Odorheiu Secuiesc este un municipiu din județul Harghita. Orașul se află situat la 105 km sud-est de Târgu Mureș și este străbătut de râul Târnava Mare.

Al doilea oraș ca mărime din județul Harghita, Odorheiul Secuiesc, cu o populație de aproximativ 35.000 de locuitori, în proporție covârșitoare de etnie maghiară și care este un loc minunat din Ținutul Secuiesc pe care nu îl poți ocoli fiindcă nu poți ocoli întâlnirea cu istoria de peste 700 de ani a acestuia și, pentru că, dincolo de ceea ce vezi aici, ai, probabil și cele mai bune cazări și evenimente tradiționale din județul Harghita.

La capătul unui traseu mai mult decât interesant pe care ți-l poți imagina prin Ținutul Secuiesc.

În plus, la pensiunile și in localurile de aici se organizează adesea petreceri tematice secuiești, cu dansuri, muzică si preparate tradiționale ce încununează cu succes incursiunea în fascinanta și frumoasa cultură secuiască din Transilvania.

Prima atestare a orașului datează din 1301 cu numele de Uduord. Denumirea orașului indică faptul că executorul secuilor își avea aici sediul.

Se presupune că localitatea a fost oraș liber înainte de secolul al XIV-lea. În anul 1357 aici s-a ținut prima Dietă a secuilor.

Cetatea (castelul) din oraș a fost edificată în anul 1492 cu folosirea materialelor de construcție ale unei mănăstiri. Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a luat în stăpânire cetatea după ce a câștigat o bătălie contra secuilor.

Între anii 1562 și 1565 Principatul Transilvaniei a finanțat construirea noului castel Székely Támadt (textual, „a atacat secuiul”), ceea ce a fost interpretat ca o umilință adusă secuilor înfrânți în bătălia cu trupele maghiare princiare.

Secuii au distrus acest castel în anul 1599, când au luptat alături de voievodul Țării Romănești Mihai Viteazul.

Reconstruirea lui a fost ordonată numai după anul 1621 de noul principe Gabriel Bethlen.

În 1616, pașa Ali a ars castelul din temelii, iar în 1704 generalul austriac Tiege l-a jefuit.

În cele din urmă, castelul a fost demolat parțial de secui, la ordinul lui Lőrinc Pekry, care l-a recucerit. De atunci se numește Csonkavár („castelul trunchiat”) și a dăinuit până în zilele noastre.

Orașul a fost scutit de plata impozitului în 1558 de regina Isabella.
În anul 1876 a devenit reședința comitatului Odorhei, care a luat ființă prin unirea a trei scaune secuiești. În perioada interbelică a fost reședința județului Odorhei.

În calitatea sa de însemnat monument istoric, cetatea medievală Szekely Tamadt atrage, cu mic, cu mare, turiști în zona Odorheiului Secuiesc de ani de zile.

Poziționată în interiorul orașului, în imediata apropiere a centrului vechi a acestuia, fortificația este înconjurată atât în stânga cât și în dreapta de diverse și felurite bastioane, precum Foris, Hajdu, Banffy și Telegdy. Ele au avut, pentru o perioadă lungă de timp, rol de apărare, în stoparea oricărui prădător ce dorea să cucerească impunătoarea cetate.

Ceea ce este extrem de interesant referitor la cetatea medievală Szekely Tamadt este hotărârea din 1706 potrivit căreia existența sa era știrbită, dorind să fie distrusă. De atunci și până în prezent, fortificația poartă numele de „Cetatea Ciuntă”, denumire ce face referire la cumulul de întâmplări neplăcute ce i-au știrbit frumusețea.

După distrugerea cetății din ordinul lui Perky, răscoala curuților a condus la un sfârșit de sine stătător dar fericit pentru fortificație, întrucât anul 1852 este decisiv în luarea unei decizii ce o implică direct.

Astfel, după o negociere asiduă, ruinele au fost cumpărate de orașul gazdă, materiale din care mai târziu, după 40 de ani, se ridică Școala Reală de Stat ce poate fi vizitată de orice turist însetat de cunoaștere.

În zilele noastre, Cetatea Medievală Szekely Tamadt este recunoscută drept monument militar, cu un patrimoniu datând încă din secolul al XVI-lea. Stilul renascentist caracteristic poate fi admirat în timpul unei simple vizite a cetății, vizită realizată fie în urma călătoriei cu trenul, mașina personală sau chiar cu autocarul. Orice mijloc de transport poate fi de folos pentru a ajunge și a vizita fortificația asediată și reconstruită în bătaia vremii.

Multe din locurile frumoase din Odorheiul Secuiesc merită să fie cunoscute mai amănunțit, motiv pentru care le vom dedica, fiecăruia în parte, un articol separat.