Mă bucur foarte tare să văd că oameni tineri, bine pregătiți, harnici și entuziaști, școliți la școli importante din afara țării, crezând în potențialul turistic al României, s-au întors acasă și fac cu pricepere promovare celor mai frumoase destinații turistice din România.
Recent am avut ocazia să cunosc un asemenea om. Debordând de energie și de entuziasm, de dragostea cu care vorbește de o destinație turistică excepțională – Băile Herculane – totul de la înălțimea unui om școlit la o școală importantă din afara țării și reîntors în țară cu convingerea că România are un mare potențial turistic care trebuie dezvoltat și promovat.
Acest tânăr domn se numește Sandu Alin și este director în cadrul Agenției de Turism ”Vizitează Băile Herculane”.
Domnul Sandu Alin ne-a făcut onoarea să participe la cursurile Școlii de turism ”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA”, cursuri ținute în luna ianuarie 2020 pentru elevii Liceului ”Hercules” din faimoasa stațiune din Banatul Montan, insuflând tinerilor cursanți dragostea pentru un pachet de meserii din domeniul HoReCa. Vorbind minunat despre Băile Herculane și despre echipa cu care lucrează zi de zi pentru promovarea acestei destinații.
”Vizitează Băile Herculane
Uni vis devenit realitate.
Te-ai gândit vreodată să iți urmezi visul și nu ai știut de unde să începi sau că este atât de mare încât este doar atât, un vis?
Da, și eu, însă mi-am spus „Think Big” totul este posibil. Modul în care am descoperit Băile Herculane nu a fost unul întâmplător. Am vizitat stațiunea într-o călătorie de-o zi cu persoane dragi, a fost dragoste la prima vedere, ambientul orașului, clădirile cu atâta încărcătură istorică și culturală, atmosfera, aerul, munții de jur împrejur ce ascund stațiunea parcă în palmele lor și o protejează precum niște gardieni viteji, neobosiți de lupta cu vremurile. Și totuși trist că după sute de ani în care zei, regi, împărați au poposit și i-au admirat frumusețile, au ajutat-o să crească, au protejat-o și i-au dat viață, acum se afla într-o letargie nesfârșită”, am promis ca mă voi întoarce la Băile Herculane și voi readuce gloria acestui regat al apelor termale, oază de linște și dătător de energie de mult pierdută. La sfârșitul lui 2013 a trebuit sa iau o decizie legată de cum vreau să arate viitorul meu și am decis să studiez turismul ca în urma studiilor și experienței să mă pot întoarce la Băile Herculane și să dezvolt orașul stațiune. Între 2014-2017 am studiat Managementul Turismului Internațional la facultatea „The University of Northampton”. În vara lui 2019 sunt înapoi în România punând fundația visului meu, „în sfârșit, am reușit!”. Agenția de Turism Vizitează Băile Herculane a luat naștere. Visul pentru care am lucrat atâția ani începe să se concretizeze, acum am ceva real prin care pot să ajut la dezvoltarea stațiunii.
Vizitează Băile Herculane este o agenție de nișă cu sediul în Băile Herculane ce oferă experiențe turistice exclusiv în Băile Herculane și zonele limitrofe, este singura din țară de felul ei (din câte am descoperit până la momentul scrierii articolului) înființată cu scopul de a dezvolta zona din punct de vedere turistic prin servicii de calitatea și punerea în valoare a tuturor elementelor naturale, culturale și istorice de o bogăție inestimabilă ce au adus gloria orașului Băile Herculane, cea mai veche stațiune Balneară din România și printre cele mai vechi din Europa.
Vizitează Băile Herculane este inspirată de natură și creată de oameni frumoși pentru oameni frumoși care apreciază toate elementele din care este construită stațiunea: natură, sănătate, istorie.
Ce facem?
Vizitează Băile Herculane se ocupă de organizarea vacanței tale de la momentul în care ne contactezi până in momentul în care părăsești stațiunea cu dorința de a reveni. Oferim pachete complete de vacanță de la rezervarea camerelor și pachetelor spa și wellness până la activități în Băile Herculane și împrejurimi. Oferim servicii pe trei planuri, primul se adresează oaspeților ce doresc să rezerve o vacanță și nu se află în stațiune, al doilea celor care se află deja în Băile Herculane și al treilea, corporate prin care ajutăm companiile să găsească cea mai potrivită locație pentru evenimentul lor.
