Domeniul Vultureni este o afacere de familie începuta în anul 2014 la doar 30 km de Cluj-Napoca, în satul Vultureni, când era numai o mână de pământ ce urma să fie plantat cu câteva rânduri de coacăze și multe rânduri de vise mărețe.

Cu dorința de a evada din haosul capitalei și de a crea ceva ce poate îmbunătății viața oamenilor, fondatorii companiei s-au mutat la Cluj unde au înființat o plantație ce se întinde pe o suprafață de aproape 4 hectare de coacăze negre, coacăze roșii și mure din care se produce vinul natural și gustos ce are o mulțime de proprietăți terapeutice. Aceștia mai dețin și o mică livada și o vie de struguri de masă, combinată cu struguri de vin ce se află în creștere la momentul acesta.

Momentan singurele produse disponibile sunt vinul din coacăze negre și o cantitate limitată de vin din coacăze roșii.

Au planuri multe: pe lângă extinderea plantației, la care tocmai se lucrază la finalizarea unei fabrici de procesare unde se dorește obținerea mai multor tipuri de produse (în afară de celebrul vin) printre care vin din mure, sucuri naturale fără zahăr, siropuri, dulcețuri, oțet, tot așa, prin procesarea fructelor de pe propria plantație. Mai intenționează pe viitor să ofere clienților posibilități de cazare atipică și locație de evenimente.

Dar iată răspunsuri la o serie de întrebări în scopul de a devoala calitățile vinului de coacăze, răspunsuri date de cei care au pus bazele acestei afaceri.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Cum v-ați descoperit pasiunea pentru vinuri?

În familia noastră datează această pasiune pentru vinuri din moși-strămoși. Eu am dobândit-o de la tatăl meu, el de la tatăl lui și tot așa.

De mic copil, am fost dus la țară cu părinții unde tata, împreună cu bunicul meu îmi arătau cum se face vin din struguri, pe modelul tradițional. Acest lucru a continuat mai departe. În fiecare an, împreună cu tatăl meu am făcut propriul vin de casă, un vin roșu dintr-un soi care are o aromă unică de căpșuni. De aici am început să cochetăm cu ideea de arome fructoase și împreună cu dorința de a crea ceva benefic pentru oameni, am ajuns la vinul făcut din fructe de pădure și am început cu coacăzul care are proprietăți extraordinare terapeutice.

Când a fost produsă prima sticlă de vin?

Prima sticlă de vin din coacăze a fast făcuta în anul 2017, după prima recolta de coacăze. Până atunci plantația a fost în stadiu de extindere, dezvoltare și maturare.

Cum ați ales să produceți vin din coacăze?

Ne doream să realizăm ceva benefic pentru noi și clienții noștri. Iar proprietățile vinului de coacăze sunt benefice organismului și au proprietăți terapeutice.

De să aleagă oamenii vinul de coacăze negre? Dar cel de coacăze roșii? dar vinul de mure?

Vinul de coacăze negre are anumite proprietăți și beneficii care contribuie la sănătatea celor care îl folosesc:

  • Este bun pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută;
  • Contribuie la combaterea anemiei;
  • Stimulează sistemul imunitar și oferă organismului uman vitamine în mod natural;
  • Ajută la regenerarea sângelui și a celulelor roșii din sânge.

La fel ca cel de coacăze negre și vinul de coacăze roșii are diverse beneficii pentru care se recomandă consumarea acestuia:

  • Este util pentru regenerarea celulelor pielii;
  • Contribuie la creșterea fluxului sanguin și a sistemului imunitar;
  • Bun pentru metabolism;
  • Folosit pentru pierderea în greutate;
  • Conține antioxidanți, sodiu, magneziu, potasiu și sulf.
  • Vinul de mure este un vin nou lansat, anul acesta fiind prima producție și conține beneficii care trebuie cunoscute de consumatori:
  • Este bogat în vitamina C;
  • Pigmentul albastru este un bun antioxidant;
  • Recomandat a se folosi de către persoanele cu pierdere de memorie;
  • Ideal pentru diabetici;
  • Bun pentru tratamente anti-îmbătrânire;
  • Reduce tensiunea arterială;
  • Gestionează nivelul zahărului din sânge.
  • Un vin scump este și un vin bun? Nu este o regulă de aur, însă în majoritatea cazurilor, este adevărat. De cele mai multe ori, cu cât prețul este mai mare, cu atât așteptările consumatorilor sunt mai mari cu privire la calitate produselor. Se așteaptă de la un vin scump să fie nobil sau un amestec de specii nobile, pentru a avea consistență, pentru a avea un aspect foarte frumos și nu în ultimul rând pentru a avea un gust adecvat și un nivel de alcool. Noi, credem că, a decide dacă un vin este prea scump sau suficient de bun depinde de nivelul de cunoștințe, gust și scop al clientului.
  • Ce ar trebui să urmăresc pe eticheta unei sticle de vin pentru a fi sigur că acesta este de calitate?

În opinia noastră, clienții ar trebui să caute următoarele detalii:

  • Producătorul – chiar dacă producătorul nu este atât de celebru sau cunoscut de către client, fiecare producător are propria sa marcă unică. Trebuie să caute informații despre producător.
  • Alcool – vinul cu peste 8% vol. alcoolul este mai probabil să fie listat ca de bună calitate. Este important să știm cât de puternic este vinul pentru a ști cu ce fel de mâncare să-l împerecheze și, de asemenea, pentru a se potrivi mai bine cu ocazia.
  • Tipul de vin – sec, demi-sec, dulce, demi-dulce. Este important de știut și cu ce tipuri de alimente se poate consuma dar și pentru ocazie
  • Ce se mai adaugă în conținutul inițial – cu cât adăugăm mai puține substanțe, cu atât mai mult, oamenii îl vor aprecia din punct de vedere al sănătății. Deși, alții vor considera un vin 100% natural un vin inferior datorită conservării slabe pentru perioade mai lungi, acestea este mult mai bun și calitativ.
  • Anul producției – acest lucru depinde foarte mult de gustul și stilul de viață al persoanei care îl consumă. Vinurile de fructe sunt preferate a se consuma mai tinere, până la 3 ani. Chiar și așa, există clienți care cumpără adesea vin pentru tratamente și cer întotdeauna cel mai vechi vin pe care îl avem.