucian, s-au apucat de reamenjarea peșterii și construirea mănăstirii.

În peșteră se află icoana Sfântului Andrei, cel cunoscut drept apostolul care a creștinat ținuturile de la nord de Dunăre.

În pronaos, într-o nișă, se află un fel de pat, scobit în piatră, despre care se spune că era folosit de Apostolul Andrei pentru a se odihni. În decursul timpului aici a fost un loc în care se aprindeau lumănări. Acuma este folosit de cei care se află în suferință pentru a găsi alinare de la boli. De asemenea, călugării citesc rugăciuni pentru bolnavi și Moliftele Sfantului Vasile cel Mare.

În prezent, Mănăstirea are o biserică mai mică, ridicată între 1994 – 1995, fiind sfințită cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului. O a treia biserică, mai mare, a fost construită între 1998 – 2002.

În Biserica cea mică se păstrează moaștele Sfântului Apostol Andrei. Este vorba de o cruce în formă de X, aflată în fața altarului, în partea stângă, iar în centru are o particică din degetul Sfântului Andrei, adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.

Ca să ajunga aici, pelerinii pot merge până la Cernavodă, dupa care se îndreaptă spre sud, înspre Ostrov. Când ajung în localitatea Ion Corvin, un indicator îi îndreaptă pe un drum lateral, iar dupa 3-4 kilometri vor ajunge la mănăstirea situată într-o pădure mirifică.