Nu este prima dată când vă invităm la Fundata, localitatea brașoveană situată pe coridorul Rucăr – Bran, la altitudinea de 1360 de metri, în imediata vecinătate a Munților Bucegi, a Munților Piatra Craiului, într-un minunat ”colțișor de România”, elemente care fac din Fundata localitatea din România aflată la cea mai mare altitudine din România, în care localnicii și turiștii respiră cel mai curat aer din România, au un stil de viață sănătos și liniștit. Stația care măsoară permanent puritatea aerului în zonă confirmă acest lucru.
Grație poate acestui argument, puritatea aerului, grație alimentelor sănătoase pe care localnicii și le produc în gospodărie valorificând pășunile și creșterea animalelor, tradițiilor și rețetelor tradiționale, curate, sănătoase și gustoase, grație traiului tihnit, peisajului parcă rupt din rai, oamenii din Fundata sunt oamenii foarte longevivi. Oameni care ating cu mare ușurință vârste de 90-100 de ani, care muncesc cu drag și multă plăcere pentru casa, gospodăria și pământul lor, fără să aibă probleme de sănătate și cu multă energie și entuziasm.
Probabil că într-o evaluare serioasă și argumentată a locului din România unde oamenii trăiesc într-un stil de viață sănătos, Fundata s-ar afla pe unul din primele locuri, dacă nu cumva pe primul loc din țară. Motiv pentru care localitatea își propune să devină o stațiune turistică de interes local, cu mare accent pe turismul durabil, localitate inclusă într-un proiect național de promovarea turismului de sănătate, intitulat”România – Fabrica de Sănătate”.
Fundata îți oferă, indiferent în ce loc din comună te afli, un peisaj de vis. Mirific. O adevărată poartă spre cer și măreție. Privind cu nesaț în zare, vârfurile alpine ale Bucegilor și crestele stâncoase ale Pietrei Craiului străjuiesc Fundata și dau aerului tărie.
Pe dealurile de aici, brazi înalți și veșnic verzi se înghesuie în pădurile încă bogate ale locului. Indiferent de anotimpul în care decideți să petreceți câteva zile liniștite, peisajul montan este unul de la care nu va veți mai lua ochii.
Un asemenea peisaj te îndeamnă la plimbări prin natură, la drumeție. Fundata cu cele trei sate componente fiind dintre cele mai frumoase localități ale Romaniei, așa că ar fi păcat să nu vă aventurați pe cărări de munte în Bucegi, Piatra Craiului, Leaota sau Cheile Grădiștei. Legile nescrise ale muntelui îți impun să acorzi ascensiunii și drumeției o atenție sporită. Unele trasee nu sunt atât de simple, fiind destinate celor cu ani în spate de experiență pe munte. Echipați-vă corespunzator și luați și o hartă turistică! Nu strica să știți pe unde vă aflați.
La prima vedere, Fundata este o destinație unde poți dormi, bine, unde te poți odihni bine, unde poți mânca bine. Și de unde poți merge și vedea atracțiile minunate ale zonei.
O plimbare în primul sat turistic al României, în satul Șirnea, localitate componentă a Fundatei, sau vizitarea celebrelor Moeciu, Bran, Râșnov. Puteți admira și Cheile Dâmbovicioarei și face un popas la peștera de aici sau la Peștera Liliecilor, din satul Peștera.
Iaqr dacă sunteți în căutarea aventurii și vă place adrenalina puteți încerca Tree Adventure Park, unde veți găsi cea mai lunga tiroliană din culoarul Rucăr – Bran.
Proiectul de dezvoltare turistică a autorităților locale din Fundata, ale întreprinzătorilor din zonă presupune o aplecare mai mare către turismul rural. Sunt multe lucruri importante de făcut și, probabil, impulsionarea tuturor prin obținerea atestării localității ca stațiune de interes local va genera o mai bună valorificare a produselor tradiționale specifice zonei, în principal, a tradițiilor și obiceiurilor locale, ale meseriilor și ocupațiilor tradiționale în cadrul unei afaceri specifice: pensiune agroturistică, restaurant tradițional, ferme turistice, stâne turistice, case țărănești cu tot farmecul lor de sute de ani. Turistul român și străin are nevoie de așa ceva. Și apreciează așa ceva. Cu atât mai mult într-un loc atât de frumos unde cerul și pământul se întâlnesc într-un adevărat colțișor de rai.
Alături de drumeții, la Fundata se pot genera trasee de cicloturism, de enduro, de ATV, centre de echitație, pârtii de săniuș, chiar un centru de educație montană.
Un lucru frumos care nu poate să nu își atragă atenția la Fundata este arhitectura caselor și faptul că majoritatea sunt acoperite cu șiță.
Un alt motiv pentru care Fundata este considerată o destinație unică este arhitectura locului. Aici încă mai găsi, la fel ca și în satul Șirnea, case acoperite cu șițe, unele dintre ele rezistând intemperiilor vreme de 200 de ani.
Un alt punct de atracție al satului, pe care nu trebuie să îl ratați, este biserica ortodoxă veche de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, construită în anul 1830 și care este o dovadă vie a spiritului românesc din această zonă.
Un alt loc minunat pe care nu ai voie să îl ratezi se ascunde printre padurile verzi, este un crater botezat de săteni ”Lacul Fara Fund”. Se pare că acesta face legătura cu peștera Uluce din Valea Cheii. Însă, legendele sunt cele care l-au făcut faimos!
Localnicii spun povești de demult cu animale sau oameni care s-au pierdut în apele verzi ale lacului. Totodată, aici își aveau adăpostul haiducii de altădată ce jefuiau bogații în călătoriile lor prin culoarul Rucăr-Bran.
Un alt lucru minunat care se întâmplă peste an la Fundata sunt evenimentele tradiționale care au intrat deja în mintea și în calendarul oamenilor îndrăgostiți de zonă. Că este ”Nedeia Munților” – sărbătoare tradițională a păstorilor, sau Festivalul de Reconstituire Istorică – un eveniment care aduce aminte de vremuri glorioase de istorie în care comuna brașoveană s-a desprins de Imperiul Austro-Ungar și s-a lipit la România, ele se bucură de multă apreciere, motiv pentru care mii, zeci de mii de români vin în fiecare an la acestea.
Fiindcă Fundata merită mult mai multă atenție vom reveni în fiecare săptămână cu cel puțin un material care să scoată în evidență locurile, lucrurile și oamenii excepționali care locuiesc aici.