- Dacă dorești o vacanță de neuitat, alegi Băile Herculane și noi avem grijă să rezervăm camera la hotel/pensiune, includem activități, oferim transport, ghid de turism local și montan în funcție de cerințe și asistență turistică pe tot parcursul sejurului. Acest lucru este posibil doar printr-un singur apel sau rezervare online.
- Al doilea tip este dacă te afli deja în Băile Herculane poți rezerva activități la sediul agenției sau online pentru a-ți petrece timpul liber in cel mai bun mod posibil.
- Prin al treilea plan ne concentrăm să ajutăm companiile să gasească cele mai bune locații de organizare evenimente MICE pentru nevoile lor.
Dintre activitățile pe care le oferim se enumeră:
- Echitație
- Plimbări cu trăsura la Sfinxul Bănățean
- Drumeții în Munții Mehedinți și Munții Cernei, fiecare cu povestea și specificul lor,
- Experimentarea vieții de cătun de munte cu mâncare tradițională, camping și foc de tabără,
- Tururile Băilor Herculane – descoperirea orașului prin patrimoniu și legende,
- Plimbări cu bicicleta,
- Camping,
- Închirieri de biciclete, corturi și bețe de drumeție
- Croazieră pe Dunăre,
- Turul Banatului de o zi – explorarea cascadei Bigăr, călătorie cu Mocănița de la Anina la Oravița și Morile de la Eftimie Murgu.
Ca reprezentanți ai zonei, vă punem la dispoziție informațiile pe care le-am acumulat despre cele mai cunoscute localuri și puncte de interes astfel încât vacanța dumneavoastră să fie una memorabila.
Cine suntem? Echipa și pasiune
Papa Ionuț
„Este satisfăcător să vezi că poți aduce schimbarea unei zone și că implicarea face diferența iar acest proiect este unul de suflet deoarece construiesc bazele lui.
Am ocazia să le prezint oamenilor zona Băilor Herculane, atât ca istoric cât și ca peisaje, iar asta îi atrage și le oferă motive să se întoarcă aici. Ca și ghid montan în cadrul Vizitează Băile Herculane, pe primul loc este siguranța turiștilor atunci când suntem pe traseu, iar al doilea cel mai important lucru este satisfacția lor. De aceea caut mereu să le ofer detalii și informații pe care altfel nu le-ar afla, legende și mituri despre locațiile străbătute. Este importantă comunicarea cu grupul deoarece nu se mai gândesc la aspectul de dificultate al traseului, iar mai apoi sunt direct implicați în peisaj, ca într-o poveste. Fără astfel de informații pe care le ofer, traseul ar fi doar atât- o potecă cu peisaje pe care o străbatem. Noi facem diferit lucrurile și îi introducem pe oameni în atmosfera locurilor și le prezentăm dintr-o perspectivă diferită punând în relief evenimentele așa cum se întâmplau cu sute de ani și mii de ani în urmă.
În activitățile montane turiștii au ocazia să descopere și tradițiile locale, prin tururile pe care le oferim într-unele dintre cele mai izolate cătune din România. Locul este unul excelent și pentru pasionații de faună și floră, deoarece numai aici se poate vedea Pinul Negru de Banat sau specii de fluturi unici în România, în Băile Herculane aflându-se 45% din întreaga populație de fluturi din țara noastră.
Este o adevărată plăcere să le ofer oamenilor povești și să îi angajez în convorbiri despre ce reprezintă Băile Herculane. La finalul turelor am astfel parte de turiști fericiți, încântați că au reușit să atingem obiectivul propus, dar și că și-au mai adăugat la bagajul de cunoștințe informații despre Parcul Național Domogled și Băile Herculane. Fiecare întoarcere în Băile Herculane este diferită, astfel că monotonia nu are cum să apară deoarece noi ne asigurăm de acest lucru.”
Specialist de Destinație cu mai multe calificări în turism: Atestatul de Ghid de Turism Montan și Atestatul de Ghid de turism Local, absolvent al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din București, Profilul Psihologie.
Florina Ghinescu
„Motivul principal pentru care m-am alăturat echipei este dorința de dezvoltare continuă in industria turismului prin descoperirea fiecărei laturi a turismului în Băile Herculane și prezentarea acesteia turiștilor. Mereu mi s-a părut a fi un domeniu fascinant, din care fiecare dintre noi are ceva de învățat, iar eu am posibilitatea de a arăta oamenilor frumusețile celei mai vechi stațiune balneoclimaterice din România. Scopul meu este ca visul de dezvoltare a stațiunii la care lucrăm împreună să devină realitate de aceea ne asigurăm că prin colaborarea și promovarea celor mai bune unități hoteliere și activități turistice din acest oraș oaspeții noștri au cea mai bună experiență posibilă în Băile Herculane.”
Expert de Relații cu Clienții, absolventă a Facultăți de Automatică și Calculatoare Timișoara, specializarea Informatică, cu pasiune și experiență în domeniul ospitalității.
Sandu Alin
„Prin acțiuni mărunte și sigure ajungem la îndeplinirea visului pe care îl avem.
Dezvoltarea stațiunii Băile Herculane este visul care prin pași mărunți și ajutorul colegilor,
partenerilor și a turiștilor a devenit realitate. Vă mulțumesc tuturor pentru implicarea conștientă sau inconștientă la îndeplinirea visului
ce ajută o națiune.”
Director de Turism – Ghid de Turism Local, Absolvent al Facultăți de Afaceri din Northampton – The University of Northampton, profilul International Tourism Management BA (Hons) (Managementul Turismului Internațional) – First Degree, cu experiență în managementul echipei și vânzări într-o companie Multinațională, pasionat de dezvoltarea turismului.
www.viziteazabaileherculane.ro
Esența Băilor Herculane
Băile Herculane: cea mai veche stațiune din România și din sud-estul Europei. Bazele stațiunii Băile Herculane au fost puse în anii 102 d.Ch. pe vremea romanilor de către Împăratul Traian fiind cea mai veche stațiune balneara din Romania, sud-estul Europei și una dintre cele mai vechi din lume. Denumita de către romani „AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM” – ”Apele sfinte ale lui Hercules” stațiunea a fost definită prin introducerea cultului balnear preluat de la greci, fiind atestată documentar din anul 153 d.Ch.. Numele statiunii, vine de la fiul frumoasei Alcmena și a lui Zeus, Hercule, menționat în mitologia romană ca simbol al echilibrului între forța fizică si cea spirituală, simbol al puterii și patron al izvoarelor termale. Romanii au construit aici, la Therme Herculi), statui, monumente, băi, și temple, închinate zeilor Hercules, Hygieia și Aesculap.
O stațiune pentru prezent și viitor
În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.
Incepand cu secolul al XVIII-lea, s-au dezvoltat în Europa stațiuni cu Băi termale cum ar fi Baden Baden in Germania, Karlovy Vary in Cehia, sau Băile Herculane, pe atunci, in Imperiul Austriac, stațiuni care au devenit reprezentative in turismul european.
Era la moda in acele vremuri, ca aristocrația si clasele înstărite sa frecventeze aceste stațiuni si sa facă in timpul liber cure de bai termale.
Pavilioanele din jurul statuii lui Hercules, construite încă din prima jumătate a secolului al XIX, precum si cel de-al doilea ansamblu arhitectonic monumental, alcătuit din clădirea Cazinoului, Hotelurile Carol si Franz Iosef, Baile Imperiale Austriece finalizate spre sfârșitul secolului, conturează Centrul Imperial Istoric al stațiunii, ale căror dotări edilitare rivalizau cu cele mai moderne stațiuni balneare ale Europei.
Regi și Împărați
Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I si împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef si împărăteasa Elisabeta, Regele Carol I al României, regele Alexandru al Serbiei, Regele Mihai, Regina Maria etc.
În anul 1852 împăratul Austriei, odată cu finalizarea primei faze de construcție a Centrului Imperial Istoric din Băile Herculane declară : „acum in aceasta vale a Cernei exista cea mai frumoasă stațiune de pe continent„ iar împărăteasa Elisabeta (Sissi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă si încântătoare.
Stațiunea cunoaște dupa 1852 o noua etapă de înflorire, construcțiile ridicate in aceasta perioada fiind realizate dupa proiectele arhitectului curții imperiale austriece Wilhelm Doderer. In aceasta perioada se construiesc cele mai luxoase bai, restaurante, vile etc Baile Herculane devenind una dintre cele mai luxoase si apreciate stațiuni balneare ale Europei. In această etapă se construiesc: Hotelurile Decebal ( Franz Iosef ) si Traian ( Carol, Rudolf ), cladirea Cazinoului, Baile Imperiale Austriece.
La sfârșitul secolului al XIX Baile Herculane era deja o stațiune consacrata pe plan internațional, devenind o destinație solicitata atat de oamenii simpli, care-si căutau leacul pentru bolile de care sufereau cat si de mari personalități politice ale vremii care găseau aici locul ideal atat pentru întâlniri de stat cat si pentru relaxare și tratament.