Judeţul Vâlcea este considerat unul dintre cele mai frumoase din România grație locurilor binecuvântate cu care Dumnezeu a dăruit acest ținut.

Peisaje unice, biserici din patrimoniul Unesco, cea mai înaltă şosea din ţară, salina cu cea mai mare biserică subterană, al doilea Athos, toate aceastea sunt doar o mică parte din comorile ascunse ale județului Vâlcea. Iată câteva dintre obiectivele care fac din județul Vâlcea unul al superlativelor. Ne-am oprit să vă prezentăm astăzi unul dintre aceste obiective, unul cu adevărat spectaculos.

Vom începe cu Salina de la Ocnele Mari. Una din cele mai mari din ţară, fostă mină de sare, Salina Ocnele Mari este şi unul din cele mai deosebite obiective turistice din judeţul Vâlcea.  Parcul Salin sau Salina Ocnele Mari este unul dintre cele mai mari oraşe subterane din România. Un complex întins pe 20.000 de hectare care include muzee, cinematograf, pub-uri, crame, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport şi una din cele mai mari biserici din subteran.

„Pentru construirea acestei biserici a fost nevoie ca minerii să sape în peretele din sare şi astfel să creeze un naos generos şi un altar, despărţite de un iconostas din lemn. Această ctitorie mai puţin obişnuită a fost ridicată de către Exploatarea Miniera Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu binecuvântarea regretatului Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului. Biserica din Salină este aparținătoare Parohiei Trăistari.  

Cea mai mare biserică în subteran din România este Biserica cu hramul ”Sfânta Varvara”, biserica din Salina de la Ocnele Mari. Sfânta Mare Muceniță Varvara este ocrotitoarea minerilor și a constructorilor.

Actuala Biserică cu hramul ”Sfintei Varvara” are jilţuri din sare, o acustică deosebită şi în timpul slujbelor peste 200 de enoriaşi pot intra în incintă. De altfel la această biserică se oficiază slujbe duminica şi în zilele de sărbătoare, dar şi nunţi sau botezuri.

Problema cea mai grea pentru ctitorii acestei biserici a fost în momentul în care s-a decis decorarea interioară. Din mai multe motive care ţin de mediul salin din interior şi de condens, ideea picturii era extrem de delicată. S-a optat în acest sens pentru printuri, adică pictorul Peti Veilici a realizat pictura dar aceasta a fost ulterior printată pe pânză.

Vitraliile uriaşe au fost aduse din Bucureşti. Am avut mari emoţii atunci când se lucra la acest lăcaş pentru că ne era teamă să nu iasă, sincer, un kitsch, din dorinţa doar de a realiza ceva inedit. Din fericire nu s-a produs asta, iar biserica cu hramul ”Sfintei Varvara” a fost apreciată la final, de oameni de cultură.

Citeste mai mult: adev.ro/pbe1kt