Grădina Zmeilor reprezintă cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei.

SAMSUNG

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare, este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci. Grădina Zmeilor se află în apropierea satului Gâlgăul Almașului din județul Sălaj, și face parte din Podisul Someșan, cu doar 10 kilometri până în orașul Jibou.

Grădina Zmeilor reprezintă locul perfect unde poate fi observat efectul ploilor, vânturilor, înghețului și dezghețului asupra conglomeratelor și gresiilor. Fenomenul este în continuă desfășurare iar rezervația te întâmpină în acest moment cu blocuri, turnuri, stâlpi în formă de ciuperci sau animale. Rezervaţia constituie un amplu fenomen de prăbuşire și erodare destructivă, dezvoltat în aşa numita gresie de Sânmihaiu.

Aceasta este o gresie relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază.

În ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotică ciudată, dar cu atât mai frumoasă şi mai interesantă, ce se întinde pe circa cinci hectare. Zona a fost numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Cele mai spectaculoase 2 stânci ale ”grădinii” poarta denumirea de Zmeul și Zmeoaica. De pe terasa de deasupra lor se poate vedea întreaga rezervație.

Ansamblu neregulat de stânci, în afara de Zmeul și Zmeoaica poartă numele de Fata Cătanii, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Grădina Zmeilor se bucură de multe legende și povesti care stârnesc curiozitatea multor turiști.  

Pentru a parcurge circuitul din Grădina Zmeilor aveți nevoie de 3 ore. Poate nu se întind pe o suprafață la fel de întinsă ca vestitele formațiuni din Capadoccia, dar cu siguranțăa reprezintă cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei.

Există două variante de căi de acces pentru a vă bucura de liniștea și natura sălbatică a Grădinii Zmeilor.

Prima opțiune este alegerea DN1F Zalău-Românași-Sânmihaiu Almașului – DN1G: Hida-Chendrea-Bălan-Chechiș-Gâlgul Almașului.

Aveți posibilitatea de a conduce și prin DN1H, pe ruta Jibou-Var-Tihău-DN1G-Gâlgăul Almașului